Caroline Munro
Fantasporto 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Zwart water (2010) :: Two Eyes Staring


Zwart water #1 Zwart water #2

Elbert van Strien sai idean debyyttielokuvansa Two Eyes Staring käsikirjoitukseen vuosia sitten psykiatrinsa kanssa käymistään keskusteluista. Ohjaajan tekemisiin ja jokapäiväisiin valintoihin vaikutti terapeutin mukaan vahvasti van Strienin edesmennyt veli, jonka kuolemaa tämä ei ollut ehtinyt perinpohjaisesti käsitellä. Ehkä ohjaaja-käsikirjoittaja jatkaa asian pohtimista vielä Two Eyes Staringin myötä; joka tapauksessa aiheessa on kyllä eväitä yhden kauhuelementeillä höystetyn mysteeritrillerin tarpeiksi.

Zwart water [1]
Zwart water [2]

Two Eyes Staring sisältää kyllä tavallista huolellisemmin pedatun lopputwistin ja (Fantasportossa palkitussa) käsikirjoituksessakin on käytetty mielikuvitusta enemmän kuin peruskauhisteluissa keskimäärin. Tapahtumien keskuspaikka, vanha aavemainen talo ja kolkko lapsihahmo ovatkin sitten tutumpaa kauraa. Niinpä Two Eyes Staring jää hyvästä yrityksestään huolimatta hieman kaavamaiseksi tekeleeksi esimerkiksi espanjalaisen Orpokodin (El orfanato, 2007) tai samoilla keinoilla pelaavien tuoreiden japanilaiselokuvien rinnalla.

Onnelliselta vaikuttavan hollantilaisperheen elämä muuttuu, kun perheen äiti Christine (Hadewych Minis) saa tiedon oman äitinsä kuolemasta. Naapurimaa Belgiasta kotoisin oleva Christine on myös ainoa perijä, joten pikaisten päätösten jälkeen tämä suuntaa miehensä ja tyttärensä kanssa rajan yli tarkistamaan vuosien takaisen kotikartanonsa ja tiluksiensa kuntoa. Vaikeinta muutto on perheen 9-vuotiaalle tyttärelle Lisalle (Isabelle Stokkel), joka joutuu jättämään tutut kuviot ja koulukaverit Hollantiin.

Zwart water [3]
Zwart water [4]

Sopeutumisvaikeuksien kanssa painivalla nuorella Lisalla on aikaa tutkia ja vaeltaa uudessa kodissaan, ja salaperäisen kartanon kätköistä hän löytääkin karmaisevia seikkoja paljastavan äitinsä tyttövuosien päiväkirjan. Kirjan saloja esittelemään ilmaantuu vielä kellarissa majaileva mörkötyttö, joka esittäytyy Lisan äidin edesmenneeksi sisareksi. Äidin menneisyyteen tuntuu liittyvän pahoja ja selvittämättömiä asioita, varsinkin kun tämä Lisan mielestä käyttäytyykin omituisesti ja viileästi häntä kohtaan.

Two Eyes Staring leikittelee onnistuneesti katsojan kustannuksella sillä mikä on totta ja mikä taas aiemminkin mielikuvitusystäviä hankkineen Lisan oman pään tuotosta. Erittäin näyttävät kuvasommitelmat ja muutamat onnistuneet verettömät säikäyttelyt toimivat tahdon ja tajunnan tasolla pelaavan trillerin eduksi, eikä onnistuneista näyttelijäsuorituksistakaan varsinaista haittaa ole. Erityisesti täytyy nostaa esiin Hadewych Minisin vakuuttavasti kylmyyttä huokuva, suorastaan jäätävä suoritus Christinenä.

Zwart water [5]
Zwart water [6]

Hitunen lisää omaperäisyyttä ei Two Eyes Staringin kohdalla olisi ollut pahitteeksi. Toisaalta, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, van Strienin elokuva voi myöhemmin tuntua vaikka kuinka uniikilta. Jenkkien remake-versioissa aniharvoin tehdään muuta kuin laimennetaan originaali-ideaa, mutta niin vain on Charlize Theron hankkinut itselleen oikeudet työstää Two Eyes Staring -elokuvasta oma versionsa.

***--
keskiarvo
toimitus
2.88/5.00 (4)
 JSSMMHPI
  3.0 2.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8