Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (2010) :: Elite Squad 2: The Enemy Within


Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro #1 Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro #2

Vimmaisella Tropa de Elitellä (2007) Etelä-Amerikan lipputuloennätykset murskannut José Padilha teki saman tempun uudestaan jatko-osalla. Alueella valtavaan suosioon noussut Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro sukeltaa samaan aiheeseen edeltäjäänsä syvemmin ja monessa mielessä jopa onnistuneemmin. Se sijoittuu nykyhetkeen, eli noin 13 vuotta ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen ja marssittaa takaisin useimmat ensimmäisen elokuvan päähahmot. Kapteeni Beto Nascimento (Wagner Moura) on palannut BOPE:en, tosin nyt everstiluutnanttina. Hänen oppipoikansa André Matias (André Ramiro) on kapteeni, mutta joutuu epäsuosioon otettuaan syyt niskoilleen elokuvan avaavasta vankilakatastrofista. Härkäpäinen lahjomattomuus tekee hänestä ongelman ja merkityn miehen.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [1]
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [2]

Siirryttyään valkokaulushommiin sisäministeriöön Nascimento tajuaa, että joku taho hyväksikäyttää BOPE:a siivoamaan favela-slummit, jotta niihin voidaan perustaa poliisin miehittämiä "rauhoitusyksiköitä". Ystävällisen kyläpoliisin sijaan nämä ovat tosiasiassa mafian kaltaisia miliisejä, jotka muun bisneksen ohessa kontrolloivat slummien köyhälistön arvokkainta omaisuutta - heidän äänioikeuttaan vaaleissa. Pian monille tahoille uhkaksi muodostunut Nascimento joutuu aloittamaan henkilökohtaisen sodan korruptiota vastaan.

Poliittista tulitukea Nascimentolle antaa vasemmistolainen ihmisoikeusaktivisti ja poliitikko Diogo Fraga (Irandhir Santos - Besouro, 2009), joka tosin on myös Nascimenton ex-vaimon (Maria Ribeiro) uusi mies. Vastapuolella on lannistavan kaikkivoivalta vaikuttava korruptoituneiden poliitikkojen, median ja poliisin salattu verkosto. Pahat kytät ovatkin lopulta vaarallisempia kuin huumekauppiaat, ja vievät jopa murhaamiensa diilereiden lenkkarit.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [3]
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [4]

Korruption vastavoimana esitetään BOPE:n ehdoton lojaalius toisilleen, joka kumpuaa jo miesten yhteiseltä koulutusleiriltä. Ykkösosan coolius-aspekti on edelleen läsnä ja kiteytyy Nascimenton hahmoon. Tämä jatkuvasti ylikierroksilla käyvä ja hävyttömästi kiroileva taktiikan mestari ei paljasta todellisia korttejaan edes lähipiirilleen, saati sitten elokuvayleisölle.

Padilha pyörittää taidolla eri kerroksissa etenevää kerrontaa ja onnistuu paitsi pitämään monimutkaisen juonen kasassa, myös personifioimaan käsitteet selkeisiin hahmoihin jotta ymmärtäminen helpottuu katsojalle (puhdas kyttä Matias, puolimätä kyttä Fábio, läpimätä kyttä Rocha ja niin edelleen). Silti yksikään hahmo ei tunnu liikaa karikatyyriltä, lukuun ottamatta ehkä elokuvan ehdotonta valopilkkua, televisiossa suurin elein uhoavaa ja poliittisia agendoja ajavaa uutisankkuri Fortunatoa (tv-sarjatähti André Mattos). Tämä törkeä ja hyperaktiivinen showmies on kuin karannut jostain telenovelasta. Olkoon hän sitten kärjistys tai aito kuvaus kuumaverisestä latinosta, hahmo on tarinassa sekä tärkeä että viihdyttävä. Vaikka näyttelijät ovat kautta linjan erinomaisia, on mukaan lipsahtanut naiivinkin oloista dialogia, ja etenkin Matias on hahmona hieman ristiriitainen.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [5]
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [6]

