Caroline Munro
IIK!! 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Kauhun kummisedät (2002)


Kauhun kummisedät #1  

Genre

Vuonna 2002 valmistunut Jouni Hokkasen ohjaama dokumentti Kauhun kummisedät toimi rauhallisena välipalana festivaalin aloittaneen [REC]³ Génesis (2012) -zombikomedian jälkeen. Suomessa vallitsi vuosien 1987 ja 2000 välillä tiukka videolaki ja väkivaltaelokuvat saivat median kukkahattutätien ja -setien sukat pyörimään jaloissa. Kauhun kummisedät on ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa tätä aikaa ja aihetta perusteellisesti käsittelevä dokumentti.

Muun muassa YLE Teeman jo kuopatun Kino Into -sarjan sisällöstä aikoinaan vastannut Hokkanen keskittyy dokumentissaan videolakiin ilmiönä sekä sen synnyttämään alakulttuuriin. Hyvin rytmitetty kokonaisuus etenee haastattelujen ja lyhyiden, esimerkiksi uutisarkistoista tai ajankohtaisohjelmista poimittujen pätkien kautta. Puhuvien päiden joukossa nähdään monen muun lisäksi entinen Gorehound-lehden päätoimittaja ja nykyinen Night Visions -festivaalin johtaja Mikko Aromaa, sarjakuvapiireistäkin tutut Nalle Virolainen, Harto Hänninen ja Petri Hiltunen sekä Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman.

Videonauhurit yleistyivät Suomessa räjähdysmäisesti 80-luvulla ja kuluttajille tarjoutui myös mahdollisuus vuokrata haluamiaan elokuvia. Samalla heräsi äänekäs mediakeskustelu siitä minkälaiset elokuvat ovat soveliaita lapsille ja nuorille. Vuoden 1987 videolain myötä tiettyjen väkivaltaisten elokuvien saatavuus Suomessa loppui täysin, riippumatta niiden taiteellisesta laadusta tai jo aiemmin ulkomailla tunnustetusta merkityksestä. Lain vaikutuksesta harrastajat alkoivat tilata haluamiaan elokuvia ulkomailta ja myös kopioida niitä toisilleen. Syntyi todella aktiivinen alakulttuuri, jossa esimerkiksi Fulcin The Beyond (...E tu vivrai nel terrore! L'aldilà, 1981) tai Scavolinin Nightmare (1981) olivat kovaa valuuttaa, usein riippumatta kopion laadusta.

Näytöksen jälkeen järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa panelistit muistelivat festivaalijohtaja Antti Näyhän johdolla videolain aikoja sekä oman elokuvaharrastuksensa syntyyn liittyneitä asioita. Keskusteluun osallistui Jouni Hokkasen lisäksi Mikko Aromaa sekä raahelainen toimittaja Jussi Häkkilä.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
5.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (4)
50%
Kauhun kummisedät (2002)  Kauhun kummisedät (2002)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9