Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

MP - minä pelkään (1982)

aka MP - Jag är rädd; I'm Afraid

MP - minä pelkään #1  

Genre

Tänä vuonna Night Visionsin Finlandia-gaalaan oli valittu hieman kokeellisempaa kauhuelokuvaa edustava Pekka Hyytiäisen MP - minä pelkään (1982). Hienovarainen elokuva on ottanut vaikutteita Andrei Tarkovskin töistä ja luotaa psykologisia pelkoja. Dialogia on vähän ja tarina kerrotaan varsin tulkinnanvaraisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö elokuva karmisi selkäpiitä.

Isän, äidin ja tyttären muodostama perhe viettää aikaa kesämökillään kuin saarrettuina. Vaikuttaa siltä, että tytärtä pyritään varjelemaan sodalta, joka kaupungissa riehuu. Lapsi kuitenkin menettää viattomuutensa kun hiipii salaa näkemään kauhusta kankeat vanhempansa television uutislähetyksen äärellä. Mökin lähellä järjestetään myös armeijan kertausharjoitukset, joista kantautuva aseiden pauke ja kumina synkistää mökin tunnelmaa entisestään. Jokainen perheenjäsen näkee yöllä piinaavia, aidolta tuntuvia painajaisia.

MP - minä pelkään [1]
MP - minä pelkään [2]

Hyytiäinen ei tee selväksi, mitä juonessa tapahtuu "oikeasti" ja mikä on vain kuvitelmaa. Vaikuttaa siltä, että kasvava pelko sotaa ja väkivaltaa kohtaan alkaa konkretisoitua elokuvan edetessä. Se ruumiillistuu mökin ympäristöön saapuvaksi yksinäiseksi sotilaaksi, joka vaikuttaa kadottaneen inhimillisyytensä.

Elokuvan alitajuntainen unikuvasto onnistuu usein välittämään kunkin hahmon kamppailun omia pelkojaan vastaan. Lopussa kuitenkin Hyytiäinen kadottaa hienovaraisuutensa ja sortuu hieman banaaliin ratkaisuun etenkin naisten pelkojen esittämisessä. Lopussa myös elokuvan teemaa runnotaan katsojan mieleen ihmeellisen latteassa, elokuvaopiskelijan kotiläksyä muistuttavassa jaksossa. Vaikuttaa siltä, kuin Hyytiäisen pussista olisivat kikat loppuneet juuri ennen maaliviivaa.

Tällaisenäänkin elokuva on silti muistutus siitä, että näkemystä ja taitavuutta omaperäiseen, älykkääseen elokuvantekoon on vuosien saatossa ollut Suomessakin. Monet merkkiteokset on vain onnistuttu hävittämään historian hämäriin.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (6)
 JSSMJLKKMMPI
  3.0 3.0 2.0 2.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (4)
25%
MP - minä pelkään (1982)  MP - minä pelkään (1982)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15