José Padilhan kädenjälki on kuin yhdistelmä Coppolan ja Scorsesen hahmovetoisia eepoksia ja Michael Mannin elokuvien tyylikkäitä toimintakohtauksia. Helikopterit kaartelevat faveloiden yllä, BOPE-miehet rynnäköivät panssariautolla valtaamaan kujia, toimintajaksot ovat tiukkoja ja ammuskelut verisiä. Tropa de Elite -elokuvien julmassa maailmassa ei voi tietää kuka kuolee. Tietyssä pisteessä ihmepelastumista ei enää tule, ja ruumiitkin häviävät ghettojen laitamille tunnistamattomiksi poltettuina. Alkukohtauksesta asti mukana oleva kuristava tunnelma tiivistyy loppua kohti.

Ensimmäisen osan yhteiskunnallinen sanoma oli selkeä: keskiluokan korruptio ja vastuuton huumeidenkäyttö kostautuu favelan asukkaille. Nyt kuvio on monimutkaisempi. Siinä missä ykkönen seurasi tapahtumia maanpinnan tasolta, taiteilee kakkonen lisäksi käsitteellisellä ja poliittisella tasolla. Tällä kertaa ei ole enää lainkaan epäselvyyttä siitä, onko kyseessä sittenkin vain fasistista poliisivoimien ylistämistä vai ankara sosiaalinen kritiikki. Padilhan syyttävä sormi osoittaa nyt median ja poliitikkojen suuntaan, mutta myös poliisivoimien korruptiota alleviivataan jopa entistä karummin. Käsittelytapa muistuttaa hieman saman tuotantotiimin Secrets of the Tribe (2010) -dokumenttia, jossa paljastettiin sademetsän heimoja tutkineiden antropologien väärinkäytökset ja mädäntynyt moraali.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [7]
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [8]

Tropa de Elite -elokuvien murskaavan menestyksen salaisuus lienee se, että osaavien tuottajien ja perfektionistiohjaajan lisäksi on löytynyt hyvä kaava. Pitkälti aidoissa ympäristöissä kuvattu ja teknisesti loistelias action-draama vetoaa helposti sekä toimintaelokuvayleisöön että ajattelevaan kansanosaan. Aihepiiri on turvattomuuden tunteeseen kyllästyneille Rio de Janeiron asukkaille niin läheinen kuin mikään voi olla.

Aivan kuten ensimmäinenkin elokuva, myös Tropa de Elite 2 perustuu pitkälti kokoelmaan todellisia tapahtumia ja henkilöitä. Alun verinen kapina Bangu-vankilassa on tapahtunut pariinkin otteeseen, asialla mm. pahamaineiset huumekartellit Comando Vermelho ("Punaiset kommandot") ja ADA (Amigos dos Amigos, "Ystävien ystävät"), joihin elokuva ei epäröi viitata suoraan. Vermelhon jengipomoa näyttelee suorastaan epäilyttävällä intensiteetillä City of Godista (2002) ja Mika Kaurismäen Moro no Brasil (2002) -dokkarista tuttu suosittu muusikko Seu Jorge. Elokuvaan otettiin ekstroiksi 300 poliisia vahvistamaan autenttista tunnelmaa.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [9]
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro [10]

Vajaa kaksi kuukautta Tropa de Elite 2:n ensi-illan jälkeen BOPE vahvistettuna Brasilian armeijan joukoilla rynnäköi pariin pahamaineisimpaan favelaan ja ajoi huumekauppiaat pakoon. Padilhan elokuvan mukaan tilalle voi syntyä miliisi-mafioita, eikä tilanne ainakaan parane. Ainakin nyt huomio on kiinnittynyt aiheeseen laajalti, olivatpa elokuvan sensaatiomaisimmat syytökset sitten tosia tai eivät.

****½
keskiarvo
toimitus
3.95/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKJM*MHEMPITM
  4.5 4.0 4.0 4.0 4.0 4.5 4.5 4.5 2.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  26 (27)
96%
Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2010)  Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2010)Elite Squad 2  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19