Caroline Munro
FrightFest 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Berberian Sound Studio (2012)


Berberian Sound Studio #1 Berberian Sound Studio #2

Genre

Arka ja ujosteleva englantilainen ääniteknikko Gilderoy (Toby Jones) saapuu Roomaan työskennelläkseen eksentrisen giallo-ohjaaja Santinin (Antonio Mancino) uuden tuotannon parissa. Elokuva on The Equestrian Vortex, jonka sisällöstä ei tunnu tietävän ohjaajan lisäksi kukaan muu kuin äänistudiossa paljon aikaansa viettävä tyrannimainen tuottaja (Cosimo Fusco).

Berberian Sound Studio [1]
Berberian Sound Studio [2]

Äänistudion maailma imaisee Gilderoyn välittömästi sisäänsä ja tekee saman pahaa-arvaamattomalle katsojalle, jolle hahmo on ainoa mahdollinen samaistumisen kohde. The Equestrian Vortex sisältää kohtauksia, joissa noitia syytetään ja heidän sukuelimiään poltetaan tulikuumilla metalleilla. Toisiin kohtauksiin tarvitaan muun muassa rusentuvien luiden ääniä, teräaseen uppoamista lihaan tai muuta julmaa. Katsoja säästyy kyseisiltä kuvilta, mutta Gilderoy ei. Miehen hauras mielenterveys murenee päivä päivältä koko maailman muuttuessa vähitellen kaksijakoiseksi ja sekavaksi kaaokseksi.

Englantilaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Stricklandin teos tasapainoilee kauhun ja taide-elokuvan rajalla hiukan samaan tyyliin kuin hänen aiempi esikoispitkänsä Katalin Varga (2009). Yksityiskohtakylläinen Berberian Sound Studio on selvä kunnianosoitus 70-luvun italialaisille genre-elokuville ja samalla luonnollisesti myös niiden äänimaailmoille. Elokuvassa ei siis ole lainkaan visuaalista väkivaltaa, mutta näky katosta roikkuvista mikrofoneista ja Gilderoysta moukaroimassa pöydälle aseteltua vesimelonia tai pilkkomasta porkkanoita herättävät vahvoja tunteita, kuten tekevät myös pienissä äänikopeissa vuorosanojaan kirkuvat naiset. Kaiken tämän keskellä Gilderoyn psyyken heilahtelut eivät tunnu enää lainkaan yllättäviltä.

Berberian Sound Studio [3]
Berberian Sound Studio [4]

Berberian Sound Studion vivahteikas tunnelma ja vaikeaselitteinen lopputulema nostavat elokuvan kokonaisuutena jopa korkeammalle kuin osien summan perusteella voisi olettaa. Elokuvan lopetus ei ole täydellinen, mutta tässä tapauksessa matka itsessään onkin olennaisempi kuin päämäärä. Berberian Sound Studiota voi jo tässä vaiheessa pitää yhtenä vuoden parhaista elokuvista. Toivottavasti Strickland ottaa seuraavaksi projektikseen The Equestrian Vortexin.

Versioinfo (12.10.2012):

Berberian Sound Studio nähdään Suomessa Night Visions Maximum Halloween 3012 -festivaaleilla, jotka järjestetään Helsingissä 31.10 - 4.11.2012.

****-
keskiarvo
toimitus
2.93/5.00 (7)
 JSSMTPJMKKMHPI
  2.0 4.0 3.5 2.5 2.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.06/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (12)
33%
Berberian Sound Studio (2012)  Berberian Sound Studio (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12