Caroline Munro
Helsinki Cine Aasia 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Dreams For Sale (2012)

aka Yume uru futari

Dreams For Sale #1 Dreams For Sale #2

Genre

Taantuma- ja lama-ajat tuottavat elokuvia epätoivoisista ihmisistä. Dreams For Salen päähenkilöt jaksavat uskoa unelmiinsa, mutta rahanpuutteessa ovat valmiita joustamaan reilustikin moraalissaan ne saavuttaakseen. Satoko (Takako Matsu) on optimistinen tarjoilija ja hänen aviomiehensä Kanya (Sadao Abe) impulsiivinen, apea kokki. Pariskunta omistaa pramean ja suositun, mutta pienen izakaya-ravintolan. Eräänä iltana äkisti syttyvä keittiöpalo jättää heidät puille paljaille.

Dreams For Sale [1]
Dreams For Sale [2]

Satoko jaksaa yhä uskoa, että he ponnahtavat takaisin jaloilleen ja ovat matkalla parempaa huomista kohti. Kanyaa pännii ja ryyppyillan jälkeen hän saapuu kotiin tukku tuohta kourassaan. Valehtelu ei kannata, vaan hän tunnustaa irtosuhteen, jonka ansiosta hän sai "lainattua" hoidoltaan rahaa. Tilanne sovitaan ja pariskunta kehittää tapauksesta tavan tienata rahaa uutta ravintolaa varten. Kanya iskee rikkaita, yksinäisiä naisia ja huijaa näiltä rahaa Satokon hoitaessa logistiikkaa. Hyvästä tienausvauhdista huolimatta hämäräpuuhastelut alkavat vähitellen hiertää pariskunnan välejä.

Dreams For Sale [3]
Dreams For Sale [4]

Tarinan mittaan kyseenalaistetaan tavalliset elokuvissa nähtävät optimistiset väitteet, kuten "rakkaus voittaa kaiken", "usko unelmiisi ja ne toteutuvat" tai "uhrautuvaisuus on hyve". Musta komedia esittelee gallerian itsekeskeisiä tyyppejä, jotka etsivät vain keinoja, joilla kanssaihmisistä voi hyötyä. Funktionalismin vihjataan nakertavan koko yhteiskunnan pohjaa, kun luottamus toisiin ihmisiin ei kannata. Hyväuskoisten hellämielisyys kostetaan kerta toisensa jälkeen. Elokuva ei silti pahemmin tuomitse tai moralisoi, vaan jättää ajattelun katsojalle.

Dreams For Sale [5]
Dreams For Sale [6]

Kyseessä on pitkä kertomus, jossa on suuri määrä henkilöitä, mutta paljon toistoa. Tämä tekee tarinan seuraamisesta ajoittain hieman sekavaa. Sopassa on monia mieleenpainuvia hahmoja ja upeita yksittäisiä kohtauksia, mutta niiden yhteen niputtaminen vaikuttaa ontuvan välillä. Elokuvan rakenne muistuttaakin enemmän romaania kuin tehokasta elokuvakerrontaa.

Dreams For Sale [7]
Dreams For Sale [8]

On sääli, että elokuvasta on hankala saada otetta, sillä sen aihe on kiinnostava, näyttelijätyö hyvää ja kuvasto usein hienoa. Kuitenkin ohjaaja Miwa Nishikawan pyrkimys luoda tasapainoa melodraaman, mustan komedian ja puhtaan farssin välilläkin on usein hankala saavuttaa. Vittumaisia ihmisiä mämmimässä sekä muiden että oman elämänsä on yleensä hauska seurata. Nyt käteen jää silkka kuiva hymähdys.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6