Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18

The Room (2003)


The Room #1 The Room #2

"Oh, hi."

The Room on täysin ainutlaatuinen ihmissuhdedraama, jonka ohjaaja Tommy Wiseau myös tuotti, käsikirjoitti ja näytteli itse pääosan. Kulahtaneen kasarihevistaran näköistä Wiseauta katsoessa syntyy mielikuva miehestä, joka on dokannut ja käyttänyt huumeita parinkymmenen vuoden ajan ja päättänyt sen jälkeen ohjata elokuvan. The Room on Wiseaun luoma saippuasarjamainen universumi, jonka jumala hän itse on, eikä kukaan muu hahmota pelisääntöjä. Huhujen mukaan Wiseau rahoitti teoksensa tuomalla Yhdysvaltoihin korealaisvalmisteisia nahkatakkeja ja myymällä niitä eteenpäin.

The Room [1]
The Room [2]

Wiseau on Johnny, San Franciscossa asuva menestyvä pankkiiri. Bisnesmaailma ei ole tärvellyt miestä, vaan hän on täysin omistautunut läheisilleen ja valmis tekemään mitä tahansa heidän hyväkseen. Lähipiiriin kuuluu kihlattu tyttöystävä Lisa (Juliette Danielle), paras kaveri Mark (Greg Sestero) sekä nuori naapurinpoika Denny (Philip Haldiman). Usein Johnny tuo rakkaalle Lisalleen lahjoja tai kukkia töiden jälkeen ja he viettävät iltaisin laatuaikaa petipuuhissa tai ystävien kanssa chillaillen. Joskus miehet heittelevät toisilleen palloa pihalla tai kerrostalon kattoterassilla. Smokit päällä tietenkin.

Johnny on hiukan liian luottavainen ja naiivi huomatakseen, että Lisan rakkaus häntä kohtaan on alkanut viiletä. Lisa on ihastunut Markiin eikä suostu kuuntelemaan enää edes äitinsä (Carolyn Minnott) hyviä neuvoja. Hääpäivä lähestyy ja tunteet käyvät kuumina.

"Don't worry about it."

The Room on elokuva, jota on järjetöntä yrittää ajatella järjellä. Joskus huono on hyvää ja tässä tapauksessa se on erinomaista. Korkealla kritiikin yläpuolella liihottelevaa teosta ei voi haukkua surkeaksi eikä kehua laadukkaaksi. Vaisun ensi-iltansa jälkeen elokuva nousi nopeasti kulttimaineeseen ja sen fanitukseen kuuluu samankaltaisia piirteitä kuin The Rocky Horror Picture Showhun (1975).

The Room [3]
The Room [4]

Kolmiodraaman aiheuttama juonen rönsyily ei johda mihinkään, (yli)näytteleminen on huonompaa kuin pornoelokuvissa, pieleen dubattu dialogi on hirvittävää juustoa eivätkä näyttelijät tunnu reagoivan mihinkään tapahtumaan normaalilla tavalla. Panokohtauksissa suurimman huomion saavat Wisean suonikkaat käsivarret tai paljaat pakarat, joiden katseleminen aiheuttaa lähinnä kuvotusta. Ohjauksen ja näyttelijöiden yleisestä ammattitaidottomuudesta huolimatta tai pikemminkin juuri näiden asioiden takia The Room on uskomattoman koukuttavaa katseltavaa tunteiden vaihdellessa epäuskon ja häpeän välillä kiivaaseen tahtiin. Wiseaun taidoista elokuvantekijänä kertoo omaa kieltään sekin, että hän kuvasi elokuvansa sekä 35 mm filmikameralla että digitaalisella videokameralla, koska hän ei tiennyt riittävästi formaattien välisistä eroista.

The Room [5]
The Room [6]

Onko Tommy Wiseau nero, hullu vai molempia? Onko The Room aito yritys tehdä vakavasti otettavaa ihmissuhdedraamaa vai huolella suunniteltu vitsi? Katsojalla on päätösvalta tässä asiassa. The Room on joka tapauksessa jotain niin ainutlaatuista, ettei sen katsomista kannata jättää väliin, jos mahdollisuus osuu kohdalle.

"Oh, hey."

Versioinfo (4.5.2012):

Elokuvan fanien kokoamat oikeaoppiset katsomisohjeet löytyvät täältä.

****-
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (6)
 JSSMTPMMEMPI
  3.0 4.0 4.0 3.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (16)
75%
The Room (2003)  The Room (2003)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18