Caroline Munro
Italia violenta - osa 3: Enzo G. Castellari
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Il giorno del Cobra (1980) :: Day of the Cobra

Cobra - vaarallinen mies

aka Cobra Day; Polisman Cobra; Cobraen slår til; Der Tag der Cobra; El día del Cobra

Il giorno del Cobra #1 Il giorno del Cobra #2

Vuosikymmenen vaihtuessa 80-lukuun italialaisen rikoselokuvan kulta-ajat olivat jo jääneet taakse. Lähes kaikki merkkiteokset oli tehty jo 1970-luvun puoliväliin mennessä ja niiden suosio lypsetty moneen kertaan. Enzo G. Castellari ja Franco Nero olivat 1979 tehneet jälleen kerran yhteistyötä heikohkon The Shark Killerin (Il cacciatore di squali) parissa. Seuraavana vuonna he palasivat crimen pariin - kolmatta ja viimeistä kertaa.

Mitään piristysruisketta kuivuneelle genrelle ei Day of the Cobrasta tullut, mutta jotain uudistumista sentään yritettiin. Tällä kertaa Nero esittää yksityisetsivää. Peruskuvioon onkin yritetty lisätä maustetta 70-luvulla suosioon nousseiden film noir -henkisten elokuvien, kuten The Long Goodbye (1973) ja Farewell, My Lovely (1975) sammiosta. Kysyypä eräskin Neron esittämältä Larry Stazianilta turpaansa saava nainen, mikä Humphrey Bogart tämä luulee olevansa.

Il giorno del Cobra [1]
Il giorno del Cobra [2]

Larry Staziani on san franciscolainen entinen huumepoliisi, kulta-aikoinaan lempinimeltään Cobra. Erään Kandinskyn tapauksen johdosta potkut saatuaan hän on toiminut yksityisetsivänä. Vanhan toimiston johtaja ehdottaa Stazianille, että tämä lähtisi Genovaan etsimään Kandinskyä. Jos tapaus sujuu hyvin, hän saisi takaisin virkansa, ja tietenkin lempinimensä. Staziani on Genovasta myös kotoisin ja hänen poikansa asuu siellä.

Genovassa tapaus paljastuu nopeasti monimutkaisemmaksi. Pian Stazianin perässä on yksi jos toinenkin, ja hän saa käyttää nyrkkejään vähän väliä niin miehiin kuin naisiinkin. Yksi turpaansa saavista on Stazianin seuralaiseksi liittyvä femme fatale, Brenda, jota esittää b-tähti Sybil Danning (Panther Squad, 1984). Stazianin rajun kovaotteisuuden lisäksi mielleyhtymiä Castellarin High Crimeen (La polizia incrimina la legge assolve, 1973) tuo Stazianin pojan (Francon oma poika Carlo Gabriel Nero) osuus tapahtumissa.

Il giorno del Cobra [3]
Il giorno del Cobra [4]

Päivitystä on havaittavissa myös elokuvan musiikissa. Letkeässä tunnarissa on ajalleen muodikkaita reggaerytmejä. Tunnetummaksi lienee kuitenkin tullut poliziesco-kokoelmille päätynyt heti alun kohtauksessa kuultava teema, joka toistuu pitkin elokuvaa.

Musiikissa letkeys ei haittaa, mutta harmillisesti se on päätynyt myös itse filmiin. Ote tuntuu hieman väsähtäneeltä eikä samanlaista tehoa ole kuin Castellari/Nero -kaksikon aiemmissa crimeissä. Nerokin näyttelee rutinoidummin, mikä toisaalta on karsinut myös pahimman maneerisuuden pois. Joka tapauksessa hän yhä antaa vakuuttavan näytteen siitä, miksi on yksi genren tärkeimpiä tähtiä.

Il giorno del Cobra [5]
Il giorno del Cobra [6]

Casting on jälleen onnistunut. Hahmot ovat genrelle perinteisiä, mutta toimivia. Pikkupoika tuntuu hieman turhalta lisäykseltä, mutta eipä siinäkään mitään uutta ole. Jälleen kerran saa myös miettiä, oliko 70-luvun italialaisessa elokuvassa aina mukana kiintiötransvestiitti; tällä kertaa sankarin todella koville laittava.

Day of the Cobra on hieman rutiininomainen ja väsähtänyt lisäys viimeisiään vedelleeseen poliziotteschi-buumiin. Sen verran varmoin ottein sekä monine tasokkaine kohtauksineen ja vivahteineen tehtynä ei suurta syytä sen sivuuttamiseen kuitenkaan ole - siitä pitävät Castellari ja Nero huolen.

Versioinfo (4.4.2011):

Yhdysvalloista löytyvä dvd on täysikuvallinen, italialainen puolestaan ainoastaan italiaksi. United Filmin FIx-vhs Cobra - vaarallinen mies on letterboxattu ja hiukan leikattu.

***--
keskiarvo
toimitus
2.86/5.00 (7)
 JSSMJLTPLTMMPI
  3.5 3.0 2.0 2.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.81/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (10)
0%
Il giorno del Cobra (1980)  Il giorno del Cobra (1980)Cobra - vaarallinen mies  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7