Caroline Munro
Yubari International Fantastic Film Festival 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Abductee (2013)

aka Abudakuti

Abductee #1  

Viisikymppinen mies herää pimeässä kontissa käärittynä muoviin. Hänen onnistuu rimpuilla irti ennen tukehtumista ja tajuta ettei tiedä lainkaan missä on ja miksi. Ranteeseen on ilmestynyt tatuointi "32D". Kännykkä on tallella, mutta hätäkeskukset eivät osaa auttaa miestä ja välillä kenttäkin katoaa. Kontti siirretään lopulta ilmeisesti laivaan, ja matka jatkuu kohti tuntematonta päämäärää.

Abductee [1]
Abductee [2]

Mies (Yoichi Nukumizu) ei kuitenkaan ole aivan yksin. Hän kommunikoi viereisten konttien asukkien kanssa, ja vangitut alkavat yhdessä muodostaa ymmärrystä siitä mitä on tapahtunut ja teorioita sille miksi näin on. Paljastuu että kaapattu on Atsushi Chiba -niminen sarjakuvataiteilija, ja toisissa konteissa on eri ikäisiä ja eri ammateissa toimivia ihmisiä, joille on vaikea löytää mitään yhdistävää tekijää. Toisaalta myös vainoharha alkaa nostaa päätään: Chiballe kerrotaan, että jotkut jopa epäilevät hänen olevan kaappauksen takana. Kontissa on myös jonkinlainen malmilohkare, jonka tarkoituksesta ei konttiin ole jätetty mitään vihjettä.

Abducteen alku vaikuttaa tylyltä ja tuo tyyliltään mieleen Brillante Mendozan minimalistisen kaappauskuvauksen Kinatay (2009). Onneksi tästä siirrytään eteenpäin ja suurin osa elokuvaa on Cuben (1997) kaltaista mysteerinratkomista lähinnä katsojan päässä. Luonnollisesti suurin vastuu tällaisen yhden huoneen tarinan onnistumisesta lepää miltei koko elokuvan keston ajan kuvassa näkyvällä Yoichi Nukumizulla. Hän on tyypillinen sivuosanäyttelijä, joka on sopivan unohdettava ja normaali, jotta samaistuminen hänen ahdinkoonsa sujuu helposti. Nukumizun hätääntynyt pälyily ja rooliin puhaltama tietty naiivius riittävät pitkälle.

Abductee [3]
Abductee [4]

Yudai Yamaguchin elokuvaksi Abductee on hyvinkin maltillinen. Hänen muu tuotantonsahan keskittyy mm. ihmisistä mechoja verilöylytarkoituksiin muokkaaviin pikkudemoneihin (Meatball Machine, 2005), raketeilla ammuskeleviin roistoihin (Yakuza Weapon, 2010) ja baseball-turpajuhliin (Deadball, 2011; Battlefield Baseball, 2003). Nyt kerronta on harkittua, ja uusia johtolankoja tiputellaan sopivin väliajoin, jotta katsojan aivot eivät pääse nuupahtamaan. Jos joku väittää arvaavansa loppuratkaisun, voi samaa tyyppiä huoletta pyytää arvaamaan lottonumerotkin. Abductee ottaa varsin yllättävän suunnan lopussa, mutta ehkäpä liian myöhään - tunnelman vaihdosta ei ehdi kunnolla sulatella ja tapahtumat tuntuvat etenevän kuin pikakelauksella. Mysteeri on intensiivinen viime metreille saakka, mutta lopputekstien jälkeen Abductee tuntuu tyhjältä, hieman kuin olisi katsonut ylimittaisen Lost-jakson.

***--
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 KKMK*
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Abudakuti (2013)  Abudakuti (2013)Abductee  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13