Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

Mutant Girls Squad (2010)

aka Sentô shôjo: Chi no tekkamen densetsu

Mutant Girls Squad #1 Mutant Girls Squad #2

Astromutantin hahmogalleriansa vähemmän omituiseen päähän sijoittava Mutant Girls Squad avaa Nikkatsun tuoreiden halpatuotantojen sarjan. Järjestyksessä vasta kolmantena tuotantoon päästetty, mutta ensimmäisenä Japanin teatterilevitykseen ennättänyt Sushi Typhoon -elokuva Mutant Girls Squad lataa välittömästi kulttielokuvapajan kovimmat käyntikortit pöytään: Noboru Iguchi, Yoshihiro Nishimura ja Tak Sakaguchi. Komedian, splatterin ja toiminnan hallitsevalle kolmikolle annettiin kullekin tehtäväksi tehdä sitä mitä he parhaiten osaavat, vaikkakaan Iguchi ei tunnetusti osaa mitään kovin hyvin. Yhden kolmanneksen tarinasta kuvausvastuulleen saamisen lisäksi kukin ohjaaja työskenteli kokonaisuuden parissa. Nishimura laati jokaisen osuuden erikoisefektit, Sakaguchi orkestroi toimintakohtaukset ja Iguchi käsikirjoitti koko roskan.

Mutant Girls Squad [1]
Mutant Girls Squad [2]

Sarjakuvamaista supersankariseikkailua, japanilaisia teinityttöjä ja elokuvantekijöiden tuttua ja turvallista mielisairautta yhdistelevä Mutant Girls Squad tarjoilee päähenkilölleen, 16 vuotta täyttävälle Rinille (Yumi Sugimoto) kaikkien aikojen syntymäpäiväyllätyksen: tämä saa kuulla olevansa mutantti, jonka kohtalo on ottaa osaa pian alkavaan ihmisten ja luonnonoikkujen väliseen sotaan. Pohjustus Rinin aggressiolle saadaan jo koulusta, missä muut tytöt ovat pitkään kiusanneet ujoa Riniä. Hölmöä draamaa ja käsikirjoittaja Iguchille tyypillistä tyystin päätöntä mutta pieninä annoksina hyvin toimivaa huumoria yhdistelevä johdanto huipentuu ohjaajansa Sakaguchin pääasialliseen pätemisalaan Rinin kasvattaessa teräksisen mutanttikäden ja huitoessa tiensä läpi puolen kylän.

Tak "Taku" Sakaguchi lukeutuu japanilaisen genre-elokuvan tunnetuimpiin nimiin, ollen kuitenkin samalla toimintakoreografina hieman yliarvostettu. Taku ehti hankkia kannuksensa alalla tähdittämällä muutamia muiden ohjaajien ja koreografien alaisuudessa valmistuneita toimintahittejä (mm. Versus, 2000) ja vieden siinä sivussa syntyneen action-osaajan maineensa myös kameran taakse. Taku ei toki ole taitamaton, eikä hänen työnsä Mutant Girls Squadissakaan ole lainkaan hullumpaa, mutta luultavasti mies olisi jo vajonnut keskinkertaisuuksien unohdettuun kastiin ilman näyttelijäroolejaan sekä Japanissa hallitsevaa kilpailun puutetta. Mutant Girls Squadissa Taku tosin saa tilaisuuden koetella kykyjään kameran molemmin puolin.

Mutant Girls Squad [3]
Mutant Girls Squad [4]

Sakaguchin hieman kyseenalainen tähtihetki alkaa heti Mutant Girls Squadin toisen episodin alussa. Iguchin ohjaama, Rinin koulutusjaksoon pureutuva osuus esittelee Sakaguchin transvestiittimäisenä mutanttijohtajana, joka ilman sen kummempia perusteita iskee tyttörukan päähän Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask -tv-sarjasta pöllityn rautanaamion. Alkaa Rinin piilevien kykyjen hiominen kohti taistelusertifikaattia. Sieluntovereina nähdään laaja valikoima sööttejä tyttömutantteja, joiden takapuolia kohtaan Iguchi osoittaa tapojensa mukaan suurta ihailua.

Iguchin episodi jää odotetusti elokuvan vaisuimmaksi, onnistuen silti viihdyttämään täysin mukiinmenevästi. Osa vitseistä ehti hieman jo kulua Sakaguchin käsittelyssä, mutta tylsää ei tule missään vaiheessa. Ainoastaan runsaslukuiset CGI-veret laittavat kaipaamaan aitoa asiaa. Sama ongelma on nähtävillä aloitusepisodissakin, joskin jatkuva kieli poskessa -asenne vähentää epäkohdan häiritsevyyttä.

Mutant Girls Squad [5]
Mutant Girls Squad [6]

Mutanttityttöjen huipennus ja elokuvallinen lunastus saapuu lopulta kolmikon selvästi lahjakkaimman ja visionäärisimmän ohjaajan Yoshihiro Nishimuran tajuttoman efektishown muodossa. Mutanttisodan kliimaksissa efektit ovat suurempia, musiikki paremmin käytettyä ja perinteistä tekoverta roiskitaan niin paljon, että Nishimura joutui ostamaan sitä varten uuden pumpun.

Tyylillisesti päätösepisodissa liikutaan hyvin lähellä Nishimuran aiemmissa lyhytelokuvissa (mm. 63 Minutes Later, 2009) nähtyjä musiikkivideomaisia goremontaaseja, joissa veri roiskuu Koh Nakagawan suureellisten sävellysten tahtiin. On uskomatonta, että ohjaaja kykeni purkittamaan kaiken kuluttamalla pelkästään muutaman päivän koko elokuvan kahden viikon pituisesta kuvausaikataulusta. Parhaimmillaan lähes 200 erillistä otosta päivässä valmiiksi saaneen Nishimuran kuultiinkin kuvausten aikana valittavan, että ei ehdi kusella käydä missään välissä.

Mutant Girls Squad [7]
Mutant Girls Squad [8]

Kokonaisuus on hajanainen mutta sujuvasti otteessaan pitävä halpatuotanto, joka kompensoi vaatimattomia tuotantoarvojaan ensiluokkaisella mielikuvituksellisuudella ja energisyydellä, joiden avulla budjetin asettamia aitoja ylitetään railakkaasti. Kovin paljoa Mutant Girls Squad ei lajityyppiään mullista, mutta sitä tuskin kukaan odottikaan. Kameran edessä ja takana ovat heiluneet genren vanhat tutut veijarit, joita voi aikansa kuluksi spottailla tusinoittain sivu- ja cameorooleissa tuplamiekoilla aseistautuneesta Asamista aina muinaista kiinalaista aatelismiestä esittävään Iguchiin. Mutant Girls Squad on sujuva kaveriporukkaleffa sanan kaikissa merkityksissä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (5)
 JSTPKKMK*PI
  3.0 3.5 3.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14