Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3011
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17

Deadball (2011)

aka Deddobôru

Deadball #1 Deadball #2

"Time to inject some illegal shit into this pathetic excuse for a game"

Osa ihmiskunnasta on kehittynyt jo urheilun seuraamisen yläpuolelle. Heille futis, koris ja formulat näyttäytyvät vain loputtoman tylsänä kohkaamisena. Onneksi urheilusta voidaan varioida kiinnostavia versioita, kuten futishuligaanileffat tai komediat, esimerkiksi loistavan kekseliäs futisklassikko Shaolin Soccer (2001) ja valitettavan unohdettava korishassuttelu Kung Fu Dunk (2005). Jos huumoria vähennetään ja väkivaltaa lisätään, jää haaviin teoksia kuten Rollerball (1975), Salute of the Jugger (1989) ja thaimaalainen Fireball (2009), jossa mätkitäänkin oikein olan takaa.

Deadball [1]
Deadball [2]

Aivan omaa sekopäisyysluokkaansa ovat Yudai Yamaguchin baseball-leffat. Battlefield Baseball (2003) oli hyvä yritys - pakkohan se on arvostaa leffaa jossa on "baseball-maila, joka sisältää seitsemää maailman pahinta myrkkyä, sekä niiden vastamyrkkyjä, jotta uhri ei kuole vaan jää kitumaan ikuisesti". Kokonaisuus oli kuitenkin liian sekava, jotta kotikatsomossa olisi päässyt syntymään samanlainen urheiluhurmos kuin Shaolin Soccerissa.

Deadball on vähintään yhtä sekava ja kaoottinen kuin edeltäjänsä. Sen genre on nimittäin urheiluwesternmusikaalinaziploitaatiosplatterkomedia. Tak Sakaguchi (35 v.) näyttelee Jubei Yakyu -nimistä 17-vuotiasta baseball-lahjakkuutta. Nimi on sanaleikkiväännös legendaarisen samurain Jubei Yagyun nimestä (yakyu = baseball japaniksi). Jubei on tosin vannonut ettei enää koskaan heitä palloa - edellinen syöttö nimittäin osui hänen isänsä päähän ja possautti sen murskaksi. Kapinallishenkinen cowboy saa maineen "historian häijyimpänä nuorisorikollisena" ja päätyy vankilaan. Kiven sisässä kuria pitävätkin natsit, jotka pakottavat vangit ottelemaan hengestään Baseball-matsissa. Vastustajatiimi St. Black Dahlia Highschool koostuu niukka-asuisista beibeistä, jotka paljastuvat kuitenkin psykopaattisiksi massamurhaajiksi.

Deadball [3]
Deadball [4]

Deadballin kantava voima on oikeasti huvittava hahmokavalkadi. Jubei itse tosin on sen tylsimmästä päästä. Tak Sakaguchi ei osaa olla aidosti cool, vaikka kulkeekin ponchossa ja cowboy-buutseissa, polttaa röökiä ja laulaa leffan tunnuslaulua. Vastapuolelta löytyy mm. oudon saksalaisen laulajan Klaus Nomin (R.I.P.) näköinen karate-ukkeli sekä Ilsa: She Wolf of the SS -tyylinen natsinarttu (Miho Ninagawa, Marebito). Odotettua baseball-matsia katsomaan saapuu myös vanha kettu Mickey Curtis (Fudoh: The New Generation, 1996), natsiroolissa hänkin.

Huumorin hienovaraisuudesta esimerkkinä käynee se, että eräs Jubein tiimin pelaajista on nimeltään Avatar, käyttää 3D-laseja ja myöhemmin hilluu iho siniseksi värjättynä. Japanissa länsileffojen komedia- ja action-tähtien äänien dubbaajana tunnettu Koichi Yamadera vetää loistavan show'n rääväsuisena vittuilijajuontajana ("very fucking shit!"). Hauskuutta piisaa muutenkin. Eräs tappelu käydään puhelimen välityksellä, ja leffan loppukahinoihin tunkee mukaan vielä Kim Jong-Iliä muistuttava naapurimaan johtaja armeijoineen. Poliittinen korrektius ei mahtunut elokuvan pieneen budjettiin. Vangeille syötetään oksennusta, ja kaiken muun sikailun lisäksi mukaan mahtuu mautonta pilaa aina Auschwitzista korealaiseen kouluampujaan.

Deadball [5]
Deadball [6]

Tietokone-efektit ovat ehkäpä heikoimpia mitä toistaiseksi on nähty Sushi Typhoonin elokuvissa, mutta tämä ei selvästikään ole huolettanut elokuvantekijöitä millään lailla. Onneksi loppupuolella esiintyvä natsirobotti Glockenheim on varsin näyttävä ilmestys ja muistuttaa melko lailla Yamaguchin parhaan elokuvan Meatball Machinen (2005) necroborg-olioita.

Deadball pelaa jossain viihdyttävän ja tuskastuttavan rajamaastossa. Tuttuun Sushi Typhoon -tyyliin alkupuoli toimii erinomaisesti, mutta lopussa jatkuva taistelu ja yhä suureellisemmat mutta kökömmät efektit alkavat turruttaa katsojaa. Tylsiä hetkiä sinänsä ei ole - miltei jokaiseen kohtaukseen on koetettu tunkea ainakin jotain hämmentävää: torakoita, ruumiinonkalotarkastuksia, ihmistikkatauluja, piiskauksia, buto-tanssivia vihollisia ja kaiken huippuna "Poo Poo" -niminen idolibändi. Jep, parhaiten Deadball toiminee porukalla katsottuna ja yön huuruisimpiin hetkiin ajoitettuna.

***--
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSTPKKMK*PI
  2.5 2.0 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17