Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2010 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Little Big Soldier (2010)

aka Da bing xiao jiang; Last Soldier; Big Soldier, Little General; Junior Soldiers; The Big Soldier

Little Big Soldier #1 Little Big Soldier #2

Little Big Soldier sijoittuu taistelevien sotaherrojen vallassa olevaan Kiinaan ennen vuotta 221 eaa, jolloin Qin-dynastia yhdisti maan. Jackie Chan on Liang-valtion joukkojen rivisotilas, joka on keksinyt erinomaisen tavan pärjätä taistelussa: esittämällä kuollutta. Wei-valtion kanssa käydyn verisen taistelun jälkeen Jackie löytää ruumiskentältä toisen eloonjääneen, vihollisjoukkojen kenraalin (Wang Lee Hom).

Little Big Soldier [1]
Little Big Soldier [2]

Jackie huomaa mahdollisuuden lyödä rahoiksi: viholliskenraalin vangitsijalle on luvattu palkkio. Rimpuileva kenraali taas haluaisi mieluummin kuolla saappaat jalassa kuin lähteä mokoman veijarin vankina Liangiin teloitettavaksi. Jackiellekin on tosin hieman epävarmaa, otetaanko hänet vastaan sankarina vai karkurina, ja matka on pitkä ja vaarallinen. Edessä odottavat paitsi Wein sotilasaatelin juonikkaimmat päänmetsästäjät, myös metsässä asuva barbaariheimo, villi karhu ja eräs voimakastahtoinen nainen.

Synopsiksesta voi päätellä, että Sergio Leonen Hyvät, pahat ja rumat sekä Masaki Kobayashin Ihmisen kohtalo ovat Little Big Soldierin esikuvia. Elokuva ei yritäkään olla vastaavanlainen uusi mestariteos eikä toisaalta tyydy väsyneen pinnallisiin kunnianosoituksiin. Se keskittyy sovittamaan legendaariset tarinaelementit kunniallisesti kevyempään seikkailukontekstiin ja tähän perustuukin suuri osa elokuvan viehätyksestä. 70-luvun lopulla kungfu-elokuvan uudistanut Jackie palaa itse käsikirjoittamassaan elokuvassa juurille, aikaan ennen suuria läpimurtojaan.

Little Big Soldier [3]
Little Big Soldier [4]

Ei liene mikään yllätys, että näin perinnetietoista elokuvaa katsoessaan alkaa toivoa konservatiivisempia kameran liikkeitä ja CGI- ja värimäärittelyosastolle kenkää. Tuntuu huvittavalta, että elokuvan promokuvista on tehty väreiltään paljon itse elokuvaa luonnollisempia. Kuvat ovat onneksi melko selkeitä ja mitään itsetarkoituksellista tehostekikkailua ei ole. Värimäärittelyäkin on sentään yritetty käyttää tarinankerronnan elementtinä, vaikkei lopputulos ihan vakuutakaan sen hyödystä.

Elokuvan hahmot ovat itsessään hyvin muistettavia, mutta päähenkilöparin hyväntuulisesta kilvoittelusta olisi voinut tehdä aavistuksen mieleenjäävämpää. Jackien sanailu tuntuu välillä vain lapselliselta ja hiljainen kenraali hieman persoonattomalta. Dramaturgian puolesta käsikirjoitus on onnistunut. Hahmojen kehitys on saatu luontevasti mahdutettua 96 minuutin kestoon.

Little Big Soldier [5]
Little Big Soldier [6]

Jackien akrobatia on elokuvan toiminnassa luonnollisesti pääosassa. Pasifistisuudestaan ja hauskoista puolustautumiskeinoistaan huolimatta Jackien hahmo ottaa kuitenkin toiveissaan osaa kunnon mies miestä vastaan -tappeluunkin. Tilaa jää toiminnan lisäksi tyylikkäille suvantokohdille, joissa päähenkilön unelmat ja painajaiset saavat kuvallisen muodon. Viimeinen kohtaus on lievästä pateettisuudestaan huolimatta nykyelokuvassa täysin poikkeuksellinen.

Little Big Soldier ei ole täydellinen tai ikimuistoinen teos, mutta hämmästyttää sympaattisuudellaan. Kunhan 2000-luvun alun tomut saataisiin karisteltua pois visuaalisesta ilmeestä, tällaisesta katsojaa aliarvioimattomasta seikkailuelokuvasta toivoisi uutta trendiä.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSTPMK*PIMS*
  2.5 3.0 2.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13