Caroline Munro
HÕFF 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Mørke sjeler (2010) :: Dark Souls

aka Hämarad hinged; Espíritos Negros

Mørke sjeler #1  

Genre

Norjalainen genre-elokuva on kovassa nousussa, ainakin määrällisesti. Vuoristoslasher Cold Preyn (2006) menestys innoitti norskit tehtailemaan kauhua, fantasiaa ja toimintaroskaa. Norjan viime aikojen laadukkaimmat genretuotokset Norwegian Ninja (2011) ja Troll Hunter (2011) ovat kuitenkin ensisijaisesti komedioita. Toimivan kauhun tuottamiseen heidän rahkeensa eivät näytä riittävän, esimerkiksi Dead Snow (2009) on väsyttävän kömpelö ja kliseinen tusinazombiekauhu. Ranskalaissyntyiset kärpässarjaohjaajat César Ducasse ja Mathieu Peteul tunkevat halpis-zombiemarkkinoille Norjassa tuotetulla Dark Soulsilla, joka onneksi edes yrittää omaperäisempää lähestymistapaa ryöstöviljeltyyn aiheeseensa. Elokuva luotaa itse zombien olemusta: Mikä zombie oikeastaan on? Elävä kuollut, joka liikkuu. Entäpä aivokuolleet, vihannekset ja sairaat? Voidaanko ihmistä enää nimittää ihmiseksi, jos hänen persoonansa ja muistonsa haihtuvat pois? Idea on siis lähempänä I, Zombie: The Chronicles of Painia (1999) kuin jotain Zombie Flesh Eatersia (1979).

Mørke sjeler [1]
Mørke sjeler [2]

Dark Soulsin käynnistää silti toiminta ja takaa-ajo. Kasvomaskia käyttävä mies oransseissa työhaalareissa murhaa nuoren lenkkeilijänaisen metsässä sähköporalla. Nainen näennäisesti kuolee ja palaa henkiin, mutta hänen aivonsa ovat vaurioituneet. Lääkärit löytävät pään sisältä muutakin: hyökkääjä on ujuttanut aivoihin kalloon poratusta reiästä tunnistamatonta mustaa mönjää, joka on saanut naisen zombiemaiseen tilaan. Samaa metodiahan käytti aikoinaan sarjamurhaaja Jeffrey Dahmer yrittäessään luoda omia tahdottomia "zombieita" poraamalla joidenkin uhriensa kalloon reiän ja kaatamalla happoa perään.

Mørke sjeler [3]
Mørke sjeler [4]

Pahaenteisesti patologin pöydältä suoraan kotihoitoon palanneen ja yhä apaattisemmaksi ja elottomammaksi käyvän naisen isä päättää napata syyllisen. Tämä aran oloinen skandinaaviukko (Morten Rudå) on kaukana stereotyyppisestä toimintasankarista, ja ehkä siksi hänen toimiaan jaksaakin seurata. Isukki vakoilee lähistön hämärämiehiä ja koettaa vakuuttaa seudun uskomattoman epätehokkaat poliisit löytämillään todisteilla.

Mørke sjeler [5]
Mørke sjeler [6]

Elokuvan paras jakso on lopun ilman dialogia tapahtuva pitkä sekoilu eräänlaisen pienen zombieapokalypsin ytimessä. Unenomaisesti etenevässä jaksossa on mukana jopa jonkinlaista slapstick-komiikkaa, tyyliltään kuin suoraan Peter Jacksonin Bad Tastesta (1987). Yksi ruokailuun liittyvä kohtaus onkin melko suora viittaus kyseiseen elokuvaan.

Mørke sjeler [7]
Mørke sjeler [8]

Välillä Dark Souls tavoittaa nautittavan mysteerisen tunnelman, joka kuitenkin haihtuu aina lopulta luokattoman teknisen toteutuksen aiheuttamaan ärsytyspiikkiin. Osa näyttelemisestä on niin totaalisen amatöörimäistä, että moista harvoin näkee edes YouTube-videoissa. Esimerkiksi kun trepanoija saa uhrin kiinni, hän porailee ilmaa ja odottelee tuskastuttavan kauan kunnes uhri rimpuilee itsensä irti - koska käsikirjoituksessa lukee että uhri pääsee karkuun viime hetkellä. Elokuvan ilmeisesti öljyn korruptoivaan vaikutukseen liittyvä sanoma jää naiivin mauttomaksi, eikä pakosti aukene lainkaan ulkomaalaisille. Vaikea kuvitella, että itse norjalaisetkaan saisivat näin ankeasta tuotoksesta mitään suuria esteettisiä ja henkisiä elämyksiä.

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8

kommentit

odota...
Hörppy kommentoi (27.6.2011 17:04:36)
user avatar Anteeksi vain mutta se oli Jeffrey Dahmer joka kaatoi happoa uhriensa pääkalloihin, Ted Bundyn en ole ikinä kuullut moista harrastaneen, vaikka jätkällä muuten olikin varsin asialliset toimintatavat.
vastaa »
Kalle Karinen kommentoi (28.6.2011 01:26:48)
lainaus:
Anteeksi vain mutta se oli Jeffrey Dahmer joka kaatoi happoa uhriensa pääkalloihin, Ted Bundyn en ole ikinä kuullut moista harrastaneen, vaikka jätkällä muuten olikin varsin asialliset toimintatavat.
user avatar Köh, aivan oikea huomio. Dahmeria ajattelin, mutta Bundyhan tuohon tekstiin lipsahti. Korjattu. Auttaisikohan pieni kallonporaus tällaista sekoilua vastaan, hmm...
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa