Caroline Munro
Helsinki Cine Aasia 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Flashback Memories (2012)


Flashback Memories #1 Flashback Memories #2

Musiikkidokumentti japanilaisesta didgeridoon soittajasta kuulostaa etukäteen varsin marginaaliselta tapaukselta. Silti, Tokion elokuvafestivaalien yleisöpalkinnon voittamisen jälkeen dokumentaristi Tetsuaki Matsuen (Tokyo Drifter, 2011) uusi elokuva nousi maailmalla niinkin kysytyksi, että sitä voi pokkana esittää elokuvafestivaalin avajaiselokuvana. Kertomus onkin varsin sympaattinen ja sen katsoo mielikseen, vaikkei muuten Goman musiikista välittäisikään.

Flashback Memories [1]
Flashback Memories [2]

Kyseessä on konserttielokuva, jossa etnomusiikin tähti Goma yhtyeineen esittää täyden keikan. Australialainen didgeridoo toimii musiikissa tavallaan bassona. Puhallinsoittimen surinaa säestävät ja täydentävät rytmikkäämmät rummut ja melodisemmat koskettimet. 3D-tekniikan avulla Matsue on keksinyt myös miten päästä eroon musiikkidokumentteja tavallisesti riivaavista puhuvista päistä. Vanhoja muisteleva ja taustoittava materiaali nähdään taka-alalla filminpätkinä ja myöhemmin tekstinä musiikin lomassa.

Flashback Memories [3]
Flashback Memories [4]

Goman tarina on pohjimmiltaan varsin traaginen. Perheellinen, ahkera muusikko joutui vakavaan auto-onnettomuuteen muutama vuosi sitten, joka aiheutti hänelle vakavia muistihäiriöitä. Kaikki hänen vanhat muistonsa haihtuvat hiljalleen pois, ja musiikkiakin hän pystyy enää esittämään vain tallella pysyneen lihasmuistin avulla. Filminpätkät kuvaavat lyhyitä muistoja, jotka luovutetaan katsojalle, koska Goma itse ei niitä enää kykene säilyttämään.

Flashback Memories [5]
Flashback Memories [6]

Elokuva esittää sisältävänsä epätavallista intiimiyttä. Loppupuolella filminpätkät vaihtuvat teksteihin, joiden väitetään tulevan Goma ja hänen vaimonsa päiväkirjoista. Lopulta tähden yksityiselämää luoditaan vain hyvin pintapuolisesti ja hyvä niin, koska elokuva saattaisi muuten olla vaarassa vajota tilannetta hahmottamattoman vammaisen eksploitointiin. Filminpätkissä aina iloisen oloinen Goma kiertää maailmaa, hakee oppia Australian aboriginaaleilta ja keikkailee väsymättömästi festivaaleilla. Tarina pyrkii inspiroimaan katsojaa olemaan koskaan luovuttamatta ja jatkamaan aina rakastamiensa asioiden puuhastelua.

Flashback Memories [7]
Flashback Memories [8]

Teknisesti toteutuksessa on jonkin verran puutteita, erityisesti 3D-efektin käytössä. Usein tekstinkappeleet ja periaatteessa taustalle kuuluvat esineet ja ihmiset ovat molemmat etualalla, joka luo syvyysparadoksin. Katsojan silmään näyttää siltä kuin kaksi kappaletta sijaitsisi samaan aikaan samassa paikassa. Ei siis ihme, jos elokuva saattaa aiheuttaa lyhyestä kestostaan huolimatta päänsärkyä. Ilmeisesti varsin nopeasti toteutetussa dokumentissa ei olla aina maltettu miettiä kamera-ajoja tai kuvausta ylipäänsä niin, että se toimisi myös kolmannessa ulottuvuudessa. Yksi hyvä innovaatio ei vielä tee hyvää 3D-elokuvaa, vaikka efektin avulla didgeridoon pituus tulee selvemmäksi katsojalle. Aika putki.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 MK*PI
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Flashback Memories (2012)  Flashback Memories (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6