Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Viva Riva! (2010)


Viva Riva! #1 Viva Riva! #2

Riva (Patsha Bay Mukuna) matkusti kymmenen vuotta sitten Kinshasasta Angolaan vailla rahaa tai tietoa tulevaisuudesta. Kuluneet vuodet ovat kuitenkin kohdelleet Rivaa hyvin ainakin sen perusteella, että hän palaa kotiinsa taskut täynnä käteistä ja itseluottamus huipussaan. Riva hakeutuu rauhallisen perhe-elämän autuuteen tuudittautuneen vanhan ystävänsä J.M:n (Alex Herabo) seuraan ja pian kaverukset löytävät itsensä keskeltä kaupungin sykkivää yöelämää.

Viva Riva! [1]
Viva Riva! [2]

Rivan huomio kiinnittyy Noraan (Manie Malone), viehkeään kaunottareen, jonka hän päättää saada itselleen. Nora on kuitenkin pornoaddiktoituneen Azor-nimisen gangsterin (Diplome Amekindra) omaisuutta, eikä Azor siedä muita miehiä naisensa ympärillä. Ongelmat eivät lopu siihen, sillä Rivan avokätisesti tuhlailemat rahat kuuluvat hänen entiselle työnantajalleen Cesarille (Hoji Fortuna). Cesar on seurannut Rivaa Angolasta saakka aikomuksenaan vaatia rahoja ja Rivan anastamaa polttoainelastia takaisin itselleen. Apuna jäljittämisessä Cesar käyttää vastahakoista poliisikomentajaa (Marlene Longage) ja hänen lesboystävätärtään Malouta. Rivan unelmat murtuvat vähitellen ja muuttuvat painajaiseksi.

Suoraan Afrikan mustimmasta sydämestä kotoisin oleva rikoselokuva Viva Riva! yhdistelee sujuvasti eri genrejä. Ohjaaja Djo Tunda wa Munga maalaa rehellisesti valkokankaalle Kinshasan salattuja nautintoja ja käsittelee elokuvassa seksuaalisuutta tavalla, joka on ennennäkemätöntä Kongossa. Viva Riva! on muutenkin tärkeä, koska se on ensimmäinen ikinä Kongossa tehty täyspitkä elokuva. Berlinalen festivaaleilla maailman ensi-iltansa sai myös toinen tabuja rikkova uutuus, intialainen Asshole (Gandu, 2010). Asshole lähestyy aiheitaan provosoivalla ja kokeilevalla tyylillä, kun taas Viva Riva! luottaa elokuvalliseen sisältöön, kunnon tarinaan sekä vahvoihin näyttelijäsuorituksiin.

Viva Riva! [3]
Viva Riva! [4]

Djo Tunda wa Munga on syntynyt ja kasvanut Kongossa. Hän opiskeli elokuvantekoa Belgiassa ja tutustui samalla eurooppalaiseen ja amerikkalaiseen elokuvaan. Viva Riva!:n tasokkuudessa korostuu ymmärrys elokuvanteosta ja tarinankuljettamisesta. Aiemmin vain pari tv-ohjelmaa sekä dokumenttia ohjannut Djo Tunda wa Munga edustaa lupaavaa tulevaisuutta Kongolle, jossa elokuvateollisuus on vasta lapsenkengissä.

Viva Riva!:lla ohjaaja halusi esitellä realistisella tavalla tämän päivän Kinshasaa - sen valoisia ja varjoisia puolia. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Kinshasa on elänyt kaoottisen sekasorron vallassa ja kokenut paljon pahuutta: sotaa, rikollisuutta, korruptiota, nälänhätää, köyhyyttä jne. Ihmiset eivät kuitenkaan ole murtuneet paineen alla, vaan usko tulevaisuutta kohtaan elää lujana. Kongossa ei ole kouluja näyttelijöille, joten heitä etsittiin paikallisista teattereista ja myöhemmin myös laajemmalta alueelta. Näyttelijöiden valitsemisprosessi kesti useiden kuukausien ajan. Käsikirjoituksessa kiinnitettiin erityistä huomiota dialogiin eikä improvisoinnille ollut sijaa.

Viva Riva! [5]
Viva Riva! [6]

Viva Riva! on moderni rikoselokuva. Se liikkuu ketterästi kohtauksesta toiseen ja toimii erityisesti hyvänä genreviihteenä, vaikka ohjaaja tuokin mukaan hiukan vihjauksia maassa vallinneiden tilanteiden suuntaan. Tyyliltään kiihkoton, sopivat määrät seksiä ja väkivaltaa sisältävä elokuva ei kuitenkaan ole kylmä tai kyyninen. Siitä pitää huolen huolellisesti oikeisiin paikkoihin sijoiteltu huumori.

****-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (6)
 JSSMTPKKMHPI
  3.5 4.0 2.0 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (5)
40%
Viva Riva! (2010)  Viva Riva! (2010)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19