Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

The Devil's Double (2011)


The Devil's Double #1 The Devil's Double #2

The Devil's Double sai ensi-iltansa Sundancen festivaaleilla ja levitysoikeudet myytiin välittömästi useaan eri maahan. Elokuvassa nappisuorituksen tehneelle britti Dominic Cooperille aloitettiin saman tien Oscar-kampanja, ja täysin syystä. The Devil's Double on tärkeä elokuva myös ohjaaja Lee Tamahorille (Once Were Warriors, 1994), joka viimeistään umpisurkean Bond-sekoilun Die Another Day (2002) jälkeen vajosi Hollywoodin upottavaan suohon monien muiden menetettyjen kykyjen seuraksi. Riippumattomana belgialais-maltalaisena yhteistuotantona valmistunut elokuva on Tamahorille kuin viimeinen avunhuuto ennen hukkumista - vuosi 2011 näyttää kuuleeko häntä kukaan.

Irakilaisia tunnelmia on viime vuosina peilattu niin dokumenteissa kuin muissakin elokuvissa yleensä alakuloisella otteella, mutta The Devil's Double ampuu totaalisesti yli. Elokuva sijoittuu vuoden 1987 Bagdadiin (kuvattu Maltalla), joka näyttäytyy rikkaiden ja pahamaineisten temmellyskenttänä. Elokuvan keskiössä ovat Saddam Husseinin sadistinen, kokkelipäissään riehuva egomaaninen psykopoika Uday (Cooper) sekä älykäs, säyseä ja kylmäveristä suunnitelmallisuutta huokuva Latif Yahia (Cooper). Latif muistuttaa Udayta niin paljon, että Uday kiristää hänet palvelukseensa, kaksoisolennokseen. Muutaman plastiikkakirurgisen toimenpiteen jälkeen he ovatkin kuin kaksi marjaa.

The Devil's Double [1]
The Devil's Double [2]

Uday Hussein on yksi koko Irakin pelätyimmistä ja vihatuimmista miehistä. Hänen normaali arkensa koostuu salamurhayrityksien kohteena olemisesta ja tylsistä edustustehtävistä, joissa Latif joutuu toimimaan sijaisena. Uday itse keskittyy kokaiinin käyttöön, ylelliseen lekotteluun ja usein summittaisesti valittujen koulutyttöjen kiduttamiseen, raiskauksiin ja murhiin kuten kuka tahansa kunnianarvoisa diktaattorin poika tekisi.

Latif opettelee Udayn kävely- ja puhetyylin sekä tutustuttaa itsensä ylelliseen elämään, mutta paheita hän ei saa omaksuttua. Latifin ja Udayn erottaa kolme asiaa: Latif ei ole kaiken aikaa päissään tai huumepöllyssä, hänen suunsa ei vaahtoa hänen pitäessään puhetta, ja hänen peniksensä on suurikokoisempi kuin Udaylla. Tämän saa tietää myös Udayn jalkavaimo Sarrab (Ludivine Sagnier), joka ihastuu Latifin rauhalliseen tyyliin ja empatiaan aggressiivisen barbaarisuuden sijaan. Latif on muutenkin kuin Saddamin unelmapoika Udayn sijaan, mutta veri on vettä sakeampaa. Petturuutta ja korruptiota täynnä olevassa maailmassa on mahdotonta luottaa kehenkään.

Dominic Cooperin kaksijakoinen roolisuoritus on erittäin vakuuttava. Hänellä oli kuvauksissa tapana näytellä aina ensin Udayta ja rauhoittua sitten näyttelemällä rauhallisen Latifin rooli. Vastakohdat toimivat elokuvassa todella hyvin, vaikka Udayn maaniset raivokohtaukset ovatkin selkeitä ylilyöntejä. Elokuvassa katsojaa hemmotellaan myös kohtauksella, jossa Saddam Hussein pelaa tennistä toista Saddam Husseinia vastaan.

The Devil's Double [3]
The Devil's Double [4]

Tositapahtumiin perustuva The Devil's Double on tämän vuosituhannen Scarface (1983). Tarkemmin sanottuna se noudattelee aika tarkkaan oikean Latif Yahian omien kokemusten pohjalta kirjoittamaa samoin nimettyä autobiografiaromaania, joka julkaistiin vuonna 2003. Kirjasta jäi pois paljon arkaluontoista tietoa, koska Saddam oli sen kirjoittamisen aikaan vielä elossa. Elokuvan käsikirjoitusvaiheessa konsultoitiin Latif Yahiaa useaan otteeseen, jotta Lee Tamahori voisi sisällyttää kaikki oikeasti tapahtuneet väkivaltaisuudet elokuvaansa.

Tamahori ei kuitenkaan ole missään määrin kiinnostunut Irakin politiikasta. Sen sijaan The Devil's Double on puhdas viihde-elokuva, jossa seksi ja väkivalta ovat olennaisia rakennuspalikoita. Tamahori sanoo elokuvastaan seuraavaa: "The Devil's Doublella ei ole oikeastaan muuta opetusta kuin tämä: Tyrannitkin saavat lapsia ja kun heidän asiansa riistäytyvät käsistä, meidän tulee laittaa heidät seinää vasten ja ampua heidät."

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSSMEMPI
  3.5 3.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (6)
0%
The Devil's Double (2011)  The Devil's Double (2011)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19