Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

End of Watch (2012)

Poliisit

aka End of Watch - Tolleranza zero

End of Watch #1 End of Watch #2

Vauhdikkaalla autotakaa-ajolla alkava poliisielokuva ei voi olla läpeensä huono. Näin oli asia jo 1970-luvun Italiassa, vaikka suorat yhteydet poliziesco-genreen periamerikkalaisessa End of Watch -elokuvassa siihen jäävätkin. David Ayerin kolmannen ohjaustyön valtteja ovat realistinen ote, sekä pääosissa Los Angelesin poliisivoimien partiokaksikkona nähtävien Jake Gyllenhaalin ja Michael Peñan henkilökemia.

End of Watch [1]
End of Watch [2]

Syvälle Los Angelesin poliisimaailmaan aiemmissa käsikirjoituksissaan (Training Day, 2001, Dark Blue, 2002) ja ohjauksissaan (Street Kings, 2008, Harsh Times, 2005) uppoutuneen Ayerin tuttavapiiriin kuuluu todellisen elämän LAPD-toimijoita, mikä ei End of Watchin uskottavuuspisteitä ainakaan vähennä. Gyllenhaalin ja Peñan roikkumisella viisi kuukautta Los Angelesin poliisipartioiden matkassa ennen kuvausten alkua, henkirikoksiakin todistaen, on lopputulokseen sama vaikutus.

Korruptoituneita kyttiä ja kyseenalaista poliisimoraalia vilisevistä aiemmista töistään poiketen David Ayer esittelee nyt oikeudenmukaisten ja rehellisten lainvalvojien työskentelyä. Brian Taylor (Gyllenhaal) ja Mike Zavala (Peña) ovat ilot ja surut jakava, toisilleen huumoriläppää heittävä parivaljakko, jonka vankka työmoraali ja toisaalta siviilipuolen inhimillisyys pohjustetaan Ayerin elokuvassa niin hyvin, että hahmoista ei voi olla välittämättä.

End of Watch [3]
End of Watch [4]

End of Watchin puolidokumentaarista otetta tehostetaan poliisikaksikon itse kuvaamalla videomateriaalilla ja valvontakamerakuvilla. Heiluva käsivarakuvaus ja mokumentaarinen ote on saattanut kärsiä inflaation jo aikaa sitten, etenkin uudemman kauhuelokuvan parissa, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja Ayer hoitaa tämän puolen elokuvaa palvelemaan niin hyvin kuin se tänä päivänä on mahdollista. Sen lisäksi mitä kameroiden edessä tapahtuu, kannattaa kiinnittää huomiota End of Watchin äänipuoleen: yhtä tehokkaaseen poliisiradion hyödyntämiseen yhtenä elokuvan elementtinä ei joka päivä törmää.

End of Watch [5]
End of Watch [6]

Tiukat tilanteet ja ampumavälikohtaukset meksikolaisen huumekartellin kanssa liimaavat varsin tehokkaasti katsojan penkkiin ja lurjusosastolta löytyy kiehtovia sekä vakuuttavia pahuuden ruumiillistumia kuten naispuolinen jengiliideri La La (Yahira Garcia). End of Watchin kohdalla olisi vielä ollut mahdollisuus todella kylmäävään, amerikkalaiselle valtavirran elokuvalle varsin epätyypilliseen lopetukseen, mutta selkeästi Ayerin kunnianosoituksena poliisityölle nähtävässä tarinassa se olisi ilmeisesti ollut liian dramaattista.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.57/5.00 (7)
 JSSMJM*MHMK*EMPI
  4.0 3.5 4.0 3.5 4.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.70/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (15)
80%
End of Watch (2012)  End of Watch (2012)Poliisit  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15