Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17

Another Earth (2011)


Another Earth #1 Another Earth #2

Genre

Mike Cahillin seesteinen ja draamavetoinen Another Earth tuntuu hieman oudolta valinnalta mukaan Night Visions -festivaalikattaukseen. Kyseessä on silti varsin miellyttävä ihmissuhteiden ja scifielementtien kautta ihmiseloa pohdiskeleva pienen budjetin uutuuselokuva, jota ei kannata skipata.

Perustaansa elokuva ammentaa niin Britti-tieteiselokuvasta Journey to the Far Side of the Sun (1969), yhdysvaltalaisen filosofi Hilary Putnamin vuonna 1975 esittämästä kaksoismaan ajatuskokeesta kuin Asimovin kirjallisuudesta (Cahill itse on suuri Asimov-fani ja vilauttelee Säätiö-kirjaa elokuvansa lavasteissakin).

Another Earth [1]
Another Earth [2]

Elokuva keskittyy vahvasti kahden keskushenkilönsä, Johnin (William Mapother; Lost -tv-sarjan Ethan Rom) ja Rhondan (Brit Marling, joka myös käsikirjoitti Another Earthin yhdessä Cahillin kanssa) kohtaamiseen sekä hahmojen välille kehittyvään suhteeseen. Molempien päähenkilöiden elämää dominoi menneisyyden synkkä haamu ja sen mukanaan tuoma kyvyttömäksi tekevä ja kaiken peittävä epätoivo. Elokuvan maailmaa koskettavan suuren mullistuksen kautta hahmojen elämään ilmaantuu kuitenkin toivo paremmasta - kenties jopa mahdollisuus paikata aiemmat virheet.

Another Earth [3]
Another Earth [4]

Elokuvan budjetin ollessa vain n. 150 000 euroa on hämmästyttävää miten toimivan kokonaisuuden Cahill on sen rajoissa kyennyt rakentamaan. Etenkin kun huomioi, että mies itse on toiminut elokuvan ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana, kuvaajana sekä leikkaajana. Tarinan keskittyessä vain päähenkilöidensä keskinäiseen kanssakäymiseen on selvää, että Another Earthin maailma voi tuntua jossain määrin pelkistetyltä. Jo aiemmin koluttujen teemojen käsittely tuntuu siitä huolimatta raikkaalta, tekninen toteutus toimii ja läpi elokuvan vallitseva tunnelma on mukaansa tempaava.

Boxers and Ballerinas (2004) -dokumenttiteoksen ohella Another Earth on Mike Cahillin ensimmäinen varsinainen elokuvaohjaustyö ja sellaiseksi varsin mallikas suoritus. Elokuva palkittiin tämän vuoden Sundance-festivaaleilla Alfred P. Sloan -palkinnolla, joka myönnetään perinteiden mukaisesti tieteeseen tai teknologiaan ansiokkaasti paneutuville elokuville.

****-
keskiarvo
toimitus
3.70/5.00 (5)
 JSSMJMEMPI
  4.0 3.5 4.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.55/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (14)
64%
Another Earth (2011)  Another Earth (2011)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

kommentit

odota...
nimetön kommentoi (8.12.2011 16:21:37)
user avatar Hieman nihkeäksi ja pintapuoliseksi jäi itse arvio-osuus. Oishan tästä enemmänkin juttua irronnut...
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (8.12.2011 17:10:48)
lainaus:
Hieman nihkeäksi ja pintapuoliseksi jäi itse arvio-osuus. Oishan tästä enemmänkin juttua irronnut...
user avatar Kannattaa huomioida että kyseessä on osa laajaa festivaalikatsausta, joka kokonaisuudessaan on rutistettu ulos erittäin kiireisellä aikataululla.

Mitä olisit toivonut lisää? Elokuvan laajempi ruotiminen onnistuu helposti kommenttien kautta.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (29.8.2012 20:20:24)
user avatar Jos samankaltaista aihepiiriä käsittelevä Melancholia oli intiimiydessään brutaalimpi tuomiopäivän kertomus, niin AE lähestyy asiaansa etäämmältä ja katsojaa huomioon ottavammin. Ei tarvitse kärsiä von Trierin itseriittoisesta, diagnostisuudessaan totuudenmukaisesta kohjoudesta kaiken aikaa. Pääjuonikuvio syyllisyyden tunteineen käyttää pohjanaan huomattavasti yksinkertaisempaa 21 Gramsia, mutta rakentuu erilaisia (mielensisäisiä) maailmoja syleilevästä lepsuudestaan huolimatta paljon rehellisemmin.

Jenkki-indielle tyypillinen ulkoasukin kääntyy plussaksi, sillä monessa muussa ”opiskelijatyössä” harvemmin päästään joutavaa ”selitämme tarvittaessa huonot kerronnalliset ratkaisumme budjetilla tai perustelemme ne taiteella” -ajatusta pidemmälle. Nyt ei tarvitse nojata köyhästi kosiskelevaan artsuiluun tai näennäiseen tunteiluun kuin ohikiitävien hetkien ajan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa