Caroline Munro
Nippon Connection 2011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Shirome (2010)


Shirome #1 Shirome #2

Koji Shiraishi lienee parhaiten tunnettu parin vuoden takaisesta Grotesquesta (2009), joka nousi otsikkoihin jouduttuaan täyspannaan Iso-Britanniassa. Elokuva toimi osalle, loput dissasivat sen vastenmielisenä gornona. Shiraishia ei silti kannata suoralta kädeltä tuomita muodikkailla aiheilla rahastavaksi tusinaohjaajaksi. Hänen ääriväkivaltaa ja valedokkareita sisältävästä filmografiastaan voi nimittäin leipäkeikkojen ohesta löytää myös aitoa yritystä lajityypin mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Shiromessa hän tarttuu jälleen tuttuihin aiheisiin, mutta saa niistä aikaiseksi niin hillittömän sekoituksen, että teos noussee pienoiseksi yleisöhitiksi ainakin festarilevityksessä.

Shirome [1]
Shirome [2]

Shiromen pääosassa nähtävä Momoiro Clover on kuusihenkinen, 13-16 -vuotiaista tytöistä koostuva pop-idoliryhmä. Elokuvan kuvausten aikaan ryhmä ei ollut vielä tunnettu, vaan sen jäsenet yhä hioivat kawaii-skillssejään sekä henkilökohtaisia roolejaan (porukan nuorin oli totta kai "sexy momoclo"!). Idolikeikat radiovierailuineen ja live-esiintymisineen ajoittuivat viikonlopuille, sillä arkipäivät menivät koulun penkkiä hinkatessa. Shirome syntyi intressien yhteentörmäyksestä: Momoiro Cloverin perustajafirma Stardust Agency halusi mainostaa uutta tyttöporukkaansa, Shiraishi puolestaan tehdä uuden elokuvan. Tytöt itse unelmoivat pääsystä Japanin televisiossa uudenvuodenaattona esitettävään Kohaku utagassen -laulukilpailuun ja sitä kautta koko maan tietoisuuteen.

Kohaku utagassenia odotellessa Momoiro Cloverille tarjoutui hieman omaperäisempi työskentelymahdollisuus. Shiraishi ehdotti, että tytöt voisivat esiintyä omana itsenään hänen ohjaamassaan televisiodokumentissa, jossa idolit tutustuvat kirottuun taloon. Legendan mukaan kyseisessä talossa voi esittää toivomuksen, jonka henkiolento Shirome palkitsee. Uuden pop-kappaleen laulaminen rähjäisessä talossa toisi onnettaren tyttöjen puolelle. Juttu pitäisi kuitenkin saada tiukan aikataulun ja rahanpuutteen takia nopeasti purkkiin, vaikka talolla onkin paha maine ja tiettävästi useampi mystinen kuolema kontollaan.

Shirome [3]
Shirome [4]

Sitä Shiraishi ei kertonut tytöille, että todellisuudessa hän kuvaa kauhuelokuvaa, ja kaikki heidän ympärillään hyörivät papit ja manaajat ovat palkattuja näyttelijöitä! Puhumattakaan livetyötä tekevästä erikoisefektitiimistä.

Shiraishin neronleimaus toimii käytännössä lähes moitteettomasti. Momoiro Clover itsessään on mainio arkkityyppinen teini-idoliporukka, jonka popissa on jopa hieman vetoa. Koulutettuina idoleina he osaavat söpöillä ja vetää rooliaan kameran edessä, vaikka eivät tiedäkään olevansa elokuvassa. Show-elkeet alkavat sekoittua aitoon pelkoon ja itkuntihrustukseen Shiraishin efektitiimin ryhtyessä tekemään tyttöpoloille kepposia. Lopputulos on moraalisesti epäilyttävä, mutta helvetin hauska.

Shirome [5]
Shirome [6]

Shirome ei omaperäisestä konseptistaan huolimatta vie ohjaajaansa kovinkaan uusille vesille. Idolien kanssa Shiraishi on työskennellyt ennenkin, ja valedokkarit ovat hänelle niin tuttu formaatti, että lajityyppi pitäisi likipitäen kirjata hänen nimiinsä. Fiktiiviset kauhudokkarit ovat tosin muutenkin nousseet yhdeksi viime vuosien menestysilmiöistä V-Cineman parissa. Shiraishin oma bravuuri lajityypissä, saatanallisen pelottava Noroi - The Curse (2005), lienee jopa paras Ringun (1998) jälkeen valmistunut aasialainen kummituskauhuelokuva.

Shiromessa kauhu jää vähemmälle piilokameraviihteen noustessa avainasemaan. Parhaiten elokuva toimii sen ensimmäisellä puoliskolla Shiraishin jaksaessa herkutella idolikatraallaan ja pohjustaa juttua. Kirottuun taloon siirryttäessä homma pitkittyy hieman liikaa eikä kujeilu yllä aivan odotusten tasolle. Tarpeeton tyylirikko on aitojen kauhuelokuvaosuuksien sotkeminen mukaan. Shiraishi ei vaikuta täysin osanneen päättää pitäisikö katsojalle paljastaa jutun juju heti alusta (osassa promootiomateriaalia tämä tehdään, osassa ei) vaiko leikitellä ajatuksella aidoista tapahtumista. Käytännössä elokuvan nautittavuusaste kuitenkin tipahtaa, jos katsoja ei ole vitsistä heti perillä.

Shirome [7]
Shirome [8]

Muutamista epäkohdistaan huolimatta Shirome on varsinainen ilopilleri japanilaisen idoli-skenen ystäville. Maallikoille juttu saattaa jäädä hieman kuriositeetiksi, mutta idolien ja japanilaisen pop-viihteen päälle ymmärtäville luvassa on parhaimmillaan hykerryttävän hauska joskin huumorissaan liki sadistinen idoliviihdepommi. Aasian kauhuelokuvateollisuudelle se on myös mukava tunnelmankeventäjä ja vuoden ehdoton yllättäjä. Elokuvan viimeistä kohtausta pohtimaan jääneille katsojille myös paljastettakoon (ja muilta lukijoita suuremmin asiaa spoilaamatta), että ainoastaan asianomainen oli mukana juonessa!

****-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 KKMK*
  2.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Shirome (2010)  Shirome (2010)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15