Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17

Attack the Block (2011)


Attack the Block #1 Attack the Block #2

"Shaun of the Deadin tuottajilla" itseään markkinoiva Attack the Block on komedian parissa ikänsä puuhastelleen monitalentti Joe Cornishin esikoisohjaus ja samalla melkoinen mixed-bag -kokemus.

Guy Fawkesin yönä ilotulitusten saattelemana ja meteorien mukana Lontoon lähiökortteleihin yllättäen paiskautuvat ulkoavaruuden mörrimöykyt saavat vastustajikseen nuoren ja jääräpäisen pikkukriminaalijoukon. Seuraa sekametelisoppa, jossa meno on kauttaaltaan hurjaa, genrerajoja koetellaan ja katsoja ei voi kuin loppuun asti ihmetellä elokuvan tekijöiden motiiveja, huumorintajua/-tajuttomuutta ja sitä mistä ihmeestä koko elokuvassa edes on kyse.

Attack the Block [1]
Attack the Block [2]

Selkeimpänä valopilkkunaan Attack the Block on kautta kestonsa sopivan nopeatempoinen, eikä sen äärellä ehdi tympääntyä silloinkaan kun vitsit eivät toimi tai tekijöiden järjenjuoksua ei ymmärrä. Elokuvan suurimmaksi kompastuskiveksi nousee nourisokriminaalirempan nosto sankarin rooliin. Useimpien katsojien on takuulla vaikea asettaa sympatiansa näpistelevien ja käytökseltään kaikin tavoin vastenmielisten hulttioiden puolelle sen sijaan että toivoisi näille hyvin pikaista ja veristä kuolemaa avaruuspetojen kynsissä. Tosin samainen uhkarohkea valinta luo elokuvan ympärille oman uniikin ilmapiirinsä, jossa elokuvan maailma ja oikean maailman realiteetit, ennakkoluulot ja uhkakuvat paiskaavat hieman epäröiden kättä.

Attack the Block [3]
Attack the Block [4]

Elokuvan tekninen toteutus on varsin mallikasta, eikä näyttelijöiden performansseissa sinänsä ole erityistä moitteen sijaan. Paikoin jengislangia on hyvin vaikea ymmärtää, joten tekstitys on suositeltavaa olla mukana tukemassa katselukokemusta (englanninkielinen tekstitys oli päätetty kytkeä päälle myös NV-näytöksessä). Plussaa myös onnistuneesta hirviötoteutuksesta: mustaakin mustemman karvapeitteen peittämät avaruusötöt uros/naaras-variaatioineen lähentelevät ulkomuodolta hyvin pitkälti Jeff Smithin Bone-sarjakuvasta tuttuja rottaotuksia ja ovat pimeässä loistavine hampaineen ja yleisestä uhkaavuudesta huolimatta lopulta varsin sympaattisia ilmestyksiä.

Vaikka Attack the Block on kokonaisuudessaan vaikeasti lähestyttävä ja lievästi ontuva, täytyy tekijöille silti nostaa hattua rohkeasta omalle polulle astumisesta.

***--
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSSMTPMMPI
  3.0 3.0 3.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.96/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (12)
8%
Attack the Block (2011)  Attack the Block (2011)Attack the block  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17