Caroline Munro
Subliminaalinen elokuvakerronta
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5

Subliminaalinen elokuvakerronta

Amerikan Yhdysvalloissa, Herramme vuonna 1957 mainosmies James M. Vicary paljasti laittaneensa piilotettuja mainosruutuja elokuvateatterissa esitettävään Rakkauden huviretki (Picnic, 1955) -leffaan. Elokuvissahan valkokankaalle heijastetaan 24 ruutua sekunnissa, mikä saa aikaan optisen illuusion liikkeestä. Vicary oli muiden kuvien sekaan pistänyt yksittäisiä ruutuja, joissa mainostettiin Coca Colaa ja popcornia, jotka näin ollen vilahtivat katsojien silmissä 1/24 sekunnin ajan. Vicary pisti kyseisiä mainoksia välähtämään valkokankaalla joka viides minuutti. Hän raportoi kolajuoman ja erityisesti popcornin myynnin kasvaneen räjähdysmäisesti teon johdosta, ja mainosti ns. näkymättömien mainosten olevan alan tulevaisuus.

Ihmisrodulla on havaittu hämmästyttävä kyky löytää eettinen oikeutus tekoihinsa, kun niihin liittyy jonkinlaista kieroilua. Näkymättömän mainostamisen konseptin keississä se oli tämä: tekniikan ansiosta tulevaisuudessa tullaan säästämään katsojien aikaa, koska heille ei tarvitse erikseen näyttää mainoksia, vaan ne tulevat huomaamatta elokuvan katsomisen lomassa. On kuulunut myös urbaanilegendoja, että subliminaaleja Coca Cola-mainoksia oltaisiin laitettu Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962) -elokuvan kuivaa aavikkomaisemaa näyttävää otosta vasten, mutta mitään todisteita tälle väitteelle ei ole ilmaantunut.

Myytti subliminaalien kuvien käyttämisen tehokkuudesta syntyi Vicaryn hatusta heittämien myyntilukujen pohjalta - todellisuudessa piilotettuja mainosvälähdyksiä todellakin näytettiin elokuvaesityksissä, mutta virvokkeiden myyntiin ne eivät tuntuneet vaikuttavan. Alkuperäisestä uutisesta noussut suuri kohu juontui siitä, että yhteiskunta oli aiemmin suonut mainosteollisuudelle lisenssin olla manipuloiva ja kiero, muttei kuitenkaan näin syvällisen henkisellä tavalla. Oli kuin kuluttajalta riistettäisiin oma tahto alitajuisen manipulaation kautta. Subliminaalin mainostamisen konsepti - jos se olisi toiminut niin kuin väitettiin - meni vilpillisyydessään liian pitkälle, mikä johti tekniikan kieltämiseen monissa maissa.

Elokuvissa alitajuiset viestit eivät välttämättä tulleet vain leikkausinserttien muodossa. Jo vuonna 1943 Warner Bros. valjasti Repe Sorsan subliminaalin sotapropagandan airueeksi. Lyhytfilmin Wise Quacking Duck kohtauksessa Repe pyörähtää kilpeä pitelevän patsaan ohitse. Kilpi kääntyy, ja yhden ruudun ajan siinä on luettavissa sota-obligaatioita mainostava teksti "Buy bonds". Samankaltaista hubaa tarjoaa myös John Carpenterin esikoispitkä Pimeä tähti (Dark Star, 1974), jossa tietokoneruudulla näkyy vilahtavan teksti "Fuck you Harris" (Jack H. Harris oli eksploitaatiotuottaja, joka toimi elokuvan levittäjänä).

Sivu:

1 2 3 4 5