Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18

Ninja Turf (1985)

Katujengi

aka Los Angeles Streetfighter; L.A. Street Fighter; L.A. Streetfighters; Chinatown; L.A la guerre des rues; Die gelben Teufel von Los Angeles

Ninja Turf #1 Ninja Turf #2

Monella eri nimellä tunnettu Ninja Turf on kerännyt kotimaassamme mainetta tulemalla videolain aikaan väkivaltaisuutensa vuoksi kokonaan kielletyksi. Korealaistuotantoa olevan elokuvan syntyprosessia ei tarvitse isommin ihmetellä. Jengiväkivalta oli 80-luvun puolivälissä kovasti päivitelty polttava aihe, ja sana "ninja" elokuvan nimessähän tietysti myy aina. Varsinaisia ninjoja Ninja Turfissa ei valitettavasti silti nähdä.

Ninja Turf [1]
Ninja Turf [2]

Sen sijaan elokuva kertoo teini-ikäisten, enimmäkseen aasialaistaustaisten, maahanmuuttajanuorten jengistä. Päälle kolmekymppisten näyttelijöiden tulkitsemat ryppynaama-teinit tykkäävät oman käden oikeudesta ja hengaavat kuntosalilla harjoittelemassa taistelulajeja. Porukkaa johtaa Young (Jun Chong), ja yhteisiä vihollisia mätkittyä mukaan kelpuutetaan myös lukion uusi oppilas Tony (Philip Ree).

Nuoret asuvat pahan kaupungin pahassa naapurustossa ja ajautuvat jatkuvasti vaikeuksiin. Väkivaltaiset jenginuoret vainoavat heitä ja tahtovat aina kostaa viimeisimmän selkäsaunansa. Onneksi Youngin auton takakontista löytyy hädän hetkellä kättä pitempää ja vihollisjengit saavat uudelleen ja uudelleen pataansa. Young keksii lopulta tehdä bisnestä jengillään suojelemalla puolustuskyvyttömiä ja siistimällä rähinöitsevät jengit pois kaduilta.

Ninja Turf [3]
Ninja Turf [4]

Elokuvassa toistetaan tätä kuviota aikansa. Tekijät ovat katsoneet The Warriorsinsa (1979), sillä eri jengit eroavat vaatetuksensa ja varustuksensa puolesta. Hyvät aseet vaikuttavat kuitenkin olleen jo varattuja, sillä käsittämättömästi pahat pojat käyttävät australialaista didgeridoota paikallisen marketinpitäjän säikyttelyyn. Joskus joku on myös luullut, että pahamaineinen jengijohtaja voi pukeutua neonväreihin ja napapaitaan, sekä pitää peljättyä mulletin ja mursuviiksien karvakomboa naamallaan.

Hetkittäin koetaan myös romanttista virettä kun Tony iskee silmänsä hehkeään Lilyyn (Rosanna King). Ikävä kyllä typykkä sattuu olemaan Youngin verivihollisen Chanin (James Lew) sisko, joka kärjistää porukoiden välisiä kiistoja. Jengiytymisen juurillekin mennään. Young tulee rikkinäisestä kodista, sillä tämän äiti toimii maailman vanhimmassa ammatissa. Tonyn vieraillessa Youngin kotona ensi kertaa muori rynnii sisään krouvista kotiin noukitun uroon kera. Karkeakielinen baarien sankari panee pojille jauhot suuhun pahemmin kuin yksikään potku tai lyönti.

Ninja Turf [5]
Ninja Turf [6]

Lopulta varsinainen juoni alkaa melkein varkain, kun Young yhtäkkiä päättää varastaa paikalliselta yakuza-pomolta laukullisen käteistä. Laukun perään lähetetään kaksi kaikkein suurinta ruumiskasaa aikaan saaneet palkkatappajat. Ilolla he kidnappaavat ja kiduttavat myös syyllisten kavereita. Rauhantahtoisen Tonyn on lopulta lähdettävä pelastusretkelle. Ninjitsun jalosta taidostakin muistutetaan vihdoin, kun hän noukkii mukaansa Youngin auton takapenkistä sojottavan yksittäisen sai-miekan.

Elokuva on täynnä reilulla kädellä ylivedettyä melodramaattisuutta ja kovaa paatosta. Karun elämän keskellä päähänpotkitut vetävät yhtä köyttä. Tätä sanomaa toitotetaan alusta loppuun saakka. Malibulaisten taiteenkerääjien asunnoilta näyttävät kodit eivät juuri karujen kotiolojen kuvaa ylläpidä. Kaiken huippu on, kun synttärikekkereillään jengin ainoa tummaihoinen jäsen Mark (Mark Hicks) kieltäytyy puhaltamasta kakkunsa kynttilöitä. Sen sijaan hän katsoo kaukaisuuteen ja puhkeaa monologiin. Ystävyys on tärkeä asia.

***--
keskiarvo
toimitus
3.40/5.00 (5)
 JSTPKKMHPI
  3.5 3.0 4.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (7)
86%
Ninja Turf (1985)  Ninja Turf (1985)Los Angeles Streetfighter  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18