Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

I Spit on Your Grave (2010)


I Spit on Your Grave #1 I Spit on Your Grave #2

Meir Zarchin vuoden 1978 rape'n'revenge -klassikko I Spit on Your Grave sai hiljattain uusiokäsittelyn kameramiehenä elokuvauransa aloittaneen ja viime vuodet halpoja b- ja tv-elokuvia ohjanneen Steven R. Monroen hyppysissä. Alkuperäisversion suorasukaista juonta ei ole lähdetty sen suuremmin kirjoittamaan uusiksi: nuori kirjailijatypy (Sarah Butler) vetäytyy korpeen etsimään kirjoitusrauhaa, tulee paikallisten punaniskojen raiskaamaksi ja kostaa verisesti. Yksinkertainen konsepti pyrkii vetoamaan vahvasti katsojan alhaisimpiin vietteihin: kammottavan kaltoinkohtelun jälkeen suoritetun koston aikaansaamaan katarsikseen.

I Spit on Your Grave [1]
I Spit on Your Grave [2]

I Spit on Your Graven uusioversion tuotannosta osin vastannut Zarchi tuli ennen alkuperäiselokuvansa valmistumista kohdanneeksi raiskauksen ja pahoinpitelyn uhriksi joutuneen nuoren naisen. Pienen tyttären isänä tapahtuma jäi vainoamaan Zarchin mieltä ja antoi kimmokkeen elokuvan syntyyn: miten isä tai tytär itse voisivat korjata raiskauksen mukanaan tuomat kammottavat traumat? Kosto ei ole yksiselitteinen konsepti. Silti olisi typerää väittää, ettei sivistynytkin ihmismieli kykene helposti sisäistämään - vaikkei ehkä hyväksymään - käsitettä "oikeutettu kosto".

I Spit on Your Grave [3]
I Spit on Your Grave [4]

I Spit on Your Grave -remake on originaalin tavoin jakautunut selkeästi kahteen osaan. Alkupuoli sisältää rankan pahoinpitelyn lisäksi sitäkin suuremman latauksen henkistä ahdistusta, alistusta ja kärsimystä loppupuolen keskittyessä puhdistamaan uhrin (ja katsojan) mielen tarkoin laskelmoitujen fyysisten kostoiskujen kautta. Alkuperäisversion jo nähneille Monroen versio ei juuri uutta tarjoa. Kostometodit ovat hieman muuttuneet ja Jenniferin "palautumisprosessi" tapahtuu tällä kertaa täysin ruudun ulkopuolella, jättäen katsojan mieleen useita avoimia kysymyksiä. Vakavamielisempään alkuperäiseen versioon verraten uusintaversion tunnelmaa keventämään on tuotu muun muassa sheriffi Storchin - kotona kunniallinen perheenisä, todellisuudessa väkivaltainen perverssi sekopää - hahmo (Andrew Howard). Myös viimeisen kostometodin överi ylilyönti on tarkoituksenmukaisen huvittava tarjoten hihityksensekaista oikeutuksen tuntua helpotukseksi aiempaan nihilismintäyteiseen menoon.

I Spit on Your Grave [5]
I Spit on Your Grave [6]

Aiemmin lähinnä tv-tuotannoissa mukana ollut Butler selviytyy Jenniferin vaativasta roolista kunnialla, vaikka onkin ulkonäöltään hieman liian mallimainen ollakseen täysin uskottava yksinään perämetsässä mielellään mökkeilevänä kirjailijana. Butlerin ohella myös muu näyttelijäkaarti on hyvin tv-tähti-vetoista, minkä sinänsä voi laskea elokuvan eduksi. Tunnetumpien naamojen käyttö tämänkaltaisessa raiskausfiktiossa olisi omiaan syömään pois intensiteettiä muutoin ahdistavasta tunnelmasta.

I Spit on Your Graven uusintaversiota on vaikea pitää täysin tarpeellisena, mutta siitä huolimatta elokuva onnistuu mallikkaasti siinä mitä se yrittääkin: tarjoilemaan katsojalle ensin aimo annoksen henkistä ahdistusta ja sitä seuraavan koston kautta saavutetun maittavan katarsiksen tunteen.

***--
keskiarvo
toimitus
2.40/5.00 (10)
 JSSMTPJMMEMMMK*EMTMPV
  3.0 2.5 2.0 2.0 3.0 3.0 1.5 2.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8