Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

The Paperboy (2012)


The Paperboy #1 The Paperboy #2

Suuren yleisön ja Oscar-raadin suosioon edellisellä elokuvallaan Precious (2009) kohonnut Lee Daniels vaihtaa nuhjuisempaan ilmaisuun tuoreimman ohjauksensa myötä. Peter Dexterin romaaniin perustuva The Paperboy on hikiseen ja kuumeiseen 1960-luvun lopun Floridaan sijoittuva trilleri ja psykodraama, joka tarjoilee yllättäviäkin käänteitä.

The Paperboy [1]
The Paperboy [2]

Rotuennakkoluulot ovat vahvoja ja valkoisen väestön niskat punaisia Yhdysvaltojen eteläisimmissä kolkissa vuonna 1969. Killer Joe (2011) -elokuvan perään hyviä roolisuorituksia jatkava Matthew McConaughey esittää kotiseudulleen palaavaa toimittaja Ward Jansenia, joka kiinnostuu paikallisen seriffin murhaan päättyneestä tapauksesta. Veriteosta kuolemaan tuomittua alligaattorimetsästäjä Hillary Van Wetteriä esittää uransa häijyimmässä roolissa nähtävä John Cusack, jonka syyttömyydestä Ward ryhtyy etsimään todisteita.

Asiasta Wardin ja tummaihoisen toimittajakumppaninsa Yardley Achemanin (David Oyelowo) yrittää vakuuttaa Nicole Kidmanin esittämä white trash -lutka Charlotte, jolla on vahva libido ja vietti vankilakundeihin. Jos John Cusack nähdään epätyypillisessä roolissa, ei Kidmanin poikkeuksellisen reipas ja heittäytyvä hutsuilu jää ainakaan jälkeen. Etukäteen laajalti kohutusta ja uutisoidusta virtsaamiskohtauksesta lienevät monet elokuvaa näkemättömätkin kuulleet, mutta The Paperboyn kutkuttavin Kidman-bravuuri tapahtuu vankilan tapaamishuoneessa, jossa metaforisesti ilmaistuna patoumat aukeavat ilman fyysistä kontaktia.

The Paperboy [3]
The Paperboy [4]

Elokuvan keskeisimmäksi hahmoksi nousee Zac Efronin esittämä Jack, Wardin nuorempi veli, jonka reitin ja valinnat elokuvassa määrittää rakastuminen itseään vanhempaan Charlotteen. Toimittajakaksikon autokuskiksi ryhtyvä, vanhempaa veljeään ihaileva Jack kokee matkan varrella yllätyksiä, pettymyksiä ja lopulta myös hetkellisen täyttymyksen. Mustan kotiapulaisen (soul-laulajatar Macy Gray) ja Jackin rotujännitteiden sävyttämässä ystävyyssuhteessa on lämpöä, vaikka ensin mainitun kertojaääni elokuvassa hieman irralliseksi jääkin.

Muuta lämpöä provosoivasta, brutaalin väkivaltaisesta, vallankäyttöä, rasismia ja homoseksuaalisuuttakin käsittelevästä elokuvasta on vaikeampi löytää. The Paperboy on sarja erikoislaatuisia tapahtumia noirahtavan trillerin muotoon puettuna. Murhamysteeri ei kuitenkaan lopulta näytä kiinnostavan edes sitä setvimään alkaneita toimittajia, varsinkin kun motiivit ja oikeamielisyys eivät lopulta olekaan niin itsestään selviä kuin elokuvan alkumetreillä vaikuttaa.

The Paperboy [5]
The Paperboy [6]

The Paperboy on pikemminkin mielenkiintoinen kuin täysin onnistunut elokuva. Perioditrillerin ajankuva on erinomaisen hyvin ja uskottavasti toteutettu ja Floridan hikisen ilmaston saattaa miltei aistia ihollaan. The Paperboyn parhaat osaset kuten lopun suokohtaus ovat parempia kuin niiden summa, mutta tietynlainen ruokkoamattomuus niin teknisessä toteutuksessa kuin sisällössäkin viehättää.

***--
keskiarvo
toimitus
3.19/5.00 (8)
 JSSMJMJM*MHMMEMPI
  3.5 3.5 3.5 4.0 3.0 3.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.45/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (9)
56%
The Paperboy (2012)  The Paperboy (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15