Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Mein bester Feind (2011) :: My Best Enemy


Mein bester Feind #1  

Eletään 1930-luvun Wienissä. Juutalainen Viktor Kauffman (Moritz Bleibtreu) viettää vanhempiensa (Udo Samel ja Maerthe Keller) kanssa rauhallista elämää ja pitää menestyvää jalokivigalleriaa. Viktorin pirteä ja nätti tyttöystävä Lena (Ursula Strauss) on valmis avioitumaan, mutta kaikki muuttuu Itävallan liittyessä osaksi natsi-Saksaa vuonna 1938. Viktorin vanha lapsuudenystävä Rudi Smekal (Georg Friedrich) ilmaantuu paikalle SS-univormussa valmiina tekemään mitä tahansa edetäkseen natsiupseeriurallaan.

Mein bester Feind [1]
Mein bester Feind [2]

Natsisaksa takavarikoi Kauffmaneilla hallussa olevan aidon Michelangelon maalauksen. Kauffmanit joutuvat keskitysleirille, Rudi vaatii Lenan vaimokseen ja niittää mainetta natsien ja erityisesti Uwe Bohmin (In the Shadows, 2010) vahvasti näyttelemän Sturmbannführerin silmissä. Kaikki alkaa murentua hankitun maalauksen paljastuessa väärennökseksi. Kauffmanien tiedossa oleva aidon maalauksen sijainti pitää selvittää nopeasti, koska maalaus on määrä luovuttaa hyvän tahdon eleenä Italiaan Benito Mussolinille.

Mein bester Feind [3]
Mein bester Feind [4]

Aiheestaan huolimatta itävaltalainen My Best Enemy sisältää hyvin vähän väkivaltaa tai holokaustikuvastoa. Kokenut Wolfgang Murnberger keskittyy tekemään kevyttä komediallista seikkailuelokuvaa draaman sijaan ja muun muassa natsisaksan raakuudet sivuutetaan lähes täysin. Keskitysleirillä vietetyllä usean vuoden ajalla ei ole näkyviä vaikutuksia Viktorin psyykeen tai ulkoiseen olemukseen. My Best Enemyn suurin vahvuus on Paul Henggen käsikirjoituksessa, joka liikkuu taitavasti uskottavuuden rajalla esimerkiksi kohtauksessa, jossa juutalaisvangin ja SS-upseerin roolit vaihtuvat.

Mein bester Feind [5]
Mein bester Feind [6]

My Best Enemy on tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja petturuudesta. Kevyt huumori ja raskaat tragediat kulkevat käsi kädessä elokuvassa, joka on kuvaus lämminsydämisen Viktorin ja hänen läheistensä selviytymiskamppailusta. Teknisesti laadukas My Best Enemy kärsii pahasti liiasta kliinisyydestä ja veijarimaisesta otteesta, joka ei tunnu istuvan aikaansa tai tapahtumapaikkoihinsa. Elokuva uppoaa varmasti parhaiten saksalaiseen ja itävaltalaiseen yleisöön, koska osa huumoripitoisista kohtauksista ja yksityiskohdista jäävät muilta helposti ymmärtämättä.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19