Caroline Munro
Dubai International Film Festival 2010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

The Philosopher (2010)

24-vuotiaan emiraattiohjaaja Abdulla AlKaabin Pariisissa kuvaama The Philosopher on omalla tavallaan mielenkiintoinen kuriositeetti. Valitettavasti elokuvallisessa mielessä ei kovin hyvä sellainen.

Charlie Fishin Baggio's Story -novelliin perustuvassa lyhytelokuvassa Jean Renon tulkitsema Baggio tahtoo tulla maailmalla muistetuksi suurena filosofina. Hinnalla millä hyvänsä.

Pohjimmiltaan teos on hyvin tympeä ja koulutyömäinen luomus, jossa ohjaajalla ja tuotantoryhmällä tuntuu olleen päällimmäisenä tarkoituksena lähinnä pyrkiä vakuuttamaan rahoittajatahoille osaavansa käyttää kameraa ja editointityökaluja. Mukaan tuotantoon on onnistuttu keplottelemaan useampikin oikea maailmanluokan tähti, kuten Renon ohella pääosassa nähtävä Cyrille Thouvenin. Kokeneet näyttelijät suoriutuvat työstään toki kelvollisesti, mutta valitettavasti kokonaisuus jää pohjimmiltaan erittäin ontoksi.

Dubain festivaaleilla The Philosopher nähtiin Reign of Assassins -gaalanäytöksen alkukuvana. (JS)

**---

Reign of Assassins (2010)

Reign of Assassins on typerryttävä wuxia-draama, jossa metsästetään vanhan martial arts -mestarin muumioituneita ruumiin palasia, etsiskellään aviosiippaa ja keskitytään kaikkeen muuhun kuin olennaiseen, eli salamurhaamiseen, johon elokuvan nimessä puolivalheellisesti viittoillaan.

Nimen epäsopivuus sikseen - Hongkong-elokuvien kestokuluttajalle ei yllätyksenä pitäisi tulla, että elokuvan nimi lupaa usein enemmän kuin mitä tuleman pitää - sen lisäksi Su Chao-Pinin ohjaksissa edes jossain määrin kelvolliset lähtökohdat omannut tekele kun kääntyy lopulta useiden pöllämystyttävien ratkaisujen kautta pätevästä homagesta vertauskuvalliseksi keskisormen näytöksi kohti varhaisia genrensä klassikoita.Elokuvan kaikki taistelukohtaukset on onnistuttu pilaamaan ankeilla leikkausratkaisuilla, eikä pätevistä koreografioista ole tietoakaan. Pituutta on äärettömyyksiin asti liikaa, ja muutenkin meno on kauttaaltaan kovin innotonta. Jo nuorena tyttösenä vakuuttavan uran luonut Michelle Yeohkaan ei onnistu tuomaan elokuvaan juuri positiivista lisää - niin uskomattomalta kuin se saattaa kuulostaa.

Elokuva on onnistunut herättämään useiden taisteluelokuvafanien mielenkiinnon, koska sen tuottajina ovat toimineet sekä John Woo että Terence Chang. Woo mainitaan Su'n ohella myös elokuvan ohjaajana, mutta täyspainoisen ohjaamisen sijaan Woo keskittyi lähinnä valvomaan paikalla kuvauksia ja ohjasi vain muutamat taistelukohtaukset, joissa tyttärensä esiintyy.

Festivaaleilla paikan päällä vieraillut sympaattinen herra Su tuli antaneeksi yleisölle kyllä miellyttävän yleisvaikutelman itsestään, mutta miehen matka luotettavaksi laatuelokuvaohjaajaksi tulee harmillisesti olemaan vielä pitkä ja raskas. (JS)

**---

Pumzi (2009)

Taistelu puhtaasta vedestä on johtanut kolmanteen maailmansotaan ja maaperä on saastunut. Päähenkilö Asha asuu ulkomaailmasta suljetussa kompleksissa, jossa niukkojen luonnonresurssien kanssa kamppailu on johtanut matriarkaaliseen dystopiaan. Arkirutiinit pyörivät suljetussa ekologisessa systeemissä veden kierrättämisen ympärillä. Muutoksesta ja paremmasta maailmasta haaveilu on tabu.

Kenialaisen naisohjaajansa Wanuri Kahiun pan-afrikkalaiseksi sanoma post-apokalyptinen lyhytelokuva Pumzi onnistuu lunastamaan eksoottisen taustansa asettamat odotukset. Mieleenpainuvinta elokuvassa ovat afrofuturistiset visuaaliset elementit puvustuksessa, lavastuksessa ja maisemissa sekä botswanalaisen mallin Kudzani Moswelan vahva roolisuoritus Ashana. Elokuva on kuvattu pienillä resursseilla mutta ilmeisen ammattitaitoisesti Kapkaupungissa eurooppalaisella rahalla. Taustalta löytyy mm. Goethe-instituutti.

