Caroline Munro
Elokuvien seksuaalinen väkivalta: raiskaus, vaiettu rakkaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9


Elokuvien seksuaalinen väkivalta:
raiskaus, vaiettu rakkaus

"In violence we forget who we are."
-- Mary McCarthy

Seksuaalinen väkivalta, tuo paljon nähty mutta vähän puhuttu elokuvien tehokeino, jonka ensimmäiset uhrit nähtiin valkokankailla jotakuinkin pian elokuvakameran keksimisen jälkeen, ulottaa arkimaailmassa historiansa aina ihmiskuntamme sarastukseen saakka. Ehkä yllä oleva Mary McCarthyn lainaus tulisi siksi lukea toisinpäin; muistuttaahan väkivalta ennen kaikkea siitä mistä olemme tulleet ja keitä olemme.

Neljän vuosikymmenen aikana, 30-luvun ensikosketusten ja pitkän sensuurin jälkeen, tuli raiskauksista tehokeino ja keskeinen ilmaisuväline, mikä ajoi mediakriittiset tutkijat pohtimaan elokuvataiteen kulttuurillisia vaikutuksia. Elokuva itsessäänhän ei ketään pahoinpitele tai väkisinmakaa, mutta yleisön tarve nähdä ja käsitellä väkivallan eri ilmiasuja on jättänyt jälkeensä joukon kysymyksiä.

Väkivaltaviihdettä käsittelevän artikkelisarjan viimeisessä osassa kurkistamme seksuaalisen elokuvaväkivallan historiaan sekä pohdimme niiltä osin kulttuurin ja luonnon hankalaa suhdetta. Millainen on kuva, jonka elokuva meistä ja maailmastamme antaa?

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9