Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Bullet to the Head (2012)

aka Du plomb dans la tête; Jimmy Bobo - Bullet to the Head; Shootout - Keine Gnade; Una bala en la cabeza

Bullet to the Head #1 Bullet to the Head #2

Walter Hill on pitänyt taukoa täyspitkien elokuvien tekemisestä kymmenen vuotta ja hyvä niin. Miehen 2000-luvulla ohjaamista elokuvista ei hyvää sanottavaa löydy; toisaalta Hillin vahvaa panosta tv-sarjassa Deadwood (2004-2006) on helppo muistella lämmöllä. Kahden kasari-ikonin, Hillin ja Sylvester Stallonen yhteistyön Bullet to the Head tekemisen motiivit mietityttävät: onko tarkoitus ollut päivittää 80-luvun toimintaelokuvakuvasto nykypäivään, päivittämättä mitään..?

Bullet to the Head [1]
Bullet to the Head [2]

Sylvester Stallone on Jimmy Bobo, piinkova palkkamurhaaja, joka joutuu keskelle New Orleansin korruptoituneen valtakoneiston häikäilemätöntä peliä, jossa kunnia mitataan rahalla. Sung Kang on Bobon aisapariksi lyöttäytyvä etsivä Taylor Kwon, päivitetty versio hyväntahtoisesta mutta tyhmästä neekeristä, joita viimeksi nähtiin amerikkalaisissa elokuvissa 60-luvulla (+ Palveluksessanne, Miss Daisy -elokuvassa). Hillin visio on ollut muuttaa afroamerikkalainen perjantaihahmo etelä-korealaiseksi martial arts -taituriksi. Tämä on tapahtunut todennäköiseksi siksi että Kwonilla on orastava suhde Bobon tyttären kanssa ja orientaali sulhaskandidaatti varmaan koetaan elokuvan kohderyhmän parissa vähemmän ärsyttäväksi.

Bullet to the Head [3]
Bullet to the Head [4]

Täyttä ajanhukkaa Bullet to the Head ei ole. Erityisesti elokuvassa kiehtoo sen jämähtyneisyys; onko Hill todella asunut tynnyrissä viimeiset kymmenen vuotta, vai kaksikymmentä? Bullet to the Headin yksiulotteisuus on kuin suoraan aikakoneella 80-luvulta siirrettyä know-how'ta siitä, miten toimintakohtausten väliin sijoitettu kehyskertomus saadaan kursittua kasaan aliarvioimalla katsojaa mahdollisimman paljon. Tämäkään tietotaito ei ole siirretty Hillin omista elokuvista, sillä esim. idealtaan hyvin samantyyppinen 48 tuntia (28 Hrs., 1982) oli tiukkuudessaan 80-luvun modernin toimintaelokuvan merkkipaaluja. Tosin Sung Kang ei tosiaan ole mikään Eddie Murphy, joten oman klassikon päivitys on saattanut tästäkin syystä nahistua matkalla visiosta valkokankaalle.

Tämän "mitä vittua sillä aikakoneella oikein tehtiin?" -arvoituksen lisäksi iloa tarjoaa jälleen kerran Syltyn fantastisen järkälemäinen roolisuoritus. Antakaa hänelle jo Oscari! Myös Bullet to the Headin sivuosista löytyy asiallisia jeeboja, pääpahis Adewale "Adebisi" Akinnuoye-Agbaje etunenässä. Bobon ja Jason "Conan ja Game of Thrones" Momoan väliset kamppailut ovat kaikessa korniudessaan intensiivistä katsottavaa.

Bullet to the Head [5]
Bullet to the Head [6]

Bullet to the Head jättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Katsojalleen se kuitenkin tarjoaa puolitoistatuntia kovaotteista väkivaltaviihdettä ja nostalgiamatkan 80-luvun toimintatuottajien päähän; aikaan jolloin kaiken piti olla mahdollisimman yksinkertaista ja valmiiksi pureskeltua.

**---
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (8)
 JSSMJLTPATMK*EMPI
  3.0 1.5 3.0 1.0 2.0 3.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13