Caroline Munro
Elämän ja kuoleman kuvia - avaruus kauhun tilana
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Jälkikasvu

Alienia seurasi pian hullu vuosi 1982, jolloin ilmestyivät Blade Runner, The Thing ja Star Trek II: The Wrath of Khan. Huolimatta tieteiselokuvien alati kasvavasta määrästä, aihepiiri käsiteltiin kuitenkin loppuun viimeistään vuonna 1986 Aliensin myötä. Näitä teoksia on ollut mahdoton ylittää kopioimatta niiden ympäristöä ja ajatuksia. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäi filosofisten teemojen syventäminen ja laajentaminen, mutta siinä ei ole kovin hyvin onnistuttu. Yrityksiä toki on riittänyt.
Avaruus kauhun tilana - pitkät tummat käytävät, klaustrofobia ja ihmisen mittaamaton tuhovoima - on kuitenkin odottanut kärsivällisesti toista mahdollisuutta ja siirtyi 2000-luvun taitteessa uuteen ympäristöön. Rebellion Developmentsin markkinoille tuoma Aliens versus Predator (1999) nosti toimintakauhupelit uudelle vuosituhannelle, tehokkaan Dead Space -sarjan (2008/EA) ollessa genren viimeisin taidonnäyte. Kuka tietää, kenties seuraava iso askel nähdään jälleen elokuvien parissa.

Ihmisen filosofinen merkityksettömyys ei ole kadonnut mihinkään. Avaruus odottaa yhä meitä kaukaisena ja mystisenä, täynnä mahdollisuuksia. Onko kyse kuitenkin ikiaikaisesta haaveesta, johon resurssimme eivät ehkä koskaan riitä? Ja jos riittävät, kuinka kohtalokkaan tyhjyyden keskeltä löydämme itsemme? Osaltaan näihin kysymyksiin 80-luvun taitteen scifi yritti vastata. Jos ei suoraan, niin ympäristönsä kautta. Ennemmin kuin tulevaisuutemme, olisi avaruus viimeinen oljenkortemme.


Prometheus (2012)

Jatkoakin on luvassa. Nopea läpileikkauksemme Alienin innoittamaan synkempään tulevaisuuteen alkaa vuoden 2012 odotetuimmalla tieteiselokuvalla, joka ilmestyy tulevana kesänä. Alun perin Ridley Scottin ohjaaman elokuvan Prometheus oli tarkoitus toimia prologina alkuperäiselle Alienille. Projektin suunta muuttui kuitenkin ja elokuva ainoastaan sijoittuu samaan universumiin ollen kertomus ihmisistä, jotka löytävät johtolankoja olemassaolonsa alkupisteestä.

Scottin mukaan elokuva vastaa Alienin kysymyksiin, joita kukaan ei ole vielä esittänyt. Erich von Dänikenin teorioiden innoittama tarina vie universumin syrjimpiin kolkkiin elämän alun lähteille. Vuosisatoja vanhasta jumalkuvasta on siirrytty praktisen tieteen kautta ajatukseen ihmisistä oman planeettansa muukalaisina.

Lähikuukaudet näyttävät luoko ohjaaja kolmannen oman aikansa tieteiselokuvien merkkiteoksen vai onko aika nakertanut visionäärin taidot. Mahdollisimman vähän CGI:hin luottava, 3D-formaatissa toteutuva eepos saattaa onnistuessaan avata uusia ajatuksia tai vähintään antaa katsojille uuden näkökulman menneisyyteen.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8