Caroline Munro
Andrey Iskanov - painajaisia Venäjältä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Ingression (2010)

aka The Tourist

Ingression #1  

"Elämä on maailmankaikkeuden suurinta huumetta, koska elämä itse on sen suurin illuusio" on Andrey Iskanovin motto uusimmassa elokuvassaan Ingression. Elokuvan nimi viittaa alkemiaan ja tarkoittaa tapahtumaa, jossa kaksi eri ainetta sulautetaan yhteen siten, ettei niitä voi enää myöhemmin erottaa toisistaan.

Ingression [1]
Ingression [2]

Dokumentaarisen Philosophy of a Knifen (2008) jälkeen Iskanov palaa takaisin tunnistettavampaan visuaaliseen ja surrealistiseen tyyliinsä. Elokuvassa nähtävä runsas trippailukuvasto on kuin suoraan miellyttävän psykedeelisestä painajaisesta. Parhaimmillaan Iskanovin kuvallinen anti yhdistyy elokuvan äänimaailmaan todella sujuvasti, mutta ala-arvoisten teknobiisien käyttö täysin väärissä kohdissa heikentää joidenkin kohtausten tehoa. Ingressionin tapahtumapaikkana toimivassa kaupungissa on toisinaan samankaltainen post-apokalyptinen tunnelma ja futuristinen yleisilme kuin Iskanovin aiemmassa elokuvassa Visions of Suffering (2006).

Alexilla (Svyatoslav Iliyasov) on parhaillaan menossa elämänsä pahin suvantovaihe. Hän on masentunut eikä elämällä tunnu olevan enää mitään merkitystä. Tyttöystävä Lucy (Manoush) on juuri lähtenyt rikkaan Victorin (Andrey Iskanov) matkaan ja jättänyt Alexin oman onnensa nojaan. Lucy soittaa vielä Alexin perään korostaakseen Victorin olevan paljon "kovempi" jätkä kuin Alex. Tämän seurauksena Alex lähtee etsimään uutta suuntaa elämälleen ja tapaa omituisista huumecocktaileistaan kuulun Diman. Dima ei kuitenkaan suostu auttamaan Alexia vaan neuvoo hänet kääntymään salaperäisen miehen puoleen, joka tunnetaan nimellä Alkemisti (Victor Silkin).

Ingression [3]
Ingression [4]

Tavallisesti ensimmäinen annos on ilmainen ja jatkossa maksetaan rahalla. Alkemistin uuden huumeen kohdalla ensimmäinen annos maksetaan rahalla ja jatkossa verellä. Huumeen aiheuttaman "matkan" aikana Alex havahtuu jossain kaukana toisella planeetalla. Palatessaan hänen tahtonsa elää on myös palautunut ja suurin motivaatio on kosto Victorille ja Lucylle. Mikään ei kuitenkaan ole enää niin yksinkertaista, sillä jotain peruuttamatonta on tapahtunut.

Alkemistin tarjoama uusi huume on nimeltään Turisti ja käyttö tapahtuu ruiskuttamalla sitä verenkiertoon. Turisti sisältää miljoonia toisesta maailmasta tulleita pienen pieniä organismeja, jotka kulkeutuvat isännästä toiseen vailla omia tunteita tai motivaatiota muuhun kuin selviytymiseen. Huumeen käyttäminen aiheuttaa valtavan endorfiinilisän ja sen narkoottinen vaikutus tuhoaa viimein käyttäjänsä aivot. Hitaasti, mutta varmasti.

Ingression [5]
Ingression [6]

Ingression kritisoi toisinaan väkivallan ja huumeiden täyteistä nyky-yhteiskuntaa käsitellen aiheita kuitenkin itseironisella otteella. Katsomiskokemus on erityisesti visuaalisuutensa puolesta miellyttävä. Iskanovin kokemattomuus toimintakohtauksissa korostuu pariin otteeseen ehkä liikaakin, mutta hän loistaa omilla vahvuuksillaan. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan moitteetta, mutta kukaan heistä ei jää mitenkään erityisesti mieleen. Erillismaininnan ansaitsee Lucya näyttelevä Manoush (oikealta nimeltään Marcia Nicole Barandshay), joka tunnetaan näyttelemisen lisäksi myös laulajana ja kirjailijana.

Versioinfo (18.10.2010):

Arvostelukappaleena toimi ohjaajalta itseltään saatu elokuvan 140-minuuttinen screener-versio, jossa jälkituotanto on joiltakin osin vielä pahasti kesken. Elokuvan julkaisuoikeuksia ei ole vielä myyty mihinkään.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JSSM
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5