Caroline Munro
Kaljaa, skimbaa ja kylmiä kankkuja!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Ski School (1990)

Meno päällä joka säällä

aka L'école de ski s'envoie en l'air; Loca academia de esquí; Ski school - scuola di sci

Ski School #1 Ski School #2

Teiniseksikomediat olivat 80-luvulla yksi näkyvä osa kanadalaista B-elokuvaa eli canuxploitaatiota. Lähtölaukauksena kanadalaisille variaatioille kaiken aloittaneesta Animal Housesta (1978) toimivat mm. varhaiset yritelmät Pinball Summer (1980) ja Hog Wild (1980), mutta vasta Bob Clarkin ohjaama Porky's (1982) puhkaisi suosiollaan immenkalvon lopullisesti. Porky'sin menestystä seurasi mm. muutama jatko-osa ja kolmeosaiseksi venynyt Screwballs-elokuvien sarja (1983-1988). Aurinkorantojen puutteessa oli luontevaa, että näitä teinisekoiluja päätettiin sijoittaa myös Kanadan luontaiseen ympäristöön, lumisille rinteille. Ensimmäisenä après-ski -bileisiin ehdittiin jo varhaisella Powder Headsilla (1980) ja vuosia myöhemmin ilmestyi myös aikuisempaa yleisöä kosiskellut, avioparin aviokriisistä kertova, Playboyn tuottama pikkutuhmailu Separate Vacations (1986).

Ski School [1]
Ski School [2]

Canuxploitaation ja varsinkin kanadalaisten teiniseksikomedioiden kulta-aika oli jo vääjäämättä ohi saavuttaessa 90-luvulle. Ohjaaja-käsikirjoittaja David Mitchell oli kuitenkin päättänyt pitää huolen siitä, että genre ja erityisesti sen uhkeille talvirinteille sijoittuva alagenre pysyisi elossa ja jatkaisi raikkaan talvi-ilman hengittämistä. Ensimmäisessä Ski School -elokuvassa ohjaajan suksisauvaa heilutteli Damien Lee ja Mitchell huolehti vain käsikirjoituksesta. Vancouverin lähellä, Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevan Whistler-vuoren talviurheilukeskuksessa ja sen kauniissa lähiympäristössä kuvattu elokuva seuraa kahden eri freestyle-joukkueen kilpailua niin rinteessä kuin naisrintamallakin.

Ski School [3]
Ski School [4]

Elokuva alkaa lupaavasti rinteillä kikkailevien laskettelijoiden ja diskossa neon-hohtoisissa vaatteissa tanssivien naisten ristiotostulituksella, jossa tissit vedetään kainostelematta esiin jo alkutekstien aikana. Tämän jälkeen meno kuitenkin rauhoittuu ja aletaan pohjustaa lukuisista teinikomedioista tuttua alkuasetelmaa. Paikkakunnalle saapuu itsevarma ja oikeudenmukainen hemmo, joka ei alistu rikkaiden ja öykkärimäisesti käyttäytyvien urheilijanuorukaisten ikeen alle. Hän valjastaa taakseen samoin ajattelevan luuserijoukon ja käy yhdessä lasketteluopettajansa kanssa törkyiseen vastahyökkäykseen. Virallinen mittelö rinteen kuninkuudesta tapahtuu useana eri päivänä jatkuvan freestyle-kilpailun eri lajeissa, mutta mielenkiintoisimmat episodit liittyvät totutusti erilaisiin pilailuihin vastapuolen kustannuksella ja tietysti naisten kilpametsästykseen.

Ski School [5]
Ski School [6]

Dave (Dean Cameron) on rennosti ottava, kaljasta ja naisista kiinnostunut laskettelukoulun opettaja, joka saa vuosittaiseen freestyle-kilpailuun joukkueeseensa kaikki rinteen huonoimmat laskijat. Daven vastakohtana on narsistinen ja typeryydessään ylimielinen Reid (Mark Thomas Miller), joka päättää varmistaa oman joukkueensa murskavoiton sysäämällä myös uuden tulokkaan luuseriryhmään. Toiselta paikkakunnalta saapunut John (Tom Bresnahan) osoittautuu kuitenkin erinomaiseksi laskettelijaksi ja naistenmieheksi, joka laittaa sauvoja Reidin joukkueen suksien väliin molemmilla osa-alueilla. John ihastuu pian myös Reidin Paulette-nimiseen (Charlie Spradling), uhkeaan tyttöystävään, joten alkuasetelma alkaa olla valmis. Kaiken lisäksi taustalla pyörii rinteen myymiseen liittyvä sivujuoni ja talviurheilukeskuksessa vaeltaa mystinen brunette (Ava Fabian, Playboy Playmate vuosimallia 1986).

Vastustajan nöyryytykset eivät ole valitettavasti kovin nokkelia tai viihdyttäviä. Pari vastustajajoukkueen tyyppiä houkutellaan esimerkiksi naisten avulla samaan sänkyyn ja väärinkäsitys näytetään putkitelevisioita täynnä olevasta seinästä koko talviurheilukeskuksen väelle. Lisäksi vielä joskus elokuvan tekemisen aikoihin varmaankin ihan hienoilta vaikuttaneet rinnejaksojen temppuilut alkavat auttamatta puuduttaa välittömästi. Mukana on sentään kohtalainen määrä sopivan kokoisia tissejä, vaikkakin erityisesti Pauletten paidan alla pullottavan rintavarustuksen perään kuolaava katsoja joutuukin lopulta pettymään karvaasti. (Charlie Spradling esittelee runkkareiden onneksi meijerinsa kuitenkin kiltisti esim. samana vuonna valmistuneessa David Lynchin Wild at Heartissa.)

Ski School [7]
Ski School [8]

Ski School ei pysty tuomaan mitään uutta genreensä. Elokuvan pieni budjetti näkyy ja upeista maisemistakaan ei pystytä ottamaan mitään kunnollista irti kuvan pysytellessä mielikuvituksettomasti liian rajattuna. Varsinkin pääkaksikon näyttelijäsuoritukset ovat kuitenkin oivallisia ja he saavat selvästikin kovin kankeasta ja yksioikoisesta käsikirjoituksesta irti enemmän kuin uskoisi. Kaikesta huolimatta elokuvasta muodostui lopulta USA:n videolevityksen ansiosta jonkinasteinen kassamenestys ja Mitchell ohjasikin sille muutamia vuosia myöhemmin jatko-osan, Ski School 2 (1994).

Versioinfo (23.12.2010):

Elokuvasta on ilmestynyt aikanaan Suomi-kasetti Egmont Filmin toimesta nimellä Meno päällä joka säällä. Elokuva on julkaistu myös vuonna 2007 R1-dvd:nä. Kyseinen MGM:n julkaisu on kuitenkin takakannen virheellisestä laajakuvaväitteestä huolimatta täyskuvallinen, eikä sisällä mitään ekstroja.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 SMJP
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9