Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Margin Call (2011)


Margin Call #1 Margin Call #2

Genre

Urallaan mainospätkiä ja yhden lyhytelokuvan tehneen amerikkalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja J.C. Chandorin debyyttipitkä Margin Call sijoittuu rahamaailman huipulle, vuoden 2008 finanssikriisin alkuhetkille. Wall Street on sieluton paikka, mutta kaikki siellä työskentelevät vallan rattaita pyörittävät yksilöt eivät ole. Chandorin elokuva näyttää kuinka lopun aikojen koittaessa finanssimaailman kyynikot ovat ensimmäisenä myymässä, mutta myös viimeisenä jäljellä savun hälvettyä.

Yhtiössä työskentelevät matalan tason analyytikot Peter Sullivan (Zachary Quinto, uusien Star Trekien Spock) ja Seth Bregman (Penn Badgley) saavat käsiinsä tietoa, jonka perusteella yhtiön osakkeiden millä hetkellä tahansa tapahtuva romahtaminen on todistettavissa. Esimiehensä, pörssimeklari Will Emersonin (Paul Bettany) kanssa he välittävät tietoa eteenpäin. Tiedon aiheuttaman paniikin leviäminen kohti yhtiön ylimpiä portaita on verrattavissa tulivuoren purkautumiseen.

Margin Call [1]
Margin Call [2]

Margin Callin alkupuoli sisältää runsaat määrät kepeää huumoria, mutta sävy mustuu selvästi tapahtumien vakavoituessa. Kovatasoinen näyttelijäkaarti aloittaa nuorten kykyjen (Quinto ja Badgley) esittelyllä ja vähitellen mukaan tulee vanhoja konkareita, joiden roolihahmot pitävät valtaa elokuvassa nimettömäksi jäävän sijoituspankin ylärakenteissa.

Kevin Spacey on analyytikkoyksikön esimies Sam Rogers, jonka tunnepitoisen käytöksen avulla on välillä vaikea sanoa onko hänellä huono päivä tulevan kriisin takia vai sureeko hän huonossa kunnossa olevaa koiraansa. Arvoasteikosta Samin yläpuolelta löytyy sätkynuken roolia keskitason johtajana hoitava Jared Cohen (The Mentalist -sarjan Simon Baker) sekä johtokuntaan kuuluva Sarah Robertson (Demi Moore). Pyramidin huipulta löytyy kylmänviileää älykkyyttä ja finanssimaailman mekaniikan syvää ymmärrystä huokuva John Tuld, jonka ratkaisut kriisin keskellä ovat radikaaleja, mutta toimivia. Tuldin rooliin kaavailtiin alun perin Ben Kingsleytä, mutta valinta osui Jeremy Ironsiin, jonka suoritus on yksi koko elokuvan parhaista.

Margin Call [3]
Margin Call [4]

Margin Call pysyy hyvin kasassa erityisesti vahvoille näyttelijöille kirjoitettujen tarkkaan hiottujen roolien ansiosta, eikä se toimisi niin hyvin tavallisilla rivinäyttelijöillä. Tavallaan liika tarkkuus on myös yksi elokuvan heikoista puolista, vaikka se tekee katsomiskokemuksesta kevyemmän. Käsikirjoituksen ja ohjaustyöskentelyn elementit on suunniteltu viimeisen päälle tarkoiksi ja lopputuloksena on peruspiirteiltään viihdyttävä tarina, jossa terävät yllätyskäänteet loistavat poissaolollaan.

Elokuvan yhtiö on kuin tiedostava ja hengittävä entiteetti, joka aistii oman kuolemansa olevan tulossa. Sen sisäsyntyiset puolustusmekanismit alkavat tehdä työtä pelastaakseen kaiken mahdollisen. Rahaan liittyvät valinnat eivät aina ole moraalisesti hyväksyttyjä, mutta raha ja oman edun tavoittelu vievät usein pidemmän korren. Kaikki tuhoutuu ja hajoaa atomeiksi, kunnes uusi alkuräjähdys palauttaa tasapainon ennalleen. Uudessa maailmanjärjestyksessä jäljellä on enää vain menneen ajan vahvimmat pelinappulat, jotka ovat valmiit jatkamaan kapitalismin palveluksessa.

Oikea elävä olento on aina tärkeämpää kuin raha tai valta. Eikö olekin?

***--
keskiarvo
toimitus
3.60/5.00 (5)
 JSSMJMJM*TM
  3.0 3.0 4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (7)
57%
Margin Call (2011)  Margin Call (2011)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19