Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Rundskop (2011) :: Bullhead

aka Tête de boeuf

Rundskop #1 Rundskop #2

Belgiohjaaja Michael R. Roskamin debyytti Bullhead on tunnepohjalta ponnistava kostotarina ja todella vahva taidonnäyte ohjaajan kyvyistä. Käsikirjoitus hakee inspiraatiota tosielämässä 90-luvun loppupuolella Belgiassa tapahtuneesta ja suurta kohua herättäneestä murhajutusta.

Bullheadin nimiroolissa nähdään erityisen lahjakas belgialainen Matthias Schoenaerts, joka bodasi itsensä uskomattomaan kuntoon valmistautuessaan rooliin. Muodonmuutosta on helppo verrata Christian Balen valmistautumiseen Brad Andersonin elokuvaan The Machinist (2004), mutta painon pudottamisen sijaan Schoenaerts nosteli puntteja ja söi valtavia määriä ruokaa. Osuvampi vertailukohta lienee Tom Hardy Nicolas Winding Refnin elokuvassa Bronson (2008).

Rundskop [1]
Rundskop [2]

Schoenaerts on limburgilainen Jacky Vanmarsenille, noin kolmekymppinen yksinäinen lihaskimppu, joka auttaa setäänsä maatilalla. He ovat riippuvaisia kasvuhormoneista, joiden avulla karjasta saadaan enemmän lihaa myyntiä varten. Kaikki uhkaa mennä pieleen, kun lihaa aletaan tuottaa uudelle asiakkaalle. Hän on Marc Decuyper (Sam Louwyck), yksi Flanderin alueen pahamaineisimmista hormonien salakuljettajista. Decuyper ystävineen on vastuussa hormonimafian tekoja tutkineen poliisin murhasta, joten uuden yhteistyön myötä Jacky saa virkavallan hengittämään niskaansa.

Bullhead käsittelee flaamilaisen hormonimafian arkielämää. Elokuva alkaa tavallisen rikoselokuvan kaltaisesti, muuttuen pian Jackyn ja hänen lapsuudenystävänsä Diederikin (Jeroen Perceval) välien hienovaraiseksi selvittämiseksi. Useiden sivujuonteiden kautta Bullhead etenee kohti vääjäämätöntä loppupistettään.

Rundskop [3]
Rundskop [4]

Schoenaertsin vahva roolisuoritus pitää koko elokuvaa vankasti pystyssä. Hän vie kirjaimellisesti härkämäisen hahmonsa äärimmäiselle tasolle ja onnistuu olemaan lumoava jokaisessa kohtauksessaan. Alussa hahmo näyttäytyy katsojalle hiljaisena ja muutenkin rauhallisena. Pian kuitenkin selviää, että hän piikittää itseensä säännöllisesti testosteronia ja treenaa aggressiivisesti huoneessaan. Välillä hänet nähdään nukkumassa sikiöasennossa kylpyammeessa. Hahmon rauhallisen pinnan alla kupliva ahdistus välittyy katsojalle hetki hetkeltä vahvempana. Sympaattinen Jacky muuttuu uhkaavammaksi hahmoksi, kun hänen pakkomielteidensä ja ahdistuksensa kuvaamiseen käytetään aikaa.

Jacky on kuin yhtä jättiläismäistä lihasta ja hänen habituksessaan on muutenkin hiljaista uhkaavuutta. Useista kohtauksista välittyy tunne, että hän voisi millä hetkellä tahansa hermostua ja alkaa riehua. Voimaa Jackylta löytyy niin paljon, että hän voisi tappaa yhdellä ainoalla iskulla. Jackyn hahmoa ja koko hänen elämäänsä määrittää yksi kauhistuttava tapaus noin kahdenkymmenen vuoden takaa. Käsikirjoituksesta vastannut Roskam varmistaa, että hänen luomansa hirviömäinen hahmo saa patoutuneiden tunteiden purkautuessa katsojien sympatiat osakseen.

Rundskop [5]
Rundskop [6]

Bullhead on myös teknisesti hyvin onnistunut elokuva. Kuvaaja Nicolas Karakatsanis leikittelee paljon valaistuksen kanssa ja keskittyy olennaiseen, eli päähenkilön tunnetilojen korostamiseen. Ulkokuvaus on tyylikästä ja Fabrice Du Welzin The Ordealin (Calvaire, 2004) mieleen tuovat kuvauspaikat ovat huolellisesti valittuja.

Bullhead on väkivaltainen ja monisyinen psykologinen hahmotutkielma, jonka 129-minuuttinen kesto vie ne katsojat mukanaan, jotka ovat valmiita matkaamaan minotaurimaisen päähenkilön psyykeen. Elokuva tulee varmasti saavuttamaan suuren suosion Belgiassa, Hollannissa ja luultavasti myös Ranskassa, mutta muualla Euroopassa ja varsinkin sen ulkopuolella sitä ei luultavasti nähdä laajemmassa levityksessä. Tällä hetkellä elokuva kiertää festivaaleilla ja päätynee ennen pitkää myös Suomeen. Bullheadia ei kannata missata.

****-
keskiarvo
toimitus
3.58/5.00 (6)
 JSSMTPJMKKPI
  3.5 4.0 3.5 3.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (9)
67%
Rundskop (2011)  Rundskop (2011)Bullhead  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19