Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Trolljegeren (2010) :: Troll Hunter

aka Trolljägaren; Trollhunter; The Troll Hunter

Trolljegeren #1 Trolljegeren #2

Norjan elokuvatuotanto onnistuu luomaan ilmoille kaikenlaista mielenkiintoista sen verran tasaisin väliajoin, että Elitistissäkin näistä herkuimpia ja erikoisimpia on käsitelty erikseen kolmiosaisen artikkelisarjan voimin. Yksi viimeaikaisista kiinnostavimmista tekeleistä Norwegian Ninjan (Kommandør Treholt & ninjatroppen, 2010) ohella on norjalaisiin kansantaruihin pohjaava André Øvredalin ohjaama ja käsikirjoittama pseudodokumentaarinen Troll Hunter. Elokuva sai Suomen ensi-iltansa nyt Night Visions Back to Basics -festivaaleilla.

Trolljegeren [1]
Trolljegeren [2]

The Blair Witch Projectin (1999) myötä käynnistyneen pseudodokkaribuumin jälkeen valkokankaille on pompsahdellut iso liuta enemmän tai vähemmän onnistuneita mukadokumentaarisia tekeleitä. Vaikka lajityyppi onkin kohta jo läpikoluttu ja puhki kulutettu, onnistuu Troll Hunter silti omalla höpsöllä tavallaan tuoksahtamaan edes jossain määrin tuoreelta ja nousemaan genrensä selkeästi parempiin tuotoksiin.

Juoni on simppeli: ryhmä opiskelijoita matkaa Norjan metsiin dokumentoimaan karhujen salakaatoa, mutta törmää pahoin rusikoidussa asuntoautossa majailevaan salamyhkäiseen vanhempaan herrasmieheen (Otto Jespersen). Mies paljastuu peikkojen elämään erittäin tarkkaan perehtyneeksi asiantuntijaksi, ja hänen seurassaan opiskelijat saavat pian dokumentilleen uuden aiheen.

Trolljegeren [3]
Trolljegeren [4]

Kuten genren muissakin tuotoksissa tarinan mukaansatempaavuus perustuu valtaosin alun jännitteeseen ja tulossa olevan suuren paljastuksen odotteluun. Vaikka Troll Hunterin tapauksessa paljastus onkin katsojalla mitä todennäköisimmin jo etukäteen tiedossa, on elokuvan tunnelma ja salamyhkäisyys onnistuttu rakentamaan sen verran hyvin, ettei etukäteistieto pilaa elokuvanautintoa.

Eniten jännitystä useimmilla aiheuttaa mitä todennäköisimmin odotus siitä, kuinka kehnoin tietokonetehostein peikot on toteutettu. Cgi-maakarit ovat jo alun perin olleet mahdottoman haasteen edessä (kuinka toteuttaa uskottavasti valtavan kokoiset taruolennot?), mutta lopputuloksen nähtyä voi elokuvan hyvillä mielin todeta olevan tehosterintamalla juuri sen verran onnistunut kuin suinkin on mahdollista (toisin kuin Troll Hunterin suomalaisen kansantaruvelipuolen Rare Exports ja sen heikoimpien tietokonetehostehetkien tapauksessa).

Trolljegeren [5]
Trolljegeren [6]

Puolitoistatuntinen Troll Hunter etenee läpi kestonsa kepeän sutjakasti, vaikkakaan uudelleenkatseluarvoa ei elokuvalle jää äärettömän paljon sen jälkeen kun tvistit ja vitsit on kertaalleen koettu. Pari kekseliästä ajatuksenjuoksua on mukaan silti onnistuttu ahtamaan, kuten valtiopoliittiset kannanotot sekä pohdiskelu siitä, vihaavatko peikot ainoastaan kristittyjen veren tuoksua vai koskeeko viha myös muita uskontoja.

Troll Hunter saa pian ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja konseptille on ennakkoon povattu jo sen verran menestystä, että jenkki-remaken sopimusteknisiä seikkoja ollaan parhaillaan lyömässä lukkoon.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (8)
 JSSMTPJMKKMEEMPI
  3.5 2.5 3.0 3.5 3.5 1.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.59/5.00 (23)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  15 (28)
54%
Trolljegeren (2010)  Trolljegeren (2010)Trolljägaren  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8