Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Killing Them Softly (2012)

aka Cogan - Killing Them Soflty; Cogan - La mort en douce; Cogan's Trade; Mátalos suavemente

Killing Them Softly #1 Killing Them Softly #2

Genre

Ohjaaja Andrew Dominik loi lupausta uuden amerikkalaisen elokuvaklassikon tulosta maltillisella ja sulavan kauniisti kuvatulla, mutta hieman yksioikoisella elokuvallaan The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007). Valitettavasti uusi Killing Them Softly ei lunasta liian suuriksi kasvaneita odotuksia. Ne unohdettuaan kyseessä on kuitenkin varsin mukiin menevä, joskin teemaansa turhan paljon alleviivaava paraabeli Yhdysvaltojen nykymenosta. Tyylilajina on karski rikostrilleri, jossa palkkatappaja jahtaa gangstereilta varastamaan erehtyneitä ryöväreitä.

Killing Them Softly [1]
Killing Them Softly [2]

Vuoteen 2008 sijoittuvassa elokuvassa varsin monen kohtauksen taustalle on asetettu puhumaan joko väistyvä presidentti George W. Bush tai vaalikampanjaa käyvä senaattori Barack Obama. Tarinaan vertautuvat puheet käsittelevät aina joko talouskriisiä (eli rahan puutetta) tai luottamuksen katoamista (poliitikkojen tapauksessa lainoittajapankkeihin tai riskisijoittajiin). Vaikka Obamalla ja jopa Bushilla on isot puheet markkinoiden säätelyn vahvistamisesta vastaisuudessa, niihin suhtaudutaan kyynisellä asenteella.

Tarina loikkii hahmosta toiseen, seuraten ensiksi pikkutekijöitä Frankietä (Scoot McNairy) ja Russellia (Ben Mendelsohn). Tyhjää toimittavat nistit tarvitsevat piriin kipeästi rahaa, joten he ottavat vastaan keikan nyysiä vedonlyöntirahoja jo muutenkin huonossa maineessa olevalta mafiapomo Markielta (Ray Liotta). Keikka onnistuu, ja vaikka Markie vakuuttaa syyttömyyttään, ei muu gangsterikunta enää luota häneen. Tapauksen jälkipyykkejä palkataan hoitelemaan Brad Pittin esittämä tappaja Jackie Cogan. Hän haluaa ulkoistaa puolet töistään kollegalleen kiinnijäämisen riskin pienentämiseksi.

Killing Them Softly [3]
Killing Them Softly [4]

Välillä verkkaisesti, välillä pikaisestikin etenevä elokuva ei sovellu ihmisille, jotka eivät jaksa kuunnella toisten valitusta. Jokaisella hahmolla on omat ongelmansa, joista he varsin suorasanaisesti mussuttavat toisilleen enimmän ajan kohtauksista. Alussa tämä on vielä varsin hauskaa limaisten pikkurikollisten ollessa sen verran ällöjä, että heidän nillityksensä vain korostaa näiden paskamaisuutta. Kuitenkin aivan liikaa aikaa tuhlataan marmattajien kruunaamattomaan kuninkaaseen James Gandolfinin hedonismiin vajonneeseen entiseen suuruuteen, palkkatappaja Mickeyyn.

Mickey koettaa viettää keikallaan ökyelämää viinan ja huorien parissa luksushotellissa, ennen kuin edes hoitaa hommansa. Hän ei silti tule tyydytetyksi millään tasolla ja purnaa loputtomasti Miamissa asioiden olevan paremmin. Äijään väsyvä Jackie käy sitten valittamassa asiasta omalle toimeksiantajalleen (Richard Jenkins). Lopulta Brad Pitt päättää Mickeyn työsuhteen ruudun ulkopuolella, tokaisten vain, ettei enää luottanut tämän ammattitaitoon.

Killing Them Softly [5]
Killing Them Softly [6]

Elokuvan väkivalta on brutaalia ja inhottavaa, mutta samalla kummallisen kaunista. Night Visionsissa myös Dreddin nähneet katsojat tuskin välttyivät täysin deja vu -tunteelta luotien jälleen puhkaistessa ihmiskehoja äärimmäisen hidastetussa panoraamakuvassa.

Cogan näkee koko Amerikan vain yhtenä isona bisneksenä, joka on menossa päin helvettiä. Mutta sama se hänelle, kunhan hän saa vain asiaan kuuluvan korvauksensa. Siinä välissä ei ihmishenki tai pari paljoa paina. Elokuvan nimessäkin esitetty väite erityisestä huolesta tai ammattitaidosta tappopuuhissa on suurimmaksi osaksi tyhjien tynnyrien kolinaa. Samalla Coganin täytyy kyräillä kaikkia eteen sattuvia epäluuloisesti ja osata kovistella ihmisiä oikealla hetkellä. Tiivistettynä elokuvan keskeinen sanoma menee: kukaan ei enää luota kehenkään, eikä tule luottamaankaan.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.36/5.00 (7)
 JSSMTPJM*MK*EMPI
  3.0 3.0 3.5 4.5 3.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (12)
67%
Killing Them Softly (2012)  Killing Them Softly (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15