Caroline Munro
Charles Bronson, osa 1: Being Paul Kersey
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Death Wish V: The Face of Death (1994)

Väkivallan vihollinen V: kalman kasvot; Väkivallan vihollinen 5: kalman kasvot

aka Death Wish: The Face of Death; Death Wish 5: The Face of Death; Death Wish 5; Il giustiziere della notte 5

Death Wish V: The Face of Death #1 Death Wish V: The Face of Death #2

80-luvun lopulla Cannon oli kriisissä ja serkukset Menahem Golan ja Yoram Globus riidoissa. Taloudellisesti ja tapahtumallisesti sekavien vuosien aikana Cannon osti 21th Century Filmsin (joka oli ilmeisesti vain ns. pöytälaatikkoyhtiö) ja antoi kontrollin siihen Menahem Golanille. Golan aikoi toistaa Cannonin menestystarinan samalla konseptilla kuin aikaisemmin ja siihen tarvittiin uutta Väkivallan vihollinen -elokuvaa. Golanilla oli valmis käsikirjoitus viidenteen osaan, joka oli kirjoitettu neljännen osan tekijöiden, 80-luvun lopulla J. Lee Thompsonin ja Gail Morgan Hickmanin toimesta. Yhtiön senhetkisissä olosuhteissa elokuva olisi kuitenkin ollut liian kallis kuvata. Niinpä koko tuotantoprosessi piti aloittaa alusta ja ennen kaikkea Charles Bronson saada suostutelluksi elokuvaan.

Death Wish V: The Face of Death [1]
Death Wish V: The Face of Death [2]

Väkivallan vihollinen V: kalman kasvot liikkuu paljon vähemmän kunnianhimoisissa teemoissa kuin kaksi aiempaa osaa. Tapahtumat sijoittuvat mallimaailmaan ja erityisesti toimistoa johtavaan naiseen jota Paul Kersey (Charles Bronson) tapailee. Tilannetta mutkistaa naisen ex-mies, mafiapomo Tommy O'Shea (Michael Parks), joka häiriköi parin elämää. Väkivallanteot johtavat toisiin ja lopulta oikeudenkäyntien jälkeen Paul Kersey huomaa taas ainoan keinon olevan oman käden oikeus. Viidennessä osassa Paul Kersey on kaikista kärsivällisin - hän kestää suorastaan häiritsevän paljon epäoikeudenmukaisuutta ennen ryhtymistään toimeen.

Death Wish V: The Face of Death [3]
Death Wish V: The Face of Death [4]

Viides osa on aikaisempia osia itsenäisempi teos, eikä sen skaala ole yhtä mahtipontinen kuin aikaisemmissa osissa. Paul Kerseyn hahmo on paljon seesteisempi ja hän jopa jatkuvasti ehdottaa asian jättämisestä poliiseille. Juoni on tv-tuotantotasoinen ja kuvaushetkellä 72-vuotias Charles Bronson suhteellisen väsyneen oloinen. Bronson oli tiukasti mukana tuotantovaiheessa ja hän halusi tuoda mukaan enemmän hahmoa syventävää materiaalia. Tämänkaltainen pyrkimys olisi kuitenkin vaatinut paljon enemmän resursseja käsikirjoitusprosessiin, kuin mitä 21th Century Filmsin kaltainen tuotantoyhtiö pystyi saamaan. Lopputuloksena onkin suhteellisen laiskalla tavalla tehty vigilante-elokuva, jonka keskushenkilön nimi voisi olla mikä tahansa muukin kuin Paul Kersey.

Death Wish V: The Face of Death [5]
Death Wish V: The Face of Death [6]

Kuten aiemmin mainittiin, Bronson ei koskaan pitänyt aikaisempien osien väkivaltaisuudesta ja hänellä oli hieman jännitteitä Golanin kanssa muutenkin : Kuvauksien aikoihin hän ei jostain periaatteellisesta syystä suostunut kommunikoimaan tuottajansa kanssa millään tavoin. Viidennessä osassa hänellä oli kerrankin neuvotteluissa ylilyöntiasema, tarvitsihan Menahem Golan uusine tuotantoyhtiöineen Bronsonia enemmän kuin Bronson häntä. Niinpä hänen täytyi suostua kaikkeen, mitä Bronson vaati. Näitä oli mm. mahdollisuus vaikuttaa käsikirjoitukseen. Kaiken kukkuraksi hänelle maksettiin miljoonia pääosasta, minkä varjoon jäi koko elokuvan budjetti. Huhutaan jopa niinkin käsittämättömästä summasta kuin viisi miljoonaa dollaria. Elokuvan teatterikierros tuotti 1,7 miljoonaa taalaa ja 21th Century Films meni konkurssiin vain vähän sen jälkeen kun Väkivallan vihollinen V: kalman kasvot oli julkaistu videolle.

Olivatpa Golanin ja Bronsonin keskinäiset ongelmat sitten mitä tahansa, ehkäpä jollain tasolla vigilante sai viimein kostonsa.

Versioinfo (12.1.2011):

Elokuvasta löytyy Suomesta kaksi erillistä dvd-julkaisua. Bellevue Entertainment julkaisi heikon täyskuvallisen levyn 2000-luvun alkupuoliskolla. Yleisempi on MGM:n/FS-Filmin laadukas julkaisu anamorfisella laajakuvalla. Kummallakaan dvd:llä ei ole ekstroja.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.56/5.00 (9)
 JSSMJLTPMHMMMK*EMPI
  3.0 2.5 2.5 3.0 3.0 2.0 2.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.24/5.00 (19)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -12 (20)
60%
Death Wish V: The Face of Death (1994)  Death Wish V: The Face of Death (1994)Väkivallan vihollinen V - kalman kasvot  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8

kommentit

odota...
Arvo Y kommentoi (22.4.2011 01:03:56)
user avatar Tekstissä parhaiten tätä kuvaa tuo "juoni on tv-tuotantomainen". Sikäli kun en ihmeitä odottanut, niin kyllä tämän jaksoi loppuun asti katsoa mukana. Loppupuolen menoa voisi kuvailla jooa tiukaksi.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa