Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Frankenstein's Army (2013)


Frankenstein's Army #1 Frankenstein's Army #2

Vuonna 2004 netissä herätti huomiota traileri elokuvasta Worst Case Scenario, jossa Hollantiin rantautui oudon näköisiä natsizombiemutantteja. Kiehtovat oliot oli luonut Richard Raaphorst, jonka aiemmat saavutukset olivat huipentuneet konseptitaiteen tekemiseen Brian Yuznan vetämän Fantastic Factoryn elokuviin kuten Dagon (2001) ja Beyond Re-Animator (2003). Täyspitkä Worst Case Scenario juuttui tuotantohelvettiin eikä lopulta toteutunut. Sen jäänteistä nousi myöhemmin yllättäen ylös aivan uusi elokuva.

Frankenstein's Army [1]
Frankenstein's Army [2]

Frankenstein's Army on kuvattu "found footage" -tyyliin. Näitä keloja filmaa toisen maailmansodan loppuvaiheessa venäläisen tiedustelupartion mukana kulkeva propagandakuvaaja. Samaan joukkoon kuuluu myös sadistinen riehuja, hermostunut märkäkorva, ja puolalainen maanpuolustaja - hahmoja, joista on vaikea välittää ja jotka lopulta kaikki paljastuvat kusipäiksi. Matka kohti natsien viimeisiä linnakkeita johtaa uudenlaisen uhan löytymiseen: maastossa makaa kummallisia epäinhimillisiä jäänteitä, erään kylän nunnat on teurastettu, ja luostarin maanalaisissa käytävissä ryhmän kimppuun hyökkää groteskin näköisiä ja hitaita mutta arvaamattoman voimakkaita ihmisruumiiden ja koneen yhdistelmiä.

Selviytymistaistelu johtaa melko kirjaimellisesti sylttytehtaalle. Loppupuolella tavattava klassisen hullu tiedemies Viktor (Karel Roden, Hellboyn Rasputin) väittää olevansa sukua itse tohtori Frankensteinille. Hänen kokeensa yltävät melkoiselle hulluuden tasolle: Herr Doktor jopa yhdistää samaan ruumiiseen kommunistin ja natsin aivolohkot. Tässä vaiheessa elokuva saa melko synkkiäkin sävyjä, koska Viktorin touhut ja hänen toimitilojensa ulkonäkö tuovat mieleen tohtori Mengelen kokeet Auschwitzin pahamaineisessa Block 10 -rakennuksessa.

Frankenstein's Army [3]
Frankenstein's Army [4]

Viimeaikaisten luokattoman huonojen natsizombieyritelmien kuten Død snø (2009) ja kotimainen War of the Dead (2011) seasta Frankenstein's Army erottuu selkeästi kiinnostavimpana. Se tarjoaa edes jotain arvokasta ja poikkeavaa mihin kilpailijoiden rahkeet eivät riitä, eli ikimuistoisen hienot käsin tehdyt zombiet. Vaikka Raaphorst onkin haastatteluissa yrittänyt väittää etteivät ne ole pääasia ja että Frankenstein's Army on ensisijaisesti elokuva "ihmisistä jotka vajoavat sodan hulluuteen", ainoa syy sen katsomiseen on lopulta juurikin Raaphorstin rakkaudella luomat steampunkzombiet. Olentojen - joita ohjaaja itse kutsuu nimellä "zombot" - ilmiasu vaihtelee pelottavasta poranaamaisesta pitkäraajafriikistä sympaattiseen kävelevään pönttöön nimeltä Hans. Matala budjetti näkyy hieman kuvauksessa, joka tähtää retrofiilikseen, mutta ei ole täysin uskottava. Tätä kompensoivat toisaalta autenttisen oloiset kuvauspaikat, kuten vanha tsekkiläinen kaivos.

Vuosikausien odottamisen jälkeen Raaphorstin debyytti on hienoinen pettymys. Worst Case Scenario -trailerit osoittivat paljon potentiaalia, mutta alkuosan kerronta on laahaavaa, eikä tarinan pohjalla vaikuttaviin Frankenstein- ja Golem-myytteihin tuoda oikeastaan mitään uutta. Viktoria lukuun ottamatta henkilötkään eivät ole kiinnostavia. Onneksi lopussa panokset kovenevat niin reilusti, että Frankenstein's Army kiilaa erikoisen alagenrensä kärkisijoille Shock Wavesin (1977) seuraksi. Ja mainitsinko jo että zombotit ovat törkeän makeita luomuksia?

***½-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (6)
 JSSMKKMK*EMPI
  3.0 3.5 3.5 4.0 3.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (9)
0%
Frankenstein's Army (2013)  Frankenstein's Army (2013)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13