Caroline Munro
Yubari International Fantastic Film Festival 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Father's Day (2011)


Father's Day #1 Father's Day #2

Slasherien kulta-aikana 80-luvulla tuotettiin omat kauhuelokuvat kaikille tärkeimmille juhlapäiville: April Fool's Day (1986), My Bloody Valentine (1981), Mother's Day (1980) jne, mutta eräs jäi puuttumaan: isänpäivä. Vuonna 2011 trash-pulju Troma onneksi korjasi tämän epäkohdan.

Father's Day on äärimmäisen rujoa katseltavaa. Vaikka tyylilaji yrittääkin olla komedia, ei ensimmäiseen varttiin mahdu juuri lainkaan vitsejä, mutta sitäkin enemmän nekrofiliaa, kannibalismia, raiskausta ja yrjöttävää gorea. Myöhemmin elokuvan tematiikka syvenee ja mukaan tulee lisää dramaturgisia elementtejä kuten insestiä, autostuntteja, tissejä, hallusinogeenejä ja itsemurhia.

Father's Day [1]
Father's Day [2]

Tromavillessä kuohuu. 120-kiloiselta Unix-ylläpitäjältä näyttävä sarjamurhaaja Chris Fuchman (tästä lähtien kirjoitettu "Fuckman", kuten se elokuvassakin lausutaan) raiskaa ja murhaa isiä. Fuckman on paljon enemmän kuin tavan sarjamurhaaja; hän on jonkinlainen demoni, ja joka sukupolvelle syntyy uusi Fuckman jatkamaan pirullisia raiskaustoimia. Tätä uhkaa pysäyttämään lähtee liikkeelle erikoinen kolmikko: Twink, nuori angstinen homo, jonka isän Fuckman murhasi. Isä Sullivan, hyväntuulinen pappi, joka välillä kuitenkin unohtaa kirkonoppinsa ja päästelee suustaan likaisista likaisimpia sanoja. Ahab, silmälappua käyttävä yksinäinen susi, joka on aiemminkin ottanut yhteen Fuckmanin kanssa, mutta sittemmin vetäytynyt "satuttamisbisneksestä".

Father's Day [3]
Father's Day [4]

Trion kemiat pelittävät mainiosti yhteen ja tunkkaisen sairaan alun jälkeen mukaan hiipii yhä enemmän hit-and-miss -huumoria, jonka osumatarkkuus on noin 80%. Parhaat läpät naurattavat kuitenkin suuresti: selvästi joillakin viidestä (!) ohjaaja-käsikirjoittajasta on erinomainen ajoituksen taju vitsien suhteen. Tämä ja näyttelijöiden saumaton yhteispeli selittyvät sillä, että pääosiin ovat lähteneet ohjaajakaverukset itse: Ahab = Adam Brooks, Twink = Conor Sweeney, Sullivan = Matthew Kennedy, joista kaksi viimeistä ovat aiemmin esiintyneet koomikkoduona.

Father's Day [5]
Father's Day [6]

Elokuvan heikoimmat hetket koetaan fantasian puolelle menevässä lopussa. Silloin mukaan kuvaan tulee Troman pomo Lloyd Kaufman, joka on pikkuosassa lähes jokaisessa yhtiön leffassa. Kaufmanin heikosti näyttelemä tärkeähkö rooli ei tällä kertaa oikein istu elokuvan tyyliin, koska tuollainen pakollinen muistutus siitä että "tämä on vain elokuvaa" rikkoo hyvää intensiivistä meininkiä, jonka tuoreet naamat ovat onnistuneet filmille taikomaan. Näppärämmin toimivat leffaan ujutetut viittaukset esimerkiksi Martyrsiin (2008), jonka raakuuden Fuckman-kohtaukset ilmeisesti pyrkivät ylittämään, sekä Return of the Jediin (1983) - Jabban palatsi on toiminut esikuvana Troman helvetille!

Father's Day [7]
Father's Day [8]

Father's Dayn kehyksenä on kuvitteellisen Astron-6 halpiskaapelikanavan sisältö. Myöhäisyön ohjelmistosta löytyy kauhua, scifiä ja seksiä. Kuvaan on lisätty häiriöitä ja skraiduja ja värit on säädetty muistuttamaan vanhaa tv-matskua, muttei häiritsevässä määrin. Hieman vastaavaa nähtiin vuoden 1987 loistavassa törkykomediassa Amazon Women on the Moon, jossa illan pääelokuva unohdettiin kanavasurffailun ja sketsitulvan alle. Father's Dayssa fokus pysyy vahvasti itse tarinassa, mitä nyt eräässä välissä nähdään kanavan muuta ohjelmistoa, nimittäin Star Raiders -niminen avaruuskökkösirkus. Puskista tuleva ja mihinkään liittymätön avaruuskohtaus on tietysti vanha mutta hauska kikka, tuttu jo Monty Python's Life of Brianista (1979).

Father's Day [9]
Father's Day [10]

Astron-6 on viiden vhs-estetiikan nimeen vannovan kanadalaisen yhteinen tuotantofirma, joka on Father's Dayn lisäksi saanut aikaan toisenkin railakkaasti yliampuvan kasariroskapastissin, scifiaction Manborgin (2011). Father's Day syntyi samalla tapaa kuin esim. Machete (2010), eli se oli aluksi pelkkä feikkitraileri, jossa Troma näki potentiaalia ja antoi Astron-6 porukalle 10 000 dollaria pitkää elokuvaa varten. Tätä vaatimatonta budjettia on vaikea uskoa todeksi, etenkin kun Adam Brooksin ja stop-motion -hirvityksiä väsäävän Steven Kostanskin sadistiset efektit riittivät saamaan elokuvan täyskieltoon Australiassa. Facebookissa tekijät kertovat taistelustaan sikäläistä sensuuria vastaan: "When they said they wanted us to remove the cock-biting, we didn't think they meant ALL the cock-biting."

Father's Day [11]
Father's Day [12]

Toisin kuin toinen Troman levittämä vimmainen indiesplatter The Taint (2012), Father's Day näyttää suurimman osan ajasta oikealta elokuvalta timmin editoinnin ja laadukkaiden kuvauksen, valaistuksen ja efektien johdosta. Lisäksi se kuulostaa hyvältä: monitoimimies Jeremy Gillespien säveltämät syntikkateemat tarttuvat helposti päähän ja sopivat tunkkaiseen tunnelmaan.

Tekijämiesten tasa-arvoisuus on varmaankin syynä Father's Dayn omituiseen vaiheiluun haudanvakavan Maniac (1980) -tyylisen slasherin ja kreisin stoner-komedian välillä, mutta yhdistelmä on silti voittajamateriaalia: Father's Day on napannut mm. parhaan elokuvan palkinnon Toronto After Dark Festivalilta ja se muistuttaa kovasti toista kiiteltyä Kanadan kauhistusta, Hobo with a Shotgunia (2011). Vaikea sanoa kumpi on lopulta parempi, mutta Father's Day ainakin jättää iljettävämmän ja saastaisemman jälkimaun.

****-
keskiarvo
toimitus
3.63/5.00 (4)
 JSSMKKMK*
  3.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Father's Day (2011)  Father's Day (2011)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

kommentit

odota...
Jari kommentoi (21.5.2013 19:40:33)
user avatar Näin kyseisen elokuvan ja täytyy sanoa, että roskaa ääneltään, kuvastoltaan ja efekteiltään. Arvostelijan vertaus Hobo With a Shotguniin oli loukkaava, niin eri sarjoissa nämä kaksi elokuvaa liikkuvat.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa