Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18

The Raid: Redemption (2011)

aka Serbuan maut; The Raid; Deadly Invasion

The Raid: Redemption #1 The Raid: Redemption #2

Hampaisiin asti aseistettu poliisin erikoisjoukko matkaa pakettiautolla kohti Jakartan laitakaupungilla sijaitsevaa kerrostaloa. Talon ylimmässä kerroksessa asustaa pahamaineinen gangsteri Tama (Ray Sahetapu), joka omistaa koko talon ja hallinnoi sieltä käsin suuren luokan huumekauppaa. Tehtävänä on kiivetä ylös ja tappaa tuo mies. Osa poliiseista kyseenalaistaa tehtävän järjellisyyden, osa iloitsee mahdollisuudesta päästä tappamaan yhteiskunnan kuonaa. Indonesialainen toimintarymistely ei uhraa sen enempää aikaa asetelman rakentamiseen. Yksinkertaisuus on tunnetusti kaunista.

Tietenkin tehtävä on luultua haasteellisempi, sillä rakennus on varsinainen linnake. Sen kaikkia käytäviä valvotaan ja ylimielinen Tama lietsoo kovaäänisen kautta talon asukkaita päästämään poliisit päiviltä. Vastineena hän lupaa ilmaisen vuokran ja toivottaa päälle työn iloa. Enin osa talon asukkaista on gangstereiden kätyreitä, turvapaikassaan lymyileviä murhamiehiä sekä narkkareita, joiden elämä tai oikeudet eivät poliisien kirjoissa paljoa paina. Mutta poliisit saavat havaita, että talossa asuu myös hyväsydämisiä sivullisia, jotka eivät ansaitse joutua keskelle verilöylyä.

The Raid: Redemption [1]
The Raid: Redemption [2]

Hyökkäävät kelmit niittävät suurimman osan erikoisryhmästä heti kättelyssä. Jäljelle jääneet poliisit joutuvat luottamaan älyynsä ja aseettomaan taistelutaitoonsa selvitäkseen hengissä huipulle asti. Samalla alkaa myös valjeta, miksi poliisijohtaja Wahyulla (Pierre Gruno) on pakkomielle tappaa Tama. Videopelimäisen juonenkehittelyn kruunaavat välipomot, gangsterin pääkätyri Mad Dog (Yayan Ruhian) sekä informaatioekspertti Andi (Doni Alamsyah).

Katala Mad Dog on elokuvan kirkkain valopilkku. Tämä pahis halveksuu tuliaseita ja hoitaa hommat mieluiten puritaanisesti kaksintaistellen. Hintelä ja lyhyt partapotso todistaa silloin olevansa nimensä mittainen. Hän on alkukantaisen raivokas, pirullisen kekseliäs ja brutaalin armoton taistelija. Upea Ruhian varastaa show'n myös itsessään taidokkaalta ja karismaattiselta pääosan esittäjältä Iko Uwaisilta. Hänen tehtävänsä kun on lähinnä olla neuvokas ja pyyteettömän oikeamielinen superkyttä Rama.

The Raid: Redemption [3]
The Raid: Redemption [4]

Elokuvan värimaailma on synkeän betoninharmaa ja lohduton. Kotimaastaan Indonesiasta se antaa kuvan, jossa ihmishenki on halpaa, rikollisuus pyörittää yhteiskuntaa ja korruptio rehottaa. Poliisit tietävät jo alussa sohaisevansa muurahaispesään ja että rauhaa ei operaatiolla tulla saavuttamaan. Uskonnollinen Rama riskeeraa tehtävän vuoksi myös koko tulevaisuutensa ja syntymättömän lapsensa oikeuden isään. Tehtävän vuoksi hän tulee myös miettineeksi uudelleen suhdettaan tappamiseen.