Elokuvansa itse kirjoittava Kahiun vaikuttaa sekä teknisesti että dramaturgisesti lahjakkaalta tekijältä. Hän yrittää parhaillaan saada rahoitusta kokoillan elokuvaan samasta aiheesta. Kahiunin ensimmäinen täyspitkä ohjaustyö From a Whisper voitti tärkeimmät palkinnot 2009 African Movie Awardseissa. Pumzi taas voitti parhaan lyhytelokuvan palkinnon Cannes Independent Film Festivalilla. (TH*)

****-

Confessions (2010)

Ohjaaja Tetsuya Nakashima tunnetaan täällä parhaiten kevyestä fiilistelykomediastaan Kamikaze Girls (2004). Japanin teattereissa hyvin menestynyt Confessions on hurja laadullinen parannus siihen nähden.

Viimeisenä koulupäivänä naisopettaja (Takako Matsu, K-20: Legend of the Mask, 2008) kertoo luokalle, että hänen pienen tyttärensä murhaajat ovat tämän saman luokan oppilaita. Vähä vähältä paljastuu, kuinka aluksi yksinkertaiselta onnettomuudelta näyttäneen kuoleman taustalla onkin monia traagisia käänteitä. Confessions koostuu eri osapuolten tunnustuksista, jotka avaavat tapahtumavyyhtiä eri näkökulmista yllättävillä tavoilla.

Confessionsissa on jälleen esillä eräs teema, joka on vahvasti mukana useissa moderneissa japanilaisissa elokuvissa: kiireisten vanhempien tietämättömyys jälkikasvunsa tekemisistä ja ajatuksista. Teineillä on oma visusti salattu maailma, johon kuuluvat internet, kamerapuhelimet ja niiden kautta tapahtuva salainen kommunikaatio. Pitkälle vietyjä visioita tästä kehityksestä tarjoilevat mm. huvittava teinitoimintaelokuva Tokyo Gore School (2009) ja Sion Sonon kiero mestariteos Suicide Club (2001). Confessionsissa poikkeuksellista on se, että nyt aikuinen onkin ajan hermoilla ja käyttää näitä nuorison omia aseita heitä vastaan. Katsojan moraaliseksi taakaksi jää päättää kehtaako nauttia täysillä siitä, että kostonhimoinen opettaja manipuloi ja nolaa armotta pieniä, mutta kieroonkasvaneita peruskoululaisia.

Elokuva on äärimmäisen tyylikkään näköinen. Suuri osa kohtauksista on kuvattu hidastettuna, mutta ei lainkaan ärsyttävästi. Väriskaala on hillitty, ja visuaalista harmoniaa tukevat rauhalliset, hyvin valitut musiikit mm. Radioheadiltä, The xx:ltä ja japanilaiselta Boris-yhtyeeltä. Confessions saattaa kuulostaa hieman tylsältä näin kuvailtuna, mutta totuus on aivan toisenlainen. Koukuttavasti kerrotussa tarinassa on tarpeeksi terävyyttä ja makaabereja yllätyksiä pitämään katsoja valppaana ja aivot raksuttamassa lopputeksteihin saakka. (KK)

****-

 JSJMKKJM*TH*METPSMJLMK*EMPITKALKA
1.Winter's Bone (2010)3.54.05.04.5......3.53.5......4.04.04.003.85
2.Pumzi (2009)3.5.........4.0.....................3.754.00
3.678 (2010).....................3.5............3.50...
4.Confessions (2010)...4.54.0......3.52.5......3.03.0...3.423.67
5.Outrage (2010)3.5...4.0............3.03.53.5...3.03.293.32
6.Norwegian Wood (2010)2.5...3.0..................4.0......3.172.50
7.Reign of Assassins (2010)2.03.0............2.5...............2.502.33
8.Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010).....................2.5............2.502.00
9.Bunraku (2010)2.0...3.5............1.5............2.333.00
10.The Way Back (2010)2.0..................2.0......2.5...2.172.25
11.State of Violence (2010)......2.0...2.0.....................2.002.00
12.The Philosopher (2010)2.0.................................2.00...
13.Cairo Exit (2010)1.5..................1.5............1.50...
 JSJMKKJM*TH*METPSMJLMK*EMPI2.782.89
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8