Caroline Munro
Berlinale 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19

Unknown (2011)

aka Unknown Identity

Unknown #1 Unknown #2

Entinen Jedi-mestari ja juutalaisten pelastaja, nykyinen säyseä botanisti ja tiedemies Liam Neeson nähtiin vuonna 2008 elokuvassa Taken. Silloin hän oli Pariisissa pelastamassa tytärtään ihmiskauppiaiden kynsistä. Nyt Neeson on saanut Jaume Collet-Serran (Orphan) ansiosta komennuksen Saksan pääkaupunkiin, jossa hän jatkaa samansuuntaisilla linjoilla. Suunnitelmallisesti kassamagneetiksi rakennettu Unknown lukeutuu Takenin ohella viime vuosina nähtyjen toimintaelokuvien piristävimpään kärkipäähän.

Neeson on New Hampshiresta kotoisin oleva tiedemies Martin Harris, joka saapuu Berliiniin vaimonsa Elisabethin (Mad Men -sarjasta tuttu January Jones) kanssa pitääkseen puheen kansainvälisessä bioteknologiakonferenssissa. Sen sijaan hän joutuu auto-onnettomuuteen ja herää koomasta neljä päivää myöhemmin, muistinsa menettäneenä ja vailla minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita. Toipuessaan vähitellen Martin etsiytyy vaimonsa luo. Paljastuu, että toinen mies (Aidan Quinn) on ottanut Martinin paikan, eivätkä vaimo tai paikalla olevat ystävät enää tunnista häntä.

Unknown [1]
Unknown [2]

Identiteetin kaappaus tuntuu niin täydelliseltä, että aluksi Martin epäilee omaa onnettomuuden takia mahdollisesti järkkynyttä mielenterveyttään. Lopulta hän päättää selvittää tilanteen, paljastaa huijauksen ja hankkia vaimonsa takaisin. Avukseen Martin värvää Ginan (Inglourious Basterdsin Diane Kruger), jonka ajaman taksin kyydissä hän oli onnettomuuden sattuessa. Todistusaineiston karttuessa mukaan liittyy myös Bruno Ganzin (Der Untergang, 2004) vahvasti tulkitsema entinen Stasi-agentti Ernst Jürgen.

Muistinmenetyksistä on tehty elokuvia runsaasti ja Unknown ei sinänsä pysty puhaltamaan aiheeseen mitään uutta, eikä oikeastaan sitä yritäkään. Elokuvan lukemattomat yllätyskäänteet pitävät epäuskottavuuksistaan huolimatta menon tuoreen tuntuisena. Juoni ei onneksi kulje mitään turvalliseksi koettuja Hollywood-reittejä pitkin.

Unknown [3]
Unknown [4]

Käsikirjoittajapari Oliver Butcher ja Stephen Cornwell ei ole erityisen kokenut ja se paistaa läpi viimeistään Unknownin loppupuolen reikäisyydestä, joka vesittää kokonaisuutta pahasti. Korkeatasoinen viihdyttävyys on kuitenkin elokuvassa valttia, joten pienten vikojen ei kannata antaa häiritä liikaa.

Jaume Collet-Serran ohjaustyöskentely on moitteetonta. Hän antaa näyttelijöille runsaasti tilaa ja se näkyy heidän otteissaan hyväntuulisuutena. Käsikirjoituksen puutteiden lisäksi jotkut katsojista saattavat saada yliherkkyysreaktioita myös tökeröistä CGI-efekteistä, joita ei onneksi ole kuitenkaan kovin paljon. Toimintakohtaukset ovat hyvin toteutettuja ja pääpariksi muodostuva Neeson/Kruger -kombo pelaa hyvin yhteen.

Unknown [5]
Unknown [6]

Unknown on kaupunkielokuvana omassa luokassaan. Berliinin kadut, metro- ja juna-asemat, Alexanderplatzin televisiotorni sekä muut olennaisimmat maamerkit saavat näkyvyyttä elokuvassa. Neeson pistäytyy jopa aggressiivisesti sykkivällä bunkkerimaisella Tresor-klubilla pohtimassa seuraavaa siirtoaan.

Salamannopeiden ja tarkkaan suunniteltujen trillereiden maailmassa Unknown kuuluu hyvien kertakatseluna toimivien elokuvien joukkoon. Hitchcockilaiselle Unknownille on suhteellisen helppo löytää vertailukohtia ja ensimmäisenä mieleen tulevat Roman Polanskin Frantic (1988), David Fincherin The Game (1997), Roger Spottiswooden The Sixth Day (2000), Doug Limanin The Bourne Identity (2002) ja Sean Ellisin The Brøken (2008).

Versioinfo (23.3.2011):

Suomen ensi-ilta 17.6.2011.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (6)
 JSSMJLJMMK*EM
  3.0 3.5 3.5 2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19