Päällisin puolin The Raid tarjoaa henkeäsalpaavan cocktailin tyylikkään veristä mättöä. Porukkaa niitataan kekseliäästi hyödyntämällä niin aseistusta, räjähdyksiä, talon sisustuksellisia elementtejä kuin ihan puhdasta lihasvoimaakin. Etenkin brutaalit taistelulajimatsit loksauttavat katsojan leuan auki, sillä niissä ei säästellä ihmisruumiin arkojakaan paikkoja. Päätaisteluissa tylytkään iskut kaulaan tai kasseille eivät silti pysäytä vastustajaa, vaan tämä pongahtaa heti uudelleen jaloilleen uusi kikka pussissaan. Kovinkaan realistiseksi elokuvaa ei voi väittää, mutta fysiikan lakien rikkominen on kiistämättä viihdyttävää seurattavaa.

The Raid: Redemption [5]
The Raid: Redemption [6]

Vaikka komeat toimintakohtaukset seuraavat toisiaan suhteellisen tiiviisti, on elokuvan kestossa silti hieman ylimääräistä rasvaa. Jos lopputulos olisi viilattu loppuun asti tiiviiksi ja tylyksi, olisi arvosanassakin vielä nostamisen varaa. Tällaisenaankin elokuva on ennakkohypen mukaisesti hienoin puhdas toimintaelokuva miesmuistiin ja ehdottoman suositeltava tapaus. Herää kuitenkin kysymys, onko elokuvasta pelastamaan kuolonkorinoissaan kituutteleva perinteinen toimintarymistelygenre? Tiedä häntä, ainakin The Raidin lipputulot ympäri maailman ovat olleet rohkaisevia ja sitä ollaan tämän myötä laajentamassa trilogiaksi.

Versioinfo (4.5.2012):

Future Film tuo elokuvan Suomen teattereihin 4.5.2012

****-
keskiarvo
toimitus
3.73/5.00 (13)
 JSSMJLTPJMKKJM*MHMEMK*EMPIPV
  4.0 3.5 4.5 3.5 4.0 4.0 3.0 3.5 4.0 3.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.79/5.00 (29)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  31 (40)
78%
The Raid: Redemption (2011)  The Raid: Redemption (2011)Serbuan maut  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

kommentit

odota...
Humphrey Bogart kommentoi (8.5.2012 22:32:14)
user avatar Eihän tästä voinut tulla kuin hyvälle mielelle, toimintakohtausten aikana eli lähes koko elokuvan läpi oli hymy suupielessä. Ylitti odotukset ehdottomasti, näin toimintaleffa tulee tehdä. Kamera elää mukana mutta toiminta ei ole epäselvää höttöä. Todellakin paras toimintaleffa moneen moneen vuoteen.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (21.6.2012 02:00:35)
user avatar Alun asutuskeskussotamainen asetelma hatarine taktikointeineen kiinnostaa erityisesti, sitä seuraava yhden miehen selviytymistarinakäänne myös. Jännitystä, hyvää toimintakuvausta ja kipeitä osumia piisaa. Puolivälin tienoilla hommasta loppuu yllättävästi paukut kesken ja matsitkin taantuvat melko tasapaksulla tavalla motivoiduksi ja koreografioiduksi perusmätöksi - se ja sama hakkaako joku pehmolelua vai pahista. Ei se otteleminen ole esim. vankisellissä enää kovinkaan ihmeellistä.

Yhteiskunnallinen aspekti on perinteisen lohduton, mutta eri asia jaksaako siitä näin sävyttömästi esitettynä kiinnostuakaan. Loppu/varsinaisen operaation käynnistävä juoni ei täten onnistu kiinnostamaan sitten enää ollenkaan. Nousevan kaarteen sijaan lasketaan liukumäkeä, mutta tavoitteessa onnistutaan siinä mielessä, ettei jää nälkää nähdä tällaista enempää.
vastaa »
pauli skog kommentoi (28.10.2012 17:32:38)
user avatar Ei tämä nyt niin hyvä saatika ennakkohypen kaltainen ollut. Arvostelijan kanssa samaa mieltä Mad Dogista, mutta tappelukohdat mitä mainittavampia on MD vs. 2 hyvää tyyppiä ja veitsinujakointi jossa jepari nirhaa kai kymmenen pahista.

Potentiaalia olisi ollut parempaankin mutta tuskatta tämän katseli läpi ja 3/5 ainankin rainan väärti.

Voi toki olla ennakko-odotukset vaikuttivat omaan mielipiteeseen ja uusintakatselulla kohoaa 4 tähden pintaan...
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa