Caroline Munro
Italia violenta - osa 3: Enzo G. Castellari
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Il grande racket (1976) :: The Big Racket

aka Racket; Racket - Bei Anruf Mord; Forajidos 77; El gran chantaje

Il grande racket #1 Il grande racket #2

Sujuvasti genrestä toiseen luoviva monitaituri Enzo G. Castellari iski vuonna 1973 kultasuoneen tiukalla kyttätrillerillä High Crime (La polizia incrimina la legge assolve). Muutamassa vuodessa suosittu lajityyppi kehittyi High Crimen lanseeraamasta draamapainotteisemmasta moraalitutkielmasta vauhdikkaaksi superpoliisien tehokkuuden ylistykseksi, jollaista edustavat mm. rämäpäisyydessään ylittämättömät Umberto Lenzin Violent Naples (Napoli violenta, 1976) ja Ruggero Deodaton Live Like a Cop, Die Like a Man (Uomini si nasce poliziotti si muore, 1976).

Il grande racket [1]
Il grande racket [2]

Enzo G.:n kolmas crime The Big Racket löytää hyvän tasapainon yhteiskunnallisen kommentoinnin ja kovaotteisen toiminnan väliltä. Yllättävänkin juonipainotteisella elokuvalla on vankka kaikupohjansa Italian todellisissa kiristysrinkiongelmissa, ja pääpiirteissään tarinan kaari noudattaa vigilante-fantasioiden peruskaavaa lainpykälän rampauttaman virkavallan kykenemättömyyteen turhautuneiden kansalaisten noususta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan omin voimin.

Tällä kertaa kostajia on kokonainen ryhmittymä. Kun vastuuntuntoinen komisario Nico Palmieri (Fabio Testi) saa potkut poliisivoimista kyseenalaisten metodiensa ansiosta, tämä kasaa rinnalleen lain väärällä puolella operoivan iskujoukon hoitaakseen päiviltä julmaa terroria harjoittavan il grande racketin. Jokaisella siviilivigilantilla on henkilökohtainen kostomotiivi, Palmierin toimiessa yleispätevämmällä järjestyksenvalvonnan mandaatilla.

Il grande racket [3]
Il grande racket [4]

The Big Racket antaa Rooman kaduilla vallitsevasta tilanteesta lohduttoman kuvan: rikollisilla on täysi kontrolli liikkeenharjoittajiin, jotka ovat voimattomia väkivaltaisen kiristyksen ja tiukan taloudellisen tilanteen ristipaineessa. Palmierin saatua erään ravintoloitsijan lupautumaan todistajaksi ravitsemusliikkeensä hajottamistapauksessa, konnat kaappaavat ja raiskaavat kostoksi omistajan alaikäisen tyttären. Poliisia avustanut olympiatason tarkka-ampuja kokee vähintään yhtä tylyn kohtalon kun hänet pakotetaan katsomaan vaimonsa raiskausta, jonka jälkeen törkimykset vielä kusevat naisen päälle ja polttavat tämän elävältä. Sivujuonet nivoutuvat yhteen kun Palmierin kostoyksikkö organisoituu viimein maksamaan potut lyijynä.

Il grande racket [5]
Il grande racket [6]

Fabio Testi vetää roolinsa tuimalla rutiinilla, mutta Nico Palmieri ei muodostu yhdeksi monipuolisen näyttelijän mieleen jäävistä hahmoista. Etenkin kun suoritusta vertaa Castellarin edellisten rikoselokuvien Franco Neroon, ei päähenkilön sielunelämän syövereihin päästä sukeltamaan läheskään samalla intensiteetillä. Käsikirjoitus jättää Palmierin motiivit hieman heikoiksi, ja rankemmat moraaliset dilemmat sysätään sivuhahmojen harteille, mikä hajauttaa elokuvan emotionaalista ydintä. Renzo Palmerin, Orso Maria Guerririn ja Vincent Gardenian vigilante-vahvistukset ovat kuitenkin pätevä taustatuki Testin asialinjan komisariolle. Vastapuolelta jää sen sijaan puuttumaan kunnon luonnenäyttelijän tulkitsema limanuljaska, vaikka konnien epäreilu paskamaisuus viedäänkin äärimmilleen.

Törkeyksien takaisinmaksuna toteutuva toiminta on parhaaseen Enzo-tyyliin erinomaista. Rujoissa pyssyttelyissä ja pieksemisissä veri roiskuu ja De Angelisin veljesten musiikit nostattavat pulssia kotikatsomossakin. Jokaiselle kostajalle omistetut sivujuonet hidastavat kuitenkin hieman elokuvan draivia, eikä ryöpytys kiristy aivan sellaisille kierroksille kuin tiukemmin itse asiassa pysyttelevissä Maurizio Merli -vetoisissa kyttärämistelyissä Violent Rome (Roma violenta, 1975) ja Violent Naples.

Il grande racket [7]
Il grande racket [8]

The Big Racket on joka tapauksessa esimerkillinen toiminta-crime yhdeltä italialaisen genre-elokuvan luotettavimmista ohjaajista. Castellarin viihdyttävästä tylytyksestä löytyy asennetta ja tyyliä, mutta teos jää väkivalta- ja kostoteemojensa käsittelyssä edeltäjiensä jalkoihin. Vaikka etenkin Fabio Testin sinänsä jämerästi tulkitsema päähenkilöpoliisi on psykologisesti hiukan tylsä, paukuttelukohokohdat ja yleinen armottomuus nostavat elokuvan reilusti keskiverron yläpuolelle.

Katsomiskokemusta sabotoi hieman englanninkielinen jälkiäänitys, mikä on toistaiseksi ainoa tapa saada elokuva helposti ja ymmärrettävällä tavalla nähtävilleen. Kovien konnien suihin dubattu lapsille sallittu dialogi pehmennettyine sadatteluineen aiheuttaa raakaan kuvamateriaaliin yhdistettynä tahatonta komiikkaa.

Versioinfo (4.4.2011):

Blue Underground on julkaissut elokuvan Yhdysvalloissa tasokkaalla, aluekoodittomalla dvd:llä Street Law'n (Il cittadino si ribella, 1974) ja The Heroin Bustersin (La via della droga, 1977) tapaan. Anamorfinen kuva on laadukas, mutta valitettavasti ääniraitana löytyy ainoastaan enkkudubbaus. Ekstroina tarjoillaan Enzo G. Castellarin ja hänen poikansa Andrea Girolamin kiinnostava kommenttiraita sekä elokuvan italiankielinen traileri. Vipcon vanhempi UK-julkaisu on ei-anamorfinen, 14 sekunttia leikattu raiskauskohtauksesta ja niin ikään ainoastaan englanninkielinen. Saksalaisen Eyecatcher Moviesin dvd Racket-nimellä vastaa Blue Undergroundin julkaisua ja sisältää myös saksapuheen. Eyecatcherin Special Edition -versioiden mukana saa elokuvan soundtrack-cd:n. Millenium Stormin italo-dvd on anamorfinen ja italiapuheella, mutta ilman tekstityksiä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.70/5.00 (5)
 JSSMTPMK*PI
  4.5 4.0 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.78/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  13 (16)
81%
Il grande racket (1976)  Il grande racket (1976)The Big Racket  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7