Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Nightbreed (1990)

Yön kansa

aka Cabal; Clive Barker's Nightbreed; Cabal - Die Brut der Nacht; Kyrkogårdens hemlighet; Nattens yngel; Razas de noche

Nightbreed #1 Nightbreed #2

Nightbreed: The Cabal Cut (2012)

aka Clive Barker's Nightbreed: The Cabal Cut

Nightbreed: The Cabal Cut #1 Nightbreed: The Cabal Cut #2

Kauhukirjailija Clive Barkerin ohjaama Nightbreed (1990) sai aikanaan kokea studiopomojen armottomuuden. Teos tuli leikatuksi kauttaaltaan erilaiseksi kuin millaisen ohjaaja omasta tarinastaan halusi. Russell Cherringtonin 22 vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen tekemä uusi leikkaus seuraa tarkemmin kirjailijan Cabal-tarinan juonenkuljetusta ja on kuuleman mukaan saanut myös Barkerin hyväksynnän.

Leikkausta on hankala kuitenkaan kokea kokonaan uutena elokuvana. Se tuntuu ennemminkin pelkältä raakileelta tai markkinajipolta. Reilusti lisämittaa saanut elokuva on lihonut peräti neljälläkymmenellä lisäminuutilla. Materiaali on kaivettu milloin mistäkin, kuluneilta vhs-nauhoilta, dvd-ekstroista tai pölyttyneiltä filminauhoilta. Cherrington vaikuttaa pitävän lisäyksiään itseisarvona. Valitettavasti elokuva ei toimi sitä paremmin, mitä enemmän siihen on pakattu täytettä, päinvastoin.

Nightbreed [1]
Nightbreed [2]

Juoni pysyy kehyksiltään varsin samanlaisena. Mielenterveydellisistä ongelmista ja oudoista uninäyistä kärsivä Boone (Craig Sheffer) tulee psykiatri Deckerin (David Cronenberg) piinattavaksi. Tohtori Decker vetelee naruista saadakseen suljettua Boonen osastolle ja lyö potilaansa kontolle syytöksiä tuoreista, raaoista sarjamurhista.

Boone pakenee unissaan näkemäänsä takapajulassa sijaitsevaan luolakompleksiin, josta hän löytää tavis-ihmisiltä piileskelevän yön kansan. Tämä outojen mutanttien veljeskunta on kuolematonta rotua, jota on vainottu läpi historian. Boone itse saattaa olla kansan legendoissa luvattu pelastaja.

Nightbreed [3]
Nightbreed [4]

Elokuvaan lisätyt minuutit on parhaiten käytetty henkilöhahmojen syventämiseen. Varsinkin Boonen uteliasta tyttöystävää näyttelevä Anne Bobby saa nyt paljon enemmän tekemistä. Uusi leikkaus painottaa yön kansan erikoisia tapoja ja alakulttuurimaista olemusta. Vainotun kansan tuskaa korostetaan vähemmän. Nyt mutantit on helpompi rinnastaa esimerkiksi homoseksuaaleihin kuin vaikkapa juutalaisten historiaan.

The Cabal Cut on tyyliltään selvästi kirjallisempi kuin alkuperäinen leikkaus. Silti se on sekava ja houreinen, eikä välttämättä hyvällä tavalla. Kirjaa mukaileva versio ei tuo useimpiin kohtauksiin juuri mitään lisäarvoa, pitkittäen vain muutenkin paikallaan junnaavaa kerrontaa. Muutamia hienoja efektijaksoja on poistettu kokonaan. Elokuvan vanhassa versiossa oli paljon vikoja, mutta aika ajoin se sai sentään rakennettua hyytävää jännitystä, yllättäviä tapahtumia ja aidosti tukalia tilanteita. The Cabal Cutia sen sijaan on usein tylsä seurata.

Nightbreed [5]
Nightbreed [6]

Uusi materiaali on kauttaaltaan huonolaatuista ja siitä ei olla paikoin onnistuttu siivoamaan edes VHS:n aikalaskureita pois. Kuppainen laatu koskee oudosti myös kohtauksia, jotka ovat jokseenkin samanlaisia alkuperäisen leikkauksen kanssa. Cherringtonin vastakkaisista väitteistä huolimatta ratkaisuun ei totu katsomisen mittaan. Elokuvaan on mahdoton uppoutua, jolloin katsomiskokemus muistuttaa enemmän dvd-levyn ekstrojen pitkittynyttä selailua.

Varainkeruu elokuvan täydellisen retusoimisen hyväksi vaikuttaakin leikkaajan puheiden perusteella olevan yhä kesken. Näin myös maksava Night Visions -yleisö on ollut mukana rahoittamassa projektia. Näytöksellä oli siis lopulta muutakin kuin pelkkää kuriositeettiarvoa.

Nightbreed

***--
keskiarvo
toimitus
2.81/5.00 (8)
 JSSMTPJMKKMMEMPI
  3.5 3.0 2.5 3.0 3.5 3.0 1.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (8)

 

Nightbreed: The Cabal Cut

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 KKMMPI
  1.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15