Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

The Last Exorcism (2010)

Viimeinen manaus

aka Le dernier exorcisme; Der letzte Exorzismus

The Last Exorcism #1 The Last Exorcism #2

NV-pääyöstä irrallisena näytöksenä esitetyn Redin (2010) jälkeisenä varsinaisena avajaiselokuvana sai kunnian toimia Eli Rothin tuottama ja toistaiseksi hyvin tuntemattomana pysytelleen Daniel Stammin ohjaama valtavirtauutukainen The Last Exorcism, Viimeinen manaus.

Kiusaus päätyä Maximin kakkossalissa samaan aikaan pyörineen, jo ennalta loistavaksi todetun Pasquale Festa Campanilen Hitch-Hiken (1977) pariin oli valtava, etenkin kun mitään luotettavia viitteitä Viimeisen manauksen kelvollisuudesta ei ilmassa ennalta leijunut, eikä elokuvan Chatroulette-sissimarkkinointikamppanjakaan (YouTube) aikoinaan onnistunut aikaansaamaan kuin lievää huvittuneisuutta.

The Last Exorcism [1]
The Last Exorcism [2]

Totaalisen pettymyksen uhallakin mieli halasi kuitenkin jotain uutta ja ennalta näkemätöntä. Alkuasetelmat huomioiden yllätys oli lopulta suuri, kun salivalintaa ei joutunutkaan täysin katumaan.

Viimeisen manauksen tarinan keskiössä toimii pastori/showmies/manaaja Cotton Marcus (Patrick Fabian), joka alalla tapahtuneiden ikävien sattumusten jälkeen päättää yhdessä dokumenttiryhmänsä kanssa osoittaa manausbisneksen olevan silkkaa kusetusta. Dokumenttia varten Cotton valitsee tarkoitusperiinsä sopivan, manausapua kirjeitse toivoneen fundamentalistiperheen ja lähtee yhdessä ryhmänsä kanssa Louisianaan syrjäiselle maatilalle suorittamaan viimeistä manaustaan.

The Last Exorcism [3]
The Last Exorcism [4]

Viimeisen manauksen itseensä imemiä vaikutteita ei tarvitse kaukaa hakea. Selkeimpinä matkinnan kohteina ovat toimineet tietysti William Friedkinin Manaaja (The Exorcist, 1973) jatko-osineen ja uudempine kaltaisineen (mm. Emily Rosen riivaaja, 2005). Ideavarkaissa on käyty myös Polanskin Rosemaryn painajainen (1968) suunnalla. Kuvaustyyliksi on valittu nykyisellään etenkin kauhuelokuvissa lähes ärsyttävyyksiin asti ylikäytetty pseudodokumentaarinen lähestymistapa ([REC] jatko-osineen ja uudelleenfilmatisointeineen, Paranormal Activityt, jne.)

Hämmästyttävää on, että näin monista jo lähes ehtyneistä lähteistä ammentava teos onnistuu lopulta säilyttämään kiitettävissä määrin omaperäisyytensä. Konseptin yksi merkittävimmistä vahvuuksista on psykologisen kauhun puolella pysyttely ja kaiken yliluonnollisen soppaan sotkemisen välttely viimeiseen asti. Kokenuttakin katsojaa onnistutaan myös melko näppärästi naruttamaan loppumetreille asti arvuutellen asioiden oikeita laitoja.

The Last Exorcism [5]
The Last Exorcism [6]

Elokuvan kaikki näyttelijävalinnat ovat hyvin osuneita, ja mikä huomionarvoista, mukana ei juuri suuria niminäyttelijöitä ole. Erityisesti Ashley Bell onnistuu ilmentämään pelottavan voimakkaalla intensiteetillä söpöä ja häiriintynyttä 16-vuotiasta Nelliä. Bell pääsee myös loistamaan monissa kohtauksissa taipuisuudellaan - elokuvan julistetaiteessakin esitellyissä kehovääntyilyissä ei minkäänlaisia erikoistehosteita ole käytetty.

Viimeisen manauksen käsikirjoittajaparivaljakko Huck Botko & Andrew Gurlandilta on ensi vuoden puolella odotettavissa mm. 3D-remake-kynäily Tobe Hooperin kasariklassikosta Kummitusjuna (The Funhouse, 1981). Ohjaajapuikoissa tällä kertaa itse Eli Roth.

Versioinfo (5.11.2010):

Elokuvan virallinen Suomen ensi-ilta on 26.11.2010.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSSMJMKKTM
  3.5 2.5 3.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.69/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (13)
8%
The Last Exorcism (2010)  The Last Exorcism (2010)Viimeinen manaus  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (5.11.2010 17:27:23)
user avatar Trailerin perusteella odotin oikeasti pelottavaa elokuvaa ja petyin siinä suhteessa. Mutta muuten, elokuva oli hyvin näytelty ja hauska ja kokoajan otteessaan pitävä. Omaperäinen, ja dokumentaarinen tyyli toimii koska ei ole liiaksi kotivideon oloinen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa