Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18

The Dragon on Fire (1978)

aka Dragon on Fire; Enter Three Dragons; Enter 3 Dragons; Bruce Lee - Die Todesklaue des Tigers; Le défi du Ninja

The Dragon on Fire #1 The Dragon on Fire #2

Taiwanilainen ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Joseph Kong Hung (a.k.a. Joseph Velasco) on eräänlainen luottonimi bruceploitaation vaativalla alalla. Bruce Li'n, Bruce Len, Dragon Leen, Bruce Lain, Bruce Lean ja Bruce Thain kanssa työskennellyt Kong (oleellisemmista imitoijista ainoastaan Bruce Liang taitaa puuttua listalta) on sekaantunut mm. sellaisiin lajityypin arvostajien rakastamiin klassikoihin kuin Bruce's Deadly Fingers (1976), Bruce Li in New Guinea (1978), The Clones of Bruce Lee (1980) ja The Ninja Strikes Back (1982).

Ilahduttavasti bruceploitaatio ja Bruce Lee -kloonit ilmaantuvat Night Visionsin myötä säännöllisen epäsäännöllisesti myös kotimaamme valkokankaille. Tänä vuonna Exit the Dragon, Enter the Tiger (1976) (Maximum Halloween 3001), Fist of Fear, Touch of Death (1980) (Maximum Halloween 3004) ja The Iron Dragon Srikes Back (1979) (Back to Basics 2007) saivat seuraajakseen Hungin ohjaaman The Dragon on Firen. The Clones of Bruce Leen tapaan Hung ei ole tälläkään kertaa tyytynyt yhteen Bruce-kopioon, vaan elokuvan amerikkalaisen levitysnimen Enter Three Dragons mukaisesti heitä saa kolme yhden hinnalla.

The Dragon on Fire [1]
The Dragon on Fire [2]

Jos elokuvan juoni tuntui perjantaiyön viimeisenä koetuksena hieman hankalalta seurata, vika ei välttämättä ollut pelkästään valvomisesta pehmenneiden aivosolujen skarppiusvajeessa. Tarinankaltaisessa henkilösekaannukset heijastelevat tosimaailman hämmentävää Bruce-jäljittelyä: kun tummaihoiselta semigangsteri Sammyltä (Samuel Walls) varastetaan Hongkongissa salkullinen timantteja, hän kutsuu avukseen ystävänsä Dragon Hungin (Bruce Lai). Sattumalta Sammyn kaveri poimii lentokentältä kuitenkin mukaansa muuan Dragon Yeungin (Bruce Thai). Kuviossa pyörii myös Dragon Hungin veli Bruce Hung (Dragon Lee), joka on saapunut etsimään velipoikaansa. Timanttikavalluksesta vastaavat ilkimykset kidnappaavat baarista väärän Dragonin (eli aurinkolaseissa viihtyvän Yeungin), joka päätyykin viettämään loppuelokuvan kellarissa tolppaan sidottuna.

En ymmärtänyt mitä enää tämän jälkeen oikeastaan tapahtui, mutta lopussa pari Brucea/Dragoniä päihittävät varsin klassista kungfu-pahista näyttelevän Philip Ko Fein. Kukaan ei näytä muistaneen kertoa Ko Feille, että elokuva sijoittuu nykyaikaan, eikä muutenkaan vaivauduta perustelemaan miksi alamaailman yhteenotot suoritetaan paljain nyrkein kaupungin laitamien maisemallisilla aukioilla.

The Dragon on Fire [3]
The Dragon on Fire [4]

The Dragon on Fire on varsin tyydyttävä pienen budjetin kamppailulajielokuva, mutta kolmesta Lee-kloonista huolimatta teos jää hulluussektorilla aika tavanomaiseksi. Pääpaino on tukevasti taisteluissa, joita riittääkin vähintään puolet elokuvan kestosta. Onneksi ne ovat jatkuvasti vähintään kohtuullista tasoa ja loppurähinässä (joka toiseen tappeluun ristiin leikaten venyy yli 20-minuuttiseksi) Bruce Thain ja Cheung Lik'in liittouduttua Philip Ko Fei'tä vastaan jo erinomaista. Tarinaa ne eivät useimmiten edistä millään tavalla.

Muille kuin vanhan koulukunnan kungfun vannoutuneille ystäville taisteluyliannostus saattaa aiheuttaa tylsyyttä, sillä varsinainen bruceploitaatio jää näyttelijämaneerien imitoimiseen ja Game of Deathistä (1978) lainattuun keltamustaan potkupukuasuun. Kökköistä lisähauskuutta tuovat sentään musiikkilainat (mm. Giorgio Moroder ja Michael Zager Band), omituinen dubbaus, poikkeuksellisen liberaali buddhistimunkki sekä kirjaimellisesti täysin puskista sankarien tielle hypähtävät välivastukset ("So you must be the one they call Bolo... a large body with a very retarded mind!"). Tahalliset koomiset hölmöilyt naurattavat sopassa vähiten, mutta slapstick pysyy hyvin aisoissa.

The Dragon on Fire [5]
The Dragon on Fire [6]

The Dragon on Firen kohdalla sekaannukset yltävät juonikoukeroista ulkoelokuvallisiin seikkoihin: useimmissa lähteissä ja tietokannoissa teos on sekoitettu vähintään toiseen Dragon on Fire -vaihtoehtoisnimeä kantavaan filmiin, The Dragon on Firen apulaisohjaajan Godfrey Ho'n The Dragon, the Heroon (1979). Molemmissa näyttelevät Dragon Lee, Philip Ko Fei, Bolo Yeung ja Alexander Grand, mutta The Dragon, the Heron varsinaisissa pääosissa ovat superpotkija John Liu ja Tino Wong. Night Visions -katalogiin lainattu arvostelusitaattikin kertoo tästä väärästä Dragon on Firestä. Muutamassa paikassa elokuva on mennyt sekaisin vielä Bruce Li'n The Three Avengersin (a.k.a. The Lama Avenger, 1979) kanssa, mikä saattaa johtua siitä, että Li'n nimi löytyy virheellisesti joidenkin printtien alkuteksteistä.

Versioinfo (4.5.2012):

Mikäli elokuvan haluaa katsella kotioloissa, Briteistä löytyy Vengeance Videon kelvollinen, laajakuvallinen dvd nimellä The Dragon on Fire. Muihin julkaisuihin kajotessa on syytä ensin varmistaa, että kyse on todellakin halutusta elokuvasta.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMTPPI
  2.5 2.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18