Caroline Munro
Dubai International Film Festival 2010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Norwegian Wood (2010)

aka Noruwei no mori

Norwegian Wood #1 Norwegian Wood #2

Elokuvan uteliaisuutta herättävä nimi tulee The Beatlesin biisistä, jonka tarkoitus ilmeisesti olisi synnyttää nostalgisia tuntemuksia ja johdattaa katsoja oikeaan aikakauteen, 60-luvun loppupuoliskolle. Äärivasemmistolaiset opiskelijaradikaalit marssivat näyttävästi Tokion kaduilla, mutta elokuvan hahmoihin se ei juurikaan vaikuta - tämä on intiimi draama ja voisi tapahtua missä vain, milloin vain. Japani tosin tarjoaa taustaksi tarinan melodramaattiseen vireeseen sopivia upeita hiljaisia metsiä ja tuulisia kukkuloita.

Norwegian Wood [1]
Norwegian Wood [2]

Lukiolaispoika Torun paras ystävä Kizuki tekee itsemurhan ja jättää Torun lisäksi suremaan tyttöystävänsä Naokon, jonka mielenterveys alkaa horjua. Myöhemmin yliopistolla Naokon ja Torun välille on muodostumassa suhde, joka katkeaa Naokon häivyttyä mielisairaalaan. Toru virittää uuden suhteen eloisaan Midoriin, mutta käy edelleen tapaamassa Naokoa parantolassa. Seksin ympärillä pyörivää kuviota mutkistavat sekä menneisyyden piinaavat haamut että sairaalassa vaikuttava vanhempi nainen, Reiko.

Norwegian Wood on etenkin näyttelijöiden työvoitto. Hulluuteen suistuvana Naokona ällistyttävän pikkutarkan roolityön tekevä Rinko Kikuchi on länsikatsojille tuttu Babelin (2006) Japani-osuuden kuurona tyttönä. Toru eli Kenichi Matsuyama on Japanissa hurjassa suosiossa ja varastaa show'n mm. elokuvissa Detroit Metal City (2008) ja Death Note (2006). Midoria näyttelevä söpö Kiko Mizuhara on ensikertalainen, mutta tekee yhtä vakuuttavan roolisuorituksen kuin kokeneemmat kollegansa. Tämä on tärkeää, koska suurin osa elokuvasta on pienimuotoisia kahdenkeskeisiä dialogeja, joissa nuoret yrittävät saada varmuutta toistensa tunteista.

Norwegian Wood [3]
Norwegian Wood [4]

Harmillisesti kestää likimain tunti ennen kuin elokuvassa tapahtuu yhtään mitään kiinnostavaa kehitystä. Pelkkä perusteiniromanssi, upea kuvaus ja hienosti rakenneltu ajankuva eivät riitä pitkälle. Kieroutuneen seksuaalisuuden teema hiipii mukaan liian myöhään, ja uskaliaan paljon jätetään katsojan tulkinnan ja päättelyn varaan. 60-luvun poliittinen myllerrys on jätetty kokonaan viitteelliseksi, eikä nuorempi katsojakunta varmastikaan ymmärrä mitä on tapahtumassa.

Ohjaaja Anh Hung Tranin (The Scent of Green Papaya, 1993) mukaan Norwegian Woodin pohjalla olevasta samannimisestä Haruki Murakamin kirjasta vuodelta 1987 piti jättää paljon kohtia pois, koska ne olisivat sekoittaneet katsojaa. Taisi käydä pikemminkin päin vastoin. Murakami on tosin itse nähnyt elokuvan ja Tranin mukaan pitänyt siitä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSKKMK*
  2.5 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (3)
0%
Norwegian Wood (2010)  Norwegian Wood (2010)Noruwei no mori  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8