Caroline Munro
Charles Bronson, osa 1: Being Paul Kersey
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Death Wish 4: The Crackdown (1987)

Väkivallan vihollinen 4

aka Das weisse im Auge - Death Wish 4; En mand ser rødt 4 - hævnen; Il giustiziere della notte 4; Le justicier braque les dealers

Death Wish 4: The Crackdown #1 Death Wish 4: The Crackdown #2

Väkivallan vihollinen 3:n (Death Wish 3, 1985) jälkeen Charles Bronson ehti tehdä Cannonille kaksi mielikuvituksetonta toimintaelokuvaa, viihdyttävän Jack Murphyn lain (Murphy's Law, 1986) ja hutiloidun Salamurhaajan (Assassination, 1987), ennen kuin Paul Kerseyä tarvittiin takaisin valkokankaille tahkoamaan rahaa taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneelle tuotantoyhtiölle. Menestys jäi kuitenkin edellisiin osiin nähden pettymykseksi: Yhdysvaltain lippuluukuilta kerätty vajaa 7 miljoonaa dollaria ei pistänyt paljoa esimerkiksi Salamurhaajaa paremmaksi. Mm. Suomessa ja Ruotsissa Väkivallan vihollinen 4 julkaistiin suoraan videolle, täällä tietysti leikattuna.

Death Wish 4: The Crackdown [1]
Death Wish 4: The Crackdown [2]

Itse elokuvan ensimmäiset minuutit pyöräyttävät ruutuun kuitenkin lupaavan vahvatunnelmaisen vigilante-skenaarion. Hämärässä autotallissa naamioituneet konnat hyökkäävät brutaalisti autoonsa yksin yrittävän naisen kimppuun. Avuton uhri revitään ajoneuvostaan, pakotetaan maahan ja saa nyrkistä kasvoihin. Tilanne näyttää perin epäonniselta kunnes varjoista astuu esiin tumman kostajan pahaenteinen hahmo. Hallin kolkot valot paljastavan pitkän mustan nahkatakin ja pistoolin hahmon ottaessa askeleen kohti yllätettyjä rikollisia. "Who the fuck are you?" "Death." Blam blam blam!

Mutta tämä olikin vain unta! Katsoja herää Kerseyn tavoin karuun todellisuuteen: Väkivallan vihollinen 4 ei ole millään muotoa edeltäjiensä veroinen järjestyksenvalvontaklassikko. Väkevän aloituksen lisäksi elokuvassa on vain muutama olemassaolonsa oikeuttava Kersey-hetki. Syy tason tippumiseen on ilmeinen: Michael Winner on tiessään (hän ei ollut kiinnostunut palaamaan ohjaajanpallille kuultuaan Bronsonin tyytymättömyydestä kolmososaan), tilalla Jack Murphyn laistakin vastanneet käsikirjoittaja Gail Morgan Hickman ja ohjaaja J. Lee Thompson. Lisäksi tuotantoyhtiö Cannon oli rahallisesti heikoilla, mikä näkyy elokuvan halvanoloisena esillepanona.

Death Wish 4: The Crackdown [3]
Death Wish 4: The Crackdown [4]

Alkuperäisistä kostomotiiveista ajaudutaan vielä edellistä osaa yleispätevämpään tuhoamiseen, kun Kersey ryhtyy hävittämään kotikaupunkinsa huumeorganisaatioita. Kimmoke toiminnalle syntyy uuden naisystävän (Kay Lenz) tyttären yliannostuskuolemasta, jonka jälkeen käydään tietysti listimässä aineet välittänyt diileri. Varsinainen juoni käynnistyy salaperäisen ison kihon Nathan Whiten (John P. Ryan) ottaessa Pauliin yhteyttä ja opastaessa häntä tuhoamaan levittämisestä vastaavat gangsterit, sillä Whitekin on menettänyt läheisensä "noille kirotuille huumeille".

Vigilanttikonsepti on siis hukattu lähes täysin: Kersey on syrjäkatujen saastan siivoamisen sijaan sliipattujen pukumiesten johtaman järjestäytyneen rikollisuuden perässä, taviskansan kärsimysten korostaminen unohtuu, eikä toimintaa edes käynnistä läheiseen kohdistuva raaka rikos (tytärpuoli ottaa huumeita vapaaehtoisesti). Jonkun muun asialla juokseva Kerseykään ei oikein ole oma itsekäs itsensä. Virkavallan avuttomuutta omin asein oikaiseva vigilantismi kääntyy drugs are bad mmmkay -tason huumevalistukseksi enemmän kuin hieman tyhmästi. "Kaikki huumekauppaan sekaantuneet ansaitsevat kuolla" on Kerseyn tämänkertainen missio.

Death Wish 4: The Crackdown [5]
Death Wish 4: The Crackdown [6]

Väkivallan vihollinen 4 alkaa toivoa herättävästi sekä tapahtumiensa että J. Lee Thompsonin eloisan ohjauksen osalta, mutta pian molemmista katoaa puhti. Suhteellisen runsas toiminta käy nopeasti tylsäksi, sillä vaikka ase kostavan arkkitehdin kourassa välillä vaihtuukin, yhteenotot rakentuvat aina samalla tavalla: kuvataan kun Kersey ampuu, sitten kun viholliseen osuu. Välillä jotain räjähtää. Siinä se, mitään mielikuvituksellisempaa tai ovelammalla tavalla väkivaltaisempaa ei ole luvassa. Viinipulloon piilotettu pommi - melko tylsä temppu - on Kerseyn ainoa erikoisviritys. Väkivallan vihollinen 3:n nerokkaita ansoja tulee totisesti ikävä.

Iso ongelma on myös tykinruokana toimivien rivimiesten ohella vain mafiosokarikatyyreistä koostuva konnagalleria, josta uupuu kohtalokas määrä uhkaavuutta, vastenmielisyyttä ja vittumaisuutta. Tähän on saattanut osaksi vaikuttaa itse Bronson, joka ei pitänyt kahden edeltävän elokuvan ultraväkivaltaisesta sävystä, ja jonka takia Hickman joutui käytännössä laatimaan käsikirjoituksen kokonaan uusiksi sitä mukaa kun teosta kuvattiin. Moniin aikalaisiinsa Bronson-elokuviin verrattuna Väkivallan vihollinen 4 ansaitsee kuitenkin tunnustusta siitä, että se älyää hyödyntää vetreää 65-vuotiasta tähteään suhteellisen monipuolisesti ja pitää tämän ruudussa niin ettei täysi turhautuminen pääse missään vaiheessa iskemään.

Death Wish 4: The Crackdown [7]
Death Wish 4: The Crackdown [8]

Elokuvan päättävä rullaluisteluhalliin sijoittuva väijyntä on sarjan surullisin näyttö Kerseyn totaalisesta pihalla olemisesta, kun tämä hämmentyneesti pälyillen kyykkii neonväreissä vilkkuvien peliautomaattien väleissä rynnäkkökivääriään puristaen. Vaikka Kersey lopulta tietysti tappaa kaikki, vaikuttaa pääkonna silti olevan viimeiseen asti ainakin henkisesti niskan päällä. Yhden miehen sota huumeita vastaan kun vain tuntuu aivan pölvästiltä touhulta - ensimmäiset osat onnistuivat perustelemaan Kerseyn toiminnan paljon uskottavammin. Matalillakin ennakko-odotuksilla Väkivallan vihollinen 4 ei pysty täyttämään tehtäväänsä edes tyydyttävästi ja jää sarjan huonoimmaksi suoritukseksi.

Versioinfo (12.1.2011):

MGM/FS-Film on julkaissut elokuvan Suomessa samanlaisena teknisesti kelvollisena mutta ekstrattomana dvd:nä kuin Väkivallan vihollinen 3:n ja jatko-osan Väkivallan vihollinen V: kalman kasvot (1994).

**---
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (10)
 JSSMJLTPJMMHMMMK*EMPI
  3.5 3.0 2.0 2.0 3.0 3.5 3.5 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.52/5.00 (21)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (19)
26%
Death Wish 4: The Crackdown (1987)  Death Wish 4: The Crackdown (1987)Väkivallan vihollinen 4  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8

kommentit

odota...
Leaky Super kommentoi (12.7.2012 22:39:45)
user avatar Viikonlopun Death Wish-putken jälkeen mielestäni tämä nelososa oli selvästi sarjan noloin yksilö Antamiensa naurujen puolesta tämä oli myös hyvä ominaisuus. Tuntuu ihan kuin filmieditori olisi joka leikkauksessa puolisen sekuntia etuajassa - kohtaukset ovat tönkköjä ja läpinäkyviä ja ruudulla näkyy mm. ilmiselviä nukkeja ja mies jonka pitäisi iskun voimasta lentää ikkunasta mutta näyttää juoksevan esterataa valmiiksi rikkinäisen lasin läpi ja kaiteen yli.
Aiempien osien kornit new wave-jengiläiset ja mahtavat discobiitit ovat poissa mutta toisin kuin tylsän tv-trillerin tuntuinen vitososa The Crackdown on kuitenkin vielä selvää juustoa. Riippuu mitä hakee, jatko-osista tämä oli kolmosen jälkeen oma suosikkini. Kuitenkin ensimmäinen osa on pitkälti koko sarjan ainoa vakavasti otettava "oikea" elokuva.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa