Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Resolution (2012)


Resolution #1 Resolution #2

Yksi viime kevään Night Visions Back to Basics 2012 -festivaalin positiivisista yllätyksistä oli Drew Goddardin mainiolla tavalla genretietoinen The Cabin in the Woods (2011). Siinä järjettömän oloinen klisevyyhti osoittautui purkautuessaan nautinnolliseksi sekoitukseksi kauhua, scifiä ja vanhojen slasher-klassikoiden goremässäilyä. Ohjaajapari Justin Bensonin ja Aaron Moorheadin ensimmäistä kokopitkää elokuvaa Resolution on ehditty jo vertaamaan Goddardin The Cabin in the Woodsiin eikä suotta, sillä samankaltaisia piirteitä näiden kahden väliltä on helppo löytää. Liian systemaattinen vertailu ei kuitenkaan kannata, koska Resolution pärjää täysin omilla avuillaan, pienestä budjetistaan huolimatta.

Resolution [1]
Resolution [2]

Michael (Peter Cilella) päättää pelastaa vanhan ystävänsä Chrisin (Vinny Curran) huumeriippuvuuden kourista saatuaan videoviestin, jossa tämä vetää crackiä ja sekoilee aseen kanssa mökillä. Michael etsii mökin ja kahlitsee ystävänsä käsiraudoilla seinään, jotta tämä ei pääsisi kiinni huumeisiin. Viikon kestävä vieroitusprojekti alkaa suunnitelmien mukaan, mutta pian mökillä ja sen liepeillä alkaa tapahtua kummia. Michael saa käsiinsä outoja videotallenteita, joiden kautta koko elokuva saa täysin uuden suunnan.

Resolutionin pääosaparin välinen kemia on lähes saumatonta ja aidon oloisen dialogin perusteella on helppo uskoa heidän olevan hyviä ystäviä myös oikeassa elämässä. Elokuva nousee kerroksittain uusille tasoille mökkiin liittyvien mysteerien avautuessa hiljalleen. Suurin osa elokuvan tapahtumista sijoittuu yhden huoneen mökkiin, joten katsoja voi vaivattomasti samaistua henkilöihin ja heittäytyä mukaan tapahtumiin.

Resolution [3]
Resolution [4]

Resolution onnistuu olemaan samaan aikaan kiinnostava, hauska ja pelottava. Elokuvan sisäisen mysteeri on rakennettu huolella ja ohjaajapari onnistuu välillä saamaan kohtauksiin todellista jännitettä. Yksi elokuvan häiriintyneimmistä ja parhaista kohtauksista on jakso, jossa Michael menee tapaamaan omaperäistä ranskalaista tiedemiestä Byronia (Bill Oberst Jr.) tämän asuntovaunuun. Resolution ei tyydy pelkästään raapimaan teemojensa pintaa, vaan uppoutuu syvemmälle huumeriippuvuuden ja ystävyyden lisäksi muun muassa katsojan ja elokuvan suhteeseen tehden sen täysin omintakeisella tyylillä.

Resolutionin ohjaajaparin kunnianhimoinen ote on arvostettavaa, mutta paikoitellen piinallisen selvästi näyttäytyvä kohtausten epäyhtenäisyys ja tarinankulun epätasapainoisuus estävät elokuvan pääsemisen missään vaiheessa täyteen vauhtiin. Elokuvan lopetus olisi kaivannut lisää iskuvoimaa ja yllättävyyttä odotetun turvallisen ratkaisun sijaan. Toivottavasti herrat Benson ja Moorhead kuitenkin jatkavat tulevaisuudessa samalla linjalla, koska potentiaalia, taitoa ja näkemystä heiltä selvästi löytyy.

***--
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSSMKKPI
  3.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.20/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13