Caroline Munro
IIK!! 2012
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Two Thousand Maniacs! (1964)

aka 2000 Maniacs

Two Thousand Maniacs! #1  

Aamuneljän tienoilla yöväentalon kylmässä juhlasalissa alkoi soida kovaääninen bluegrass-tunnari goremestari Herschell Gordon Lewisin elokuvasta Two Thousand Maniacs!. Hiljaisten kohtausten aikana salin perältä kuului projektorin uneliasta naksutusta, jolle valkokankaalta kuuluva kaamea kirkuminen toimi hyvänä vastapainona. Elokuva oli erinomainen valinta koko yön pahimpaan sleeper-slottiin: teoksen tuima psykedelis-väkivaltainen tyyli pahoinpiteli katsojia juuri pahimmalla mahdollisella tavalla, eli hellästi viiltäen. Hereillä pysyminen oli vaikeaa, mutta niin oli nukahtaminenkin.

Two Thousand Maniacs! [1]
Two Thousand Maniacs! [2]

Brigadoon-musikaaliin (1954) perustuva juoni on yksinkertainen ja selkeä. Eteläisen Pleasant Valley -pikkukylän punaniskat houkuttelevat vieraikseen kuusi pesunkestävää jenkkiä. Heitä kohdellaan kuin kunniavieraita ja kestitään kaikin tavoin, mutta vähitellen kylän historian salaisuus paljastuu. On kulunut sata vuotta siitä, kun Unionin sotilaat tuhosivat kylän sisällissodan aikana. Kyläläisten kosto on odotetusti verinen ja sadistinen. Miellyttävän tylyjä ja kekseliäitä, melkeinpä sarjakuvamaisen yliampuvia tappoja siivittää eteenpäin kyläläishahmojen reilu juhlimisasenne. Ei näissä bileissä ole mitään pelättävää, nyt grillataan!

Jenkkien teurastusta seuraa mielellään tiettyyn pisteeseen saakka. Kaikesta huolimatta Lewisin ohjaustyyli on niin staattista ja turruttavaa, että suurin osa katsojista vajosi tajunnan pinnan alle jo ensimmäisen puolituntisen jälkeen vain palatakseen hetkellisesti kauhistelemaan valkokankaalla nähtävää verilöylyä. Kengännauhabudjetti näkyy kaikessa, mutta Two Thousand Maniacsin houkuttelevin koukku onkin asenteessa ja tappamisen ilossa.

Two Thousand Maniacs! [3]
Two Thousand Maniacs! [4]

Two Thousand Maniacsin kulttimaineen puolesta puhuu se, että siitä ohjattiin vuonna 2005varsin toimiva uusintaversio 2001 Maniacs. Eli Rothin tuottamassa elokuvassa kylän pormestarina räyhää itse Robert Englund.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (5)
 JSSMJMMM
  2.5 2.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.92/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (15)
20%
Two Thousand Maniacs! (1964)  Two Thousand Maniacs! (1964)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9