Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17

The Whisperer in Darkness (2011)

aka H.P. Lovecraft's The Whisperer in Darkness

The Whisperer in Darkness #1 The Whisperer in Darkness #2

Perinteitä vaalien Night Visions toimitti taas kerran näytille viimeisimmän ilmoille pulpahtaneen uutuuttaan hohtavan H.P. Lovecraftin novelliin pohjaavan elokuvan. Aiemmin tämän vuoden Back to Basics -festivaalilla nähtiin saksalaista alkuperää oleva The Colour Out of Space (Die Farbe, 2010) ja sitä ennen vuoden 2006 Back to Basicsissä Andrew Lemanin ohjaama ja Sean Branneyn käsikirjoittama The Call of Cthulhu (2005). Tämänvuotinen Lovecraft-pläjäys, The Whisperer in Darkness, on peräisin täysin samasta lähteestä kuin edellä mainittu, joskin tällä kertaa Branney on istahtanut ohjaajan pallille ja molemmat miehistä ovat kynäilleet elokuvan käsikirjoituksen yhteistuumin.

The Whisperer in Darkness [1]
The Whisperer in Darkness [2]

The Whisperer in Darknessin ensimmäinen mainostraileri julkaistiin jo vuonna 2006, jonka jälkeen elokuvan käsikirjoitus ehdittiin työstää pariinkin kertaan kokonaan uusiksi, kunnes elokuva nyt viimein vuonna 2011 valmistui. Branneyn ja Lemanin visio ei ole täysin uskollinen alkuperäisteokselle, vaan mukaan on kirjoitettu kokonaan uusia osuuksia, joista Lovecraftin teoksessa ei ole pienintäkään viitettä. Tästä huolimatta elokuvan onnistuu tavoittaa Lovecraftin tyylille ja Cthulhu-mytologialle uskollinen salaisuuksien täyteinen ja alati uhkaava tunnelma. Elokuva sisältää runsaasti dialogia, joka useimmissa halpatuotannoissa usein osoittautuu hyvin kohtalokkaaksi kompastuskiveksi, mutta The Whisperer in Darkness taklaa tämänkin osa-alueen erittäin mallikkaasti.

The Whisperer in Darkness [3]
The Whisperer in Darkness [4]

Huolella rakennettu illuusio särkyy vasta siinä vaiheessa, kun mukaan astuvat tökeröiden cgi-tehosteiden avustuksella eloon saatetut Cthulhu-ölliäiset. Etenkin lopun toimintapainotteinen ilmatakaa-ajo pienoislennokin ja cgi-otusten välillä on harvinaisen masentavaa seurattavaa. Sääli sinänsä, ettei tekijöille suotu budjettia saati aikaa riittämiin, jotta elokuvaan alun perin suunnitellut stop-motion -tehosteet olisi saatu toteutettua. Tämä pieni muutos olisi jo yksistään nostanut lopputoteutuksen merkittävästi korkeampaan laatuluokkaan.

Vertailussa muihin uusiin Lovecraft-filmatisointeihin The Whisperer in Darkness sijoittuu silti selkeästi joukon kärkipäähän.

***--
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMKKPI
  3.0 3.0 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17