Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2010 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Crows Zero II (2009)

aka Kurôzu zero II

Crows Zero II #1 Crows Zero II #2

Takashi Miiken kaikkien aikojen tuottoisimmaksi elokuvaksi Japanissa noussut Crows Zero (2007) saa odotettua jatkoa parin vuoden viiveellä. Lähdemateriaalista ei ainakaan ole puutetta, sillä sarjakuvafilmatisointien innoittajana on toiminut Hiroshi Takahashin 1990-luvulla peräti kahdeksan vuoden ajan jatkunut ja runsaat 30 miljoonaa kappaletta myynyt manga. Miiken elokuvasovitukset eivät silti toista alkuperäisteosten tarinoita, vaan kuvittavat niiden taustat ensimmäistä kertaa. Hieman huvittavan numerosekamelskan nimessään aikaan saanut Crows Zero II jatkaa tarinaa edellisen elokuvan lopusta.

Crows Zero II [1]
Crows Zero II [2]

Ensimmäinen Crows Zero ei suosiostaan huolimatta ollut kovin tyydyttävä elokuva, vaan se kärsi tylsän tarinan ja pahvisten hahmojen ohella monien toimintajaksojen surkeasta leikkauksesta ja kuvauksesta. Hienon loppumätön ohella elokuvasta ei jäänyt käteen muuta kuin The Street Beats -yhtyeen punk-rockilla varustetut komeat, Sogo Ishii -henkiset alku- ja lopputekstijaksot. Kuvaajaa lukuun ottamatta identtisellä tekijäporukalla ja jokseenkin samalla kaavalla valmistettu Crows Zero II on yllättäen edeltäjäänsä huomattavasti parempi, likipitäen erinomainen elokuva.

Lähestulkoon peittelemättömän homoeroottinen Crows Zero II parantaa Miiken edelliseen tunarointiin verrattuna kaikilla osa-alueilla. Jatko-osa on paremmin kuvattu, toimintajaksoiltaan iskevämpi, ja yleislaatuisesti homompi. Väkivaltaisten poikamallien kansoittaman Suzuran-lukion sisäiset voimakamppailut on saatu pois päiväjärjestyksestä, ja uusi suoraviivainen tarina keskittyy koulun johtohahmojen sekä kaljupäisten Housen-jengiläisten väliseen nokkapokkaan.

Crows Zero II [3]
Crows Zero II [4]

Miehistä komeutta ylistävä Crows Zero II jakaa panoksensa niin, että pahikset ovat paljasrintaisia muskelikimppuja sekä puhtaan homohtavia pukumiehiä, sankarien päästessä pätemään poptähtimäisen komeilla kampauksillaan. Näyttelijäkaarti koostuukin lähes yksinomaan Shun Ogurin, Takayuki Yamadan ja Haruma Miuran kaltaisista nuorisoidoleista. Kuvallinen hekumointi saa tuekseen kovin vähän mielikuvituksen varaan jättävää dialogia, joka vilisee viisauksia miehisestä kunniasta ja tosimiehen tuoksusta.

Elokuvan naisroolit rajoittuvat yhteen romanttiskomedialliseen koulutyttökohtaukseen sekä ensimmäisestä elokuvasta periytyviin Meisa Kuroki -R&B -esityksiin. Ilmeisesti naisyleisön kalasteluun tähtäävä veto luo muuten kovismaiseen poikasirkukseen hämmentävän epäkohdan koulun kovanaamojen tanssiessa teinitähden tahtiin kuin kyseessä olisi itäisen pallonpuoliskon kovin rock-yhtye. Huomautettakoon kuitenkin, etteivät Kurokin musiikkinumerot ole suinkaan lajityypin sietämättömimmästä päästä, eikä niistä viitsi pahoittaa mieltään The Street Beatsin ja monien muiden asiallisempaa linjaa vetävien rokkareiden täyttäessä loput elokuvan loistavasta ääniraidasta.

Crows Zero II [5]
Crows Zero II [6]

133 minuuttisen elokuvan pitkä kesto selittyy osittain sen venähtäneellä loppuhuipennuksella: massiivinen turpaanvetomaraton kestää yksijaksoisesti peräti 27 minuuttia. Esiintyjät eivät ole taistelulajien ammattilaisia, mutta mätkivät toisiaan niin huikealla sadomasokistisella antaumuksella ettei katsomon puolella voi olla herkistymättä. Japanilaisesta PG-12 -ikärajasta huolimatta kyse olisi ainakin muutaman vuosikymmenen takaisin Suomi-standardein puhtaasta K-18 -pieksennästä. Mielikseen sitä katselee jos elokuvan konsepti kolahtaa. Crows Zero II on täsmälleen sitä mitä lupaakin, ja mitä sarjan ensimmäisen elokuvan olisi pitänyt olla.

Versioinfo (28.9.2010):

Rakkautta & Anarkiaa 2010 festareilla elokuvan missanneet taikka siihen ihastuneet voivat hankkia Crows Zero II:den omakseen tekstitetyllä Hongkong -dvd:llä. Sarjan ensimmäinen osa on julkaistu Hongkongin lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, eikä jatko-osan R1-julkaisu liene kuin ajan kysymys.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 KKMK*
